SLOM SLAVNOG KLUBA

Zadar dužan 40 milijuna kuna, klubu prijeti gašenje!

 Vladimir Ivanov / Cropix

Košarkaškom klubu Zadar prijeti financijski kolaps i ako se nešto hitno ne poduzme prijeti mu gašenje! Tim se alarmantnim upozorenjem oglasio bivši predsjednik kluba i sadašnji zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Za ponedjeljak je najavio sastanak sa zadarskim gospodarstvenicima ne bi li zahvaljujući njihovim financijskim injekcijama Klub preživio do jeseni.

- Financijske obveze za ovu sezonu su oko 14 milijuna kuna, ali su ukupna dugovanja daleko veća i iznose negdje između 35 i 40 milijuna kuna. Tolike dubioze nisu samo ove sezone, nego se vuku od ranije, a nastale su neodgovornim ponašanjem ljudi koji su vodili klub - izjavio je Vrančić.

Osim dugova, sva klupska imovina i poslovni prostori uz staru dvoranu u Jazinama nalaze se pod hipotekom, a sve što je klub imao u financijskom planu za ovu sezonu već je potrošeno, uključujući i 5,7 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Bez pomoći izvana, Zadar neće preživjeti - procjenjuje gradonačelnik Vrančić i najavljuje da će Grad pomoći, ali ne želi otvarati polemiku oko toga tko je odgovoran za sve što se s klubom dogodilo.

U suradnji s predsjednikom Županijske gospodarske komore Darijom Jurinom, gradonačelnik Vrančić je poslao pozive za sastanak na adrese nekoliko desetaka gospodarstvenika od kojih se očekuje da iznosima od minimalno 30.000 pa do maksimalno 200.000 kuna pokušaju zaustaviti raspadanje i gašenje kluba.

Vrančić je izjavio da će Grad biti među onima koji će najviše dati, ali ne misli da bi tim sredstvima trebalo pokriti cijeli dug, ali bi ga trebalo svesti na “pristojnu mjeru”, normalnu za poslovanje većine klubova u Hrvatskoj.

- Prije četiri-pet godina Zadar je ostavljen u relativno stabilnoj financijskoj situaciji - rekao je među ostalim Vrančić koji je od 2001. do 2005. bio predsjednik kluba, a naslijedio ga je Kristijan Magaš.

Magaš: Vrančić je bio dopredsjednik i sve je znao!

- Kada sam 2005. godine postao predsjednik Zadra, obavljena je revizija i postoji revizorski nalaz. Gospodin Vrančić je kroz te tri godine o kojima govori bio dopredsjednik i znao je sve: odakle novac dolazi, kamo odlazi, znao je sve ugovore s igračima i tko je i kako trošio svaku kunu. Pa zar nije ‘četveročlana komisija’ koja je svojedobno vodila Zadar iznijela u javnost da su financijski konsolidirali klub - izjavio je bivši predsjednik Zadra Kristijan Magaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:49