TRIO USPOMENE

Shaq našao utočište, Iverson i T-Mac pokušavaju

Nekoć su protivničkim redovima ulijevali strah u kosti pri samoj pojavi na terenu, a danas ih tretiraju kao drugorazredni škart. Trojac u godinama doslovno se nudi klubovima
 AFP

ZAGREB - U NBA ligi, koja će vrata nove sezone odškrinuti s velikom neizvjesnošću i gotovo nezapamćenom konkurencijom za pobjednički prsten, trojica “djedica” teško pronalaze svoje mjesto pod suncem. Sjećate se Allena Iversona, Shaquillea O’Neala i Tracyja McGradyja? E, pa ovaj tercet, koji u ruksaku karijere kombinirano ima 45 godina NBA iskustva i 33 All-Star utakmice, prilično strahuje da karijeru ne završi - na burzi! Zasad se, i to nakon nekoliko “selidbi”, smjestio jedino O’Neal.

Dok nekolicina klubova, kao što su, primjerice, Miami ( James, Wade, Bosh) i Boston ( Garnett, Pierce, Allen) s popunjenim i dotjeranim rosterima kreće u juriš na vječnu slavu, ova škvadra, već prozvana Trio Uspomene, koja zajedno broji 104 godine, molećivo je tražila, ili još uvijek traži novo utočište.

- Želim se vratiti u NBA! Želim biti koristan, pomoći bilo kojoj momčadi koja me želi angažirati. Znam da su moji fanovi razočarani onime što sam pružao zadnjih nekoliko sezona, kad sam više bio posvećen bolesnoj kćeri, ali sada ću to ispraviti - zborio je prije nekoliko tjedana Allen Iverson, bez zadrške se nudeći malobrojnim interesentima.

No, čovjek koji je Philadelphiju 2001. godine vodio do NBA finala, danas je, u 36. ljetu života, praktički nepoželjan. Pričalo se da nekoć najbrži igrač u ligi sada previše gleda u čašicu, noći provodi u kasinu i muči se s papirima za razvod od žene. Košarka je, sve dosad, bila negdje u sjeni, ali “The Answer” je, barem tako tvrdi, u sutonu karijere spreman za zadnji show. Otegotna okolnost mu je što ne pristaje na klupu i, ako primijeti da ga se ne gura u prvi plan, počinje prigovarati i stvarati probleme.

Istu šansu tražio je legendarni Shaq. Golemi O’Neal nije se u međuvremenu ništa smanjio, i dalje stoji pod obručem kao od stijene odvaljen, ali zadnjih sezona postalo je očigledno da ga svladavaju tromost, sporost, a možda i nedostatak ambicija. On je pak iz tjedna u tjedan mijenjao željeno odredište, glavnom su se zaprekom konstantno pokazivali preveliki novčani zahtjevi te, naravno, višak godina, a prije nekoliko dana moljakao je da ga uzmu Celticsi. I konačno uspio.

- A ovog tjedna Shaq želi igrati u Bostonu - posprdno su mu dobacivali američki komentatori.

Iako je i on već u “kasnoj jeseni” karijere, prošle sezone pokazao je da još uvijek može biti koristan. Čak i ozlijeđen te sa smanjenom minutažom, uspio je za Cavse postizati 12 poena i 7 skokova po utakmici. No, moguće poslodavce odbijali su njegova strast za samopromocijom i granica od 6 milijuna dolara željene plaće, ispod koje se nije htio spuštati. Njegovi menadžeri su čak ispipavali i europsko tržište, s astronomskim zahtjevom od 10 milijuna dolara godišnje! Nitko im se nije javio... Na kraju je u Celticsima navodno dobio “mizernih” 1.4 milijuna dolara i odmah se “razmahao” s najavama:

- Jedva čekam da krenemo po naslov. Čak razmišljam i o novom nadimku. Recimo, “zeleno čudovište” zvuči dobro.

Dakle, možemo odahnuti. Bitno da je našao nadimak.

Naposljetku, Tracy McGrady mučio se s ozljedama, bio na operaciji koljena i također je željan igre. Ali, tu je i glavni problem. Čovjek koji nikad nije osjetio kako je to dobiti seriju u doigravanju morat će se, ovako načet, naviknuti na klupu, a nije spreman za epizodne uloge. Osim toga, nazivaju ga sebičnjakom i hvalisavcem, koji će, ako stigne u mlađu momčad, čvrsto biti uvjeren kako je baš on prva zvijezda.

Iz svega navedenog očito je da mušićave zvijezde, koje su u NBA ligi svoje očigledno već rekle, tišti nekoliko problema. Starost bi se možda i dala “pregristi”, da im njihov njegovani ego dopušta preuzimanje sporednih zadataka. Jedan je zasad uspio, dvojica još pokušavaju.

Allen Iverson

35 godina

Najveći uspjesi: NBA ‘rookie’ sezone (1997.), MVP regularne sezone (2001.), 11 izbora u All-Star momčad

Status: bez kluba

Shaquille O’Neal

38 godina

Najveći uspjesi: 4 NBA prstena (2000., 2001., 2002., 2008.), NBA ‘rookie’ sezone (1993.), MVP regularne sezone (2000.), 3 puta MVP finala (2000., 2001., 2002.), 15 izbora u All-Star momčad

Status: ugovor sa Celticsima

Tracy McGrady

31 godina

Najveći uspjesi: NBA nagrada za najviše napredovanje (2001.), 7 izbora u All-Star momčad

Status: bez kluba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:35