OTVARAMO PROTIV SAD-a

Spahija: Hrvatska nije lošija od Brazila i Slovenije

Bilo bi dobro izbjeći Argentinu i Srbiju u osmini finala, a protiv Njemačke i Australije kvaliteta je na strani Hrvatske, tvrdi Spahija
 Jure Mišković / Cropix

ZAGREB - Neven Spahija nije dobio priliku voditi Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Tu mu je priliku prije pet godina u Beogradu ukrala sudačka trojka Lamonica, Dovidavičius i Drabikovsky. U pet godina između odlaska s kormila hrvatske reprezentacije i trenutačnog angažmana u turskom prvaku Fenerbahçe Ülkeru, 47-godišnji Šibenčanin nakupio je rada u elitnim klubovima (L. Rytas, Maccabi, Tau, Valencia) i rezultate koji ga svrstavaju u trenersku kremu Europe.

Spahija je, što kroz reprezentaciju, što kroz rad u klubovima upoznao dosta igrača koji će biti nositelji u momčadima koje će se od subote u Turskoj boriti za naslov svjetskog prvaka. Uz neosporni trenerski autoritet i to je bio jedan od razloga zašto smo baš aktualnog pobjednika Eurocupa zamolili za analizu pojedinih reprezentacija i skupina te prognozu raspleta na SP-u.

* Skupina B u kojoj igra Hrvatska u prvom dijelu natjecanja će nam biti najzanimljivija:

- To je skupina u kojoj postoji jedan apsolutni favorit i dva autsajdera te tri reprezentacije koje će se boriti za plasman od drugog do četvrtog mjesta. Iako Amerikanci nisu doveli ni približno snažnu reprezentaciju kakvu su mogli, vjerujem da neće imati problema osvojiti prvo mjesto. Iran i Tunis nemaju tu kvalitetu da se mogu nositi s Hrvatskom, Brazilom i Slovenijom. Te tri reprezentacije su prilično izjednačene sa svim svojim kvalitetama i manama, tako da u jednoj utakmici nitko od njih nije u prednosti. Slovence sam gledao protiv Španjolaca, na otvaranju dvorane Stožice, i djelovali su dobro, kao i uvijek. Brazilci su bolji nego što su bili na predolimpijskom turniru 2008. kad smo ih pobijedili. Dovođenjem Rubena Magnana za izbornika pokazali su da misle na budućnost.

* Koliko ste uspjeli vidjeti pripremnih utakmica naše reprezentacije?

- Vidio sam malo, ali sam dosta pričao s izbornikom i stručnim stožerom. S obzirom na te informacije mislim da Hrvatska spremna dočekuje SP, bez obzira na onaj posljednji poraz od Rusije. Ionako nije još vrijeme za vrhunsku igru i optimalnu formu. Mislim da se dobrim igrama kroz skupinu reprezentacija može i treba dizati te najbolja biti kad krene nokaut faza.

* U prvoj nokaut utakmici suparnik će biti netko iz skupine A. Koga valja izbjeći?

- Argentina i Srbija su kvalitetnije od ostalih, zato bi bilo dobro izbjeći treće i četvrto mjesto u skupini. Argentinci i Srbi su odlični, ali nisu nepobjedivi. Radi se o dvije potpuno različite reprezentacije. Argentina je sastavljena od veterana, to je davno formirana reprezentacija. Za razliku od njih Srbija je mlada i sa svakim će natjecanjem bivati bolja, a već su u prvom naletu uzeli srebro na EP-u u Poljskoj. U potencijalnim dvobojima s Njemačkom i Australijom, Hrvatskoj dajem više izgleda za prolaz.

* Što bi iz vaše perspektive za Hrvatsku bio uspjeh na SP-u?

- Teško mi je u rezultatskom smislu reći što bi to bilo, jer vam se može dogoditi da igrate odličnu utakmicu u osmini finala protiv Argentine, a na kraju izgubite za jedan poen. Kao hrvatskog trenera mene bi zadovoljilo da se na ovom prvenstvu definira baza igrača koji će našu igru nositi na sljedećim velikim natjecanjima, na EP-u u Litvi i Igrama u Londonu.

