HOĆE LI OSTATI IZBORNIK?

Repeša: Hrvatska može u četvrtfinale samo ako prenese bodove iz skupine

Danko Radić je uoči puta govorio o "70 posto šansi da Repeša vodi Hrvatsku sljedeće ljeto". Prema svemu što Repeša govori i kako se ponaša, taj postotak je i veći
 Drago Sopta / Cropix

Jasmin Repeša je u nedjelju navečer gubio od Estudiantesa dok je Hrvatska saznavala protivnike u uvodnoj skupini Eurobasketa.

- Ma, izgubili smo jer smo ostali bez snage nakon povratka iz Tel Aviva. Ušli smo loše u utakmicu, kasnije se vratili, ali bili smo poput krpa u posljednjoj četvrtini. Šteta jer da smo ovo dobili, imali bismo praktički viziranu kartu za Kup kralja - kazat će Jasmin Repeša nakon što je Unicaja izgubila od Estudiantesa.

Danko Radić je uoči puta govorio o "70 posto šansi da Repeša vodi Hrvatsku sljedeće ljeto". Prema svemu što Repeša govori i kako se ponaša, taj postotak je i veći, iako je odmah htio naznačiti:

- Ovo je moje mišljenje o ždrijebu kao Jasmina Repeše.

Prevedeno, ne kao hrvatskog izbornika jer on to formalno nije, on ima ugovor s Unicajom do kraja sezone, pa se ne smije takvim predstavljati zbog pravila po kojemu izbornici ne mogu biti treneri u ACB ligi.

OK, za nadati se da će sve biti onako kako je zamišljeno, a Repeša je ovako ocijenio ždrijeb.

- Za bilo kakve realnije prognoze treba pričekati ljeto i vidjeti u kakvim će sastavima doći bilo koja selekcija, uključujući, naravno, i Hrvatsku. Kad se pogleda skupina sa Španjolskom, domaćinom Slovenijom, Gruzijom, Poljskom i Češkom, mislim da bi u njoj Hrvatska trebala biti u tri gornja koja će nastaviti natjecanje.

No, to, prema Repeši, nije jedino što će nam trebati u uvodnoj skupini.

- Poslije se križamo sa skupinom D, a tamo su Rusi, Grci, Turci, Talijani, što znači da u slučaju prolaska dalje, moramo opet igrati s tri jaka suparnika. I bojim se da ćemo iz uvodne skupine, ako želimo još korak dalje, ako želimo i četvrtfinale, trebati prenijeti neke bodove iz uvodne skupine za drugi krug.

Što, pak, znači da će trebati u Celju dobiti ili Sloveniju ili Španjolsku. Najbolje je, naravno, sve.

- Eurobasket je zaista dug, igra se tri tjedna, a ono što je vrlo važno je da će

se najvažnije utakmice, utakmice za konačni plasman onih najboljih igrati nakon 15 dana. Neću govoriti o nekim drugim mandatima, pričam o svojem kao izbornika i znam da nam je u Ateni na kvalifikacijama bilo od iznimne važnosti što smo imali u momčadi i mladost i atleticizam. Sve to nismo imali u Poljskoj godinu dana kasnije na Eurobasketu, a baš će nam to trebati.

Jer sada, u ovom sustavu, u kojemu se u prvih šest dana igra pet utakmica, trebat će svakog dana svježine i snage.

- Mislim da je od ključne važnosti da se na pripreme odazovu svi, ali ne samo to. Na pripremama svi koji dođu moraju biti za to, za to ljeto posve fokusirani, trebaju biti posvećeni zajedničkom cilju. To je od najveće važnosti. Ako netko ima ideju doći sljedeće ljeto s idejom da pripreme i Eurobasket samo odradi, ako se u tim mjesecima svi ne podrede zajedničkom cilju, onda će problemi nastati tijekom natjecanja. Posebno u ritmu utakmica koje nas čekaju i s obzirom na mentalnu i fizičku čvrstoću koja je neophodna.

Dobra vijest za čovjeka koji, eto, nije izbornik, ali bi to trebao biti sljedeće ljeto, jest i trenutačna forma Hrvata po Europi. Nikada ih nije bilo više koji igraju ključne uloge u ozbiljnim europskim klubovima.

- To je sjajna stvar. Kao što je i početak Eurobasketa odlična stvar jer on počinje tek u rujnu. Iz te perspektive, a znajući kad završavaju nacionalna prvenstva, baš svi, i oni kojima će sezona najkasnije završiti, imat će minimalno mjesec dana punog odmora do početka priprema. Što je odlična stvar.

Još ako Unicaja ne bude na koncu sezone radila probleme, pa da uz Jasmin Repeša stoji i ono "izbornik", sve će biti OK. Do priprema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:50