SVIJEĆE UPOD TORNJEM

Slavni klub na koljenima: Dogodilo se i to, Cibona ostala bez struje!

Predsjednik i direktor pripremaju ostavke: ‘U totalnoj smo blokadi’, zavapio je predsjednik Previšić, ne znajući kako će klub kojem su isključili struju u nedjelju biti domaćin utakmice NLB lige
Zagreb, 181110.Jutros u 10 sati kosarkaski centar Drazen Petrovic je ostao bez struje. Struja im je iskljucena zbog nepodmirenih dugova. Buducnost Cibone je vrlo upitna jer je klub vec duzan oko 60-tak milijuna kuna.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Figurativno smo tijekom posljednjih mjeseci znali konstatirati da je Cibona na aparatima. Od četvrtka u 10 sati ujutro, to je postao fakat. Aparat je agregat, koji još jedini dijeli Draženov dom od potpunog mraka u koji su zavijene svlačionice, hodnici i klupske prostorije Cibone.

Gradu će dati prostore...

- Na koljenima smo - zavapio je Vlatko Previšić, Cibonin predsjednik na odlasku.

Točan iznos duga prema HEP-u, zbog kojeg je prestala opskrba električnom energijom, nismo uspjeli saznati. Posljedice neće trpiti samo Cibona, od čijeg su se novca iz gradskog proračuna namijenjenog i podmirivanju računa za struju, naplaćivali stari dugovi. I košarkaši Zagreba su “u gabuli”. Srećom po njih, u sljedećem kolu NLB lige gostuju u Širokom, sljedećeg tjedna će gostovati i u EuroChallengeu, a treninge su već od četvrtka poslijepodne počeli odrađivati u dvorani u Trnskom. Cibona pričuvnu lokaciju nema, a u nedjelju je čeka dvoboj u NLB ligi u kojem su domaćini Radničkom.

- Stanje je dovedeno do neizdržljivosti. Mi smo u totalnoj blokadi, ne samo financijskoj. Ovaj klub više ne može funkcionirati - kaže Previšić koji je u četvrtak morao na službeni put, a pripremio je pismo koje će istovremeno adresirati na gradsku skupštinu, gradonačelnika, predsjednika države i medije.

- U zaključku sam naveo da je Cibona spremna dati Gradu sve prostore, ali uz čvrsta pravna jamstva da će Grad na sebe preuzeti sanaciju kluba.

Dan prije nego što će Ciboni biti isključena struja, iz gradskog ureda stiglo je pismo pročelnika Lovrića u kojem se hitno traži informacija o stanju električnog brojila.

'Nismo spremni za stečaj'

- To pismo sam protumačio kao nešto pozitivno, želju da nam se pomogne. No, ako je u pitanju samo nekakav kontroling, onda je to besmisleno.

Previšić tvrdi da već ima kuvertiranu svoju ostavku, a da je već napisana i ona direktora Andre Knege.

- No, ne mogu preuzeti odgovornost za situacije koje su bile izvan moje kontrole. Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo gradske tužbe oko poslovnih prostora. Sve je bilo spremno za ulazak sponzora koji bi pokrio dug prema Zagrebačkoj banci, skinuli bi blokadu s računa i imali bi sredstva za funkcioniranje kluba. Trebala su nam još samo dva tjedna da to zgotovimo - tvrdi Previšić koji kao svoj “najveći grijeh” vidi odbijanje stavljanja potpisa na stečaj Cibone.

- Ni Knego ni ja nismo bili spremni potpisati stečaj, jer bi na taj način potpisali Cibonin kraj. Ovom klubu je jedini cilj sportsko natjecanje, a ne gospodarenje nekakvim prostorima. Danas nam je i to onemogućeno.

Izravno platiti HEP-u

Previšić nudi rješenje za problem duga prema HEP-u.

- Neka Grad redovna sredstva koja smo trebali dobiti za 11. mjesec proslijedi HEP-u. Do nas taj novac ionako ne bi došao, s obzirom da nam je račun u blokadi.

Previšić je uvjeren da odigravanje utakmica protiv Radničkog u nedjelju nije upitno.

- Vjerujem da će se naći rješenje do tada.

Tri scenarija

Gubitak statusa u Euroligi

Dugovi rastu, a momčad tone u bezdan neuspjeha. Najbolji igrači odlučuju prihvatiti ponude iz bogatih europskih klubova kojih je iz dana u dan sve više i sve su konkretnije. Nitko ne želi preuzeti obvezu saniranja Ciboninih dugova i klub je gurnut u stečaj. Izgubljen je status euroligaša, Cibona svoje mjesto ne pronalazi ni u jednom europskom natjecanju. Nitko ne želi igrati u Ciboni. Klub se gasi.

Grad pronalazi način za sanaciju dugova

U gradskim strukturama pronalazi se način za dugoročnu sanaciju Cibone. Pronalazi se model po kojem će klub nastaviti funkcionirati u tekućoj sezoni. Povratkom ozlijeđenih igrača ( Rozić, Lalić) Cibona postaje konkurentnija i upušta se u ravnopravnu borbu sa Zagrebom, Cedevitom i Zadrom za mjesto u Euroligi sljedeće sezone.

Odlazi sadašnje vodstvo, novac počinje stizati

Odlaskom sadašnjeg vodstva kluba otvaraju se dosad zatvoreni kanali dotoka novca u klub. Zaposlenici i igrači počinju redovito dobivati plaće, a ubrzano se rješavaju i nagomilani dugovi. Povratkom ozlijeđenih igrača momčad se budi iz letargije i kreće u pobjedničku seriju. Za izboriti Top 16 je prekasno, ali u NLB ligi regularni dio završavaju ispred svih domaćih konkurenata. Obranom naslova prvaka Hrvatske Cibona je i 20. godinu zaredom izborila mjesto u Euroligi.

Previšić: Drago mi je da je USKOK bio u klubu

Cibonin predsjednik potvrdio nam je glasine da su djelatnici USKOK-a bili u klubu.

- Naš je direktor, uz dopuštenje Upravnog odbora kluba, nalaze revizije poslao Državnom odvjetništvu i policiji, a na njima je bilo da pokrenu istražne radnje ukoliko su za to vidjeli potrebu, nakon pregleda dokumenata. To je jedini način da se neke stvari u Ciboni do kraja razriješe i drago mi je da se to dogodilo.

Graves dobio spor protiv Cibone

Nesreća nikad ne dolazi sama. Na Ciboninu financijsku agoniju nadovezala se i odluka Fibinog arbitražnog suda koji je presudio u korist američkog igrača Antonia Gravesa kojeg je Velimir Perasović potjerao. Fiba je presudila da Cibona mora u potpunosti isplatiti Gravesa, što prema našim saznanjima iznosi 300.000 dolara uz pripadajuće kamate. Po gruboj računici, za kratkotrajni boravak Graves će inkasirati 25.000 dolara po utakmici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 05:55