* Krug favorita nije se promijenio u odnosu na prije četiri godine?

- Ne previše. Amerikanci su prvi favoriti, Španjolci odmah do njih, iako će im nedostajati Calderon, a Pau Gasola je nemoguće nadomjestiti. U krugu mogućih osvajača odličja očekujem još Grčku, Argentinu, Srbiju i Tursku zbog domaćinstva. Ne vjerujem da se netko drugi može probiti među njih, ali ne volim komentirati momčadi koje nisam gledao.

* Koliko će prvenstvo biti “osakačeno” izostancima brojnih zvijezda?

- Od onih koji nedostaju mogle bi se napraviti dvije reprezentacije koje bi sigurno igrale finale, tako da to dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. No, igrat će se dobra košarka i siguran sam da ćemo uživati u tih 15 dana.





Od SAD-a do Brazila

Hrvatska će u prvom dijelu natjecanja odigrati pet utakmica u šest dana, a potom slijedi nokaut faza, ukoliko se naši košarkaši nađu na jednom od prva četiri mjesta u skupini B.

Subota, 28. 8. Hrvatska - SAD (18.00)

Nedjelja, 29. 8. Hrvatska - Iran (18.00)

Ponedjeljak, 30. 8. Hrvatska - Slovenija (15.30)

Srijeda, 1. 9. Hrvatska - Tunis (15.30)

Četvrtak, 2. 9. Hrvatska - Brazil (20.30)

Skupina A

Argentina

Srbija

Australija

Njemačka

Angola

Jordan

Skupina B

SAD

Slovenija

Brazil

HRVATSKA

Iran

Tunis

Skupina C

Grčka

Turska

Portoriko

Rusija

Kina

Obala Bjelokosti

Skupina D

Španjolska

Francuska

Kanada

Litva

Novi Zeland

Libanon

Dožai sudi Španjolcima

Za SP u Turskoj određeno je ukupno 40 sudaca podijeljenih u četiri skupine, a među njima je i hrvatski sudac Srđan Dožai. On će u prvom dijelu suditi utakmice u skupini D što se igra u Izmiru, a u kojoj su svjetski prvaci Španjolci.

Za utakmice u skupini B, u kojoj se nalazi Hrvatska, određeno je sljedećih deset sudaca: Reçep Ankarali (Turska), Romualdas Brazauskas (Litva), David Chambon (Francuska), Christot Christodoulou (Grčka), Yuji Hirahara (Japan), Carlos Jose Julio (Angola), Jose Martin (Španjolska), Jose Melgarejo Pinto (Kolumbija), Reynaldo Mercedes Sanchez (Dominikanska Republika), Stephen Seibel (Kanada). (gg)

Zvijezde koje su zaobišle Tursku

Gotovo sve reprezentacije koje igraju na ovom SP-u pate zbog ozljeda ili otkaza velikih igrača. Izdvojili smo neka od najvećih imena koja neće biti u Turskoj.

SAD: Kobe Bryant, LeBron James, Dwayne Wade, Dwight Howard, Chris Bosh, Chris Paul, Carmelo Anthony, Amare Stoudemire, itd.

Španjolska: Pau Gasol, Jose Calderon

Argentina: Manu Ginobili

Francuska: Tony Parker, Joakim Noah, Mickael Pietrus

Njemačka: Dirk Nowitzki

Rusija: Andrej Kirilenko

Turska: Mehmet Okur

Kanada: Steve Nash

Kina: Yao Ming

Australija: Andrew Bogut

Brazil: Nene Hilario

Grčka: Theo Papaloukas

Litva: Ramunas Šiškauskas, Šarunas Jasikevičius, braća Lavrinovič

Slovenija: Erazem Lorbek, Beno Udrih

Srbija: Igor Rakočević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:51