ZVIJEZDA CIBONE

Tomas: Arena mora biti Cibonin domaći teren u završnici

Iako je s Real Madridom bio pobjednik Eurocupa i prvak Španjolske, trijumf s Cibonom u regionalnoj NLB ligi bio bi najvredniji trofej i velika osobna pobjeda Marka Tomasa
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Danas je mogao redovito primati plaću, mogao je odraditi do kraja ugovor s madridskom Realom i čekati priliku. Međutim, Marko Tomas nije takav tip sportaša.

Želio je igrati košarku na najvišoj europskoj razini, želio je dokazati da nije epizodist, nego čovjek za glavnu ulogu u euroligaškoj momčadi. I izabrao je Cibonu.

- Vratio sam se da ponovno steknem igračko samopuzdanje koje sam putem izgubio u Španjolskoj i mislim da sam na najboljem putu. Iako, da sam u Madridu imao povjerenje i status kao kod Perasovića, nikada ga ne bih ni izgubio.

Kako ocjenjujete Cibonine dosadašnje domete?

- Ono što najviše želimo tek dolazi, borba za naslov pobjednika NLB lige i za prvaka države. U Euroligi smo ispunili cilj i više nego dobro igrali u Top 16. Tamo nam je u zadnjim trenucima utakmica nedostajalo malo vjere da možemo pobjeđivati najjače momčadi. Da smo na početku sezone igrali kao u Top 16, imali bismo puno više pobjeda u Euroligi.

Neki su porazi stigli ispuštanjem velikih prednosti.

- Kad se dogodi jednom ili dvaput, to može biti nedostatak sreće. Kad se dogodi šest, sedam puta, znači da ipak ekipi fali malo kvalitete da bi se takve utakmice privele kraju. Možda bi bilo dovoljno da smo imali Rozića, da se nije ozlijedio.

Partizan je na Final Fouru Eurolige, a Cibona ga je ove godine već dvaput pobijedila.

- To nam je dokaz da igramo dobru košarku. Zbog toga možda i prvo mjesto u NLB ligi ima veću težinu. Čini mi se i da se više priča o ovom Final Fouru nego o onima proteklih godina.

Pred vama je najvažniji tjedan u sezoni. U kakvom je stanju momčad?

- Poslije Eurolige jasno je bilo da smo se ispuhali, da angažman nije bio onakav kakav bi trebao biti dok sezona traje. Mislim da je to normalna posljedica svih okolnosti i događaja u klubu i oko njega. U zadnjih tjedan dana je sve ozbiljnije, a Final Four je snažan motiv. Jedva čekamo da počne i nadamo se da možemo napraviti veliki rezultat za klub i osvojiti naslov.

Svi se nadaju da ćete u finalu treći put srušiti Partizan. No, u polufinalu vas čeka momčad koju još niste pobijedili.

- Sva koncentracija mora biti na Olimpiju. Dva poraza od njih su dovoljno upozorenje. Vjerujem da ćemo odigrati najbolje što možemo i da ćemo biti u finalu.

Zagrebačka Arena će i za vas biti novost.

- Lakše bi bilo igrati u Ciboni, gdje svaki dan treniramo, ali imat ćemo dovoljno treninga da se priviknemo na uvjete u dvorani.

Prednost domaćeg terena ćete imati ako dvorana bude puna, a navijači bučni.

- Domaći teren je velika prednost, ako je onakav kakav ima Partizan koji redovito kod kuće pobjeđuje najveće ekipe. Nama je takva prednost nedostajala u Top 16. Nadam se da ćemo u Areni osjetiti što znači pravi domaći teren.





Ove vas godine čeka i prvi nastup na Svjetskom prvenstvu sa seniorskom reprezentacijom.

- Radi se nova momčad, novi je stručni stožer, krećemo ispočetka. Najvažnije je posložiti momčad za sljedeće Europsko prvenstvo.

Očekujete li veliki rez u igračkom kadru?

