SIXERSI NA ČEKANJU

ŠARIĆEV RAZLOG 'Želio sam se dvije godine boriti za titule u Europi, a ne samo usavršavati u NBA-u'

'Odlučio sam pričekati kako bih ojačao tijelo i podignuo razinu igre prije nego što dođem u NBA'

Dario Šarić je prvu NBA avanturu završio 12. izborom na draftu, a u SAD-u je i potpisao trogodišnji ugovor s Efesom iz Istanbula u kojem će igrati najmanje dvije godine. Nakon tjedan dana Amerike, ozarena lica se vratio u Hrvatsku.

- Svjetla NBA-a su lijepa i nestrpljivo čekam svoju ulogu pod njima, ali prekrasno je vratiti se kući. Napokon ću s obitelji i prijateljima proslaviti sve što mi se događalo posljednjih mjeseci - nasmiješeno je započeo “američko izvješće” dragulj HR-košarke.

Svjesno niža pozicija

Za početak nam je objasnio zbog čega je dva dana prije drafta potpisao ugovor s Efesom prema kojem najranije 2016. može u NBA i na taj način izgubio nekoliko pozicija.

- Nisam htio ispasti lažov jer sam još ranije odlučio ostati u Europi čak i po cijenu lošijeg mjesta na draftu, a i iz Efesa su pritiskali da potpišem ugovor. Strahovali su da ih ne bih zeznuo i otišao u drugom smjeru. Mogao sam biti na višoj poziciji, ali svi su htjeli da odmah dođem.

Odluku mu je olakšala garancija iz Atlante. Jedini klub koji je posjetio u Americi obećao mu je 15. izbor. Prepričao je i kako je svoj “Draft Day”.

- Javili su mi da će me Philadelphia uzeti na desetom mjestu, a i žena koja nosi kape klubove već je bila kod našeg stola. Spremao sam se ustati, ali su u posljednji tren promijenili odluku. Orlando se bojao da će im Denver uzeti Peytona pa su nazvali ljude iz Philadelphije i zatražili da ga uzmu i da će oni zauzvrat izabrati mene i dati im dva ‘picka’ u draftovima koji slijede. Sve sam to saznao kasnije.

- Pričalo se da sam Philadelphijin, a imao sam kapu Orlanda. Bio sam malo zbunjen, ali ne i zabrinut jer i Magic dobar klub za mene. Šteta za deseto mjesto, ali i 12. je dobro. Za dvije godine im dolazim kao šlag na tortu.

Imao sam kapu Orlanda

Kapa Orlando Magica bila je jedini modni detalj koji se nije uklapao u elegantno odijelo u kojem se popeo na pozornicu. Hrvatsku javnost oduševio je zašivenom hrvatskom zastavom i grbom šibenskih Funcuta s unutrašnje strane sakoa.

- U Americi su mi predložili nekoliko odijela, a ja sam im na internetu pokazao što želim imati iznutra. Godinama sam razmišljao kako ću izgledati i ponašati se na draftu.

Objasnio je ostanak u Europi, iako mu je maštu zagolicala mogućnost igranja po 25 minuta s obzirom na igrački profil Sixersa.

Želim europske naslove

- Želio sam se dvije godine boriti za titule u Europi, a ne samo usavršavati u NBA-u. Iako, i ja sam odmah pomislio da bih imao minutažu jer su momčad u stvaranju. Odlučio sam pričekati kako bih ojačao tijelo i podignuo razinu igre prije nego što dođem u NBA.

Ostanak na kontinentu svidio se i obitelji. Mama Vesa, otac Predrag i sestra Dana dočekali su ga u zagrebačkoj zračnoj luci, kao i prijatelji košarkaši Filip Krušlin i Marko Proleta te Cibonin team-manager Igor Kolarić. Roditeljima bi ostanak u Zagrebu bio draži.

Hoće li izbjeći odštetu?

Danas se najviše priča o odlasku u NBA za dvije godine, ali financijski bi mu isplativije bilo odraditi sve tri godine ugovora s Efesom. Odštete za odlazak više ne bi bilo (2016. će iznositi 800.000 eura od kojih 600.000 dolara plaćaju Sixersi, a ostatak Dario), a njegova plaća više ne bi ovisila o poziciji na draftu.

- Razmišljam o tome jer bi to bila najbolja opcija, ali ne treba o tome puno pričati. Zasad ostajem kod odlaska za dvije godine. Mogli bi i u Philadelphiji postati nervozni...

Prije Philadelphije, ali i Efesa, čeka ga Hrvatska. Za 20-ak dana počinju pripreme za SP.

- Jedva čekam. Ne treba mi ekstra odmor, najkasnije ću u utorak početi trenirati, vježbati dribling i šut. Želim biti spreman za start priprema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:12