PROJEKT OD 8 MIL. EURA

SAN POSTAJE REALNOST Emil Tedeschi uz pomoć Vlade odlučio dovesti Eurobasket u Hrvatsku!

Naša reprezentacija je sve bolja i u punim dvoranama u Hrvatskoj bila bi veliki kandidat za osvajanje medalje
 Ales Fevzer / CROPIX

Dovođenje Europskog košarkaškog prvenstva 2015. godine u Hrvatsku više nije samo maštarija sportskih fanatika, nego poprima obrise ozbiljnog projekta. Za utorak je dogovoren sastanak predstavnika HKS-a i resornog ministra Željka Jovanovića sa samo jednom temom, “Eurobasket 2015. u Hrvatskoj”, a ideja je potekla iz Atlantic grupe, najvećeg sponzora u hrvatskoj košarci.

Atlantic stoji iza svega

Materijali su skupljeni, preliminarni razgovori obavljeni i već bi sljedeći tjedan mogao izbaciti imena koja će se uključiti u inicijalni organizacijski odbor kako bi Hrvatska bila potpuno spremna nakon što sleti odluka da se Ukrajini oduzima domaćinstvo (ili se sama povuče, nije bitno).

- Prva ministrova reakcija je pozitivna - rekao nam je njegov pomoćnik Petar Skansi, bivši košarkaš i trener.

- Razgovarat ćemo o financijskoj konstrukciji i vidjeti tko bi mogao biti u Organizacijskom odboru. Optimizam nudi i podatak da su u projekt od prvog koraka uključene i privatne tvrtke. Hrvatska ima dvorane 21. stoljeća, sjajnu prometnu povezanost i treba vidjeti način na koji će se namaknuti potrebni novac za organizaciju. Iznos od osam milijuna eura zvuči ogromno, i prvi dojam izaziva oprez, ali primjer iz Slovenije pokazuje da se može i zaraditi novac, da EP nije samo trošak.

Hrvatska država trebala bi baš u prošlogodišnjem iskustvu Slovenije pronaći niz pozitivnih stvari zbog koje bi morala podržati projekt. S time da imamo bolju startnu poziciju jer nema potrebe trošiti velike novce na izgradnju ili značajnu rekonstrukciju dvorana.

Ekonomski fakultet u Ljubljani je izračunao da je neposredan financijski učinak EP-a 23,7 milijuna eura neto dobiti za državu te 510.000 eura čistog dobitka za Košarkaški savez Slovenije.

Iznos od 6,1 milijun eura koliko su platili za kotizaciju je kroz prihode višestruko nadmašen. Inozemni gosti u Sloveniji su tijekom turnira prosječno boravili 6,4 dana i trošili 179,56 eura dnevno. Sezona bi se produžila, televizijska prava bila prodana na sve kontinente, a ne smije se zanemariti podatak podatak da je u Sloveniji zbog EP-a za 60 posto povećan broj novoupisane djece u škole košarke.

Igrači su oduševljeni

Reprezentativci su oduševljeni idejom i jasno poručuju da bi u Hrvatskoj bili ozbiljni kandidati za medalju, bez obzira što se radi o najjačem EP-u u povijesti.

Eurobasket 2015. je prilika koju Hrvatska mora iskoristiti. Vrhunski sport i zarada za državu. Postoji li nešto bolje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:23