- Nešto će se promijeniti, ali ne treba izokrenuti sve što je bilo. Mislim da se i prošlih godina dobro radilo, ali nešto je nedostajalo. To trebamo pokušati ispraviti.

Jeste li bili tužni kad ste gledali nastup u Poljskoj?

- Najviše mi je žao što nisam mogao pomoći. Šteta što dečki nisu iskoristili šansu koja se nudila. Mislim da je bilo puno lakše doći do medalje nego na prijašnjim prvenstvima.

Možete li odrediti u čemu je bio problem?

- Imamo problem četvrtfinala, ali vidjelo se i da nema dobre kemije među igračima. Teško mi je ulaziti u detalj, s obzirom na to da sam dio momčadi. Nisu bile dobre vibracije, iako su svi dečki izvan terena prijatelji. Nikad u toj reprezentaciji nije bilo svađa, no možda na terenu neke ličnosti ne funkcioniraju. Na terenu se moraju znati uloge, a kod nas bi svi htjeli biti vođe.

Uloge na terenu određuje izbornik.

- Ne može se reći ‘ovo je vođa’. Vođa se sam stvara na terenu. Zato trener u reprezentaciji mora biti dobar psiholog, osjećati igrače. To je krucijalno za rezultat.

Hoće li to biti problem hrvatskom izborniku Vrankoviću s obzirom na relativno malo trenerskog iskustva?

- Repeša je imao ogromno iskustvo pa je imao problema. Puno je teže voditi reprezentaciju nego što ljudi misle.

Je li rezultat na SP-u važan?

- Kad se dogodi debakl, teško da će biti kemije unutar ekipe. To bi značilo da ništa ne valja i da za EP opet treba raditi rezove. Treba imati cilj i ostvariti ga. To bi bila dobra priprema za Litvu 2011.

Kakav rezultat bi vas zadovoljio?

- Igra je najvažnija. Moramo osjetiti da se sa svakim možemo nositi. Dokle ćemo dogurati, teško je reći. Skupinu moramo proći, a onda će sve ovisiti o tome protiv koga ćemo igrati nokaut utakmice.

Puno se toga mora vrtjeti oko Ante Tomića

• Ante Tomić jedan je od najvećih Repešinih ‘grijeha’. Tomić je siguran izbor Joke Vrankovića.

- Ante je jedan od najboljih centara u Europi. No možda je njegov karakter kriv što se nije uspio nametnuti u reprezentaciji. Možda je imao previše respekta prema starijim igračima. Sigurno je da se ove godine puno toga mora vrtjeti oko njega.

Mnogi igrači žele ostati, ali ne žele samo obećanja

Cibona još iz prošle sezone vuče financijske probleme. No nagomilani dugovi nisu narušili odnose u svlačionici.

- Sigurno je to dobrim dijelom zasluga igrača. Genercijski smo si bliski, što je pomoglo da atmosfera bude dobra. Svi znaju da ih jedino igra i dobar trening mogu izvući. Problemi postoje i na početku sezone smo se više bunili. Sad nema smisla povlačiti to pitanje do kraja sezone.

• To je blizu, a već je i vrijeme za slaganje nove momčadi. Hipotetski, kad bi se dugovi riješili, koliko bi igrača željelo ostati u Ciboni?

- Kad bi se takvo nešto dogodilo, sigurno bi puno igrača željelo ostati, ali ne znam koliko je to realno. Vrijeme ne radi za klub. Cibona će i sljedeće godine igrati u Euroligi i hitno bi se trebale dogoditi neke stvari kako bi se zadržala okosnica momčadi. Obećanja neće biti dovoljna. Ja sam samo godinu dana ovdje, ali dosta je igrača koji su se naslušali obećanja. Ako dobiju zadovoljavajuće ponude, napustit će klub.

• A hoće li Marko Tomas napustiti klub?

- Ponuda uvijek ima, dolaze i tijekom sezone, ali o tome ću razmišljati kad sve završi i donijeti odluku koja će za mene biti najbolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40