HRVATSKA BEZ MEDALJE

RAZOČARANJE S POTPISOM IZBORNIKA BRAJKOVIĆA Srbi izbacili Šarića i društvo

U igri bez igre naših, ludilu bez sustava, Dario Šarić je ubacio 30 poena, uhvatio devet skokova i podijelio četiri asista. Nije bilo dovoljno za pobjedu nad Srbijom
 fiba.com

Iako su govorili da su došli po zlato, iako je medalja, nakon sve dominacije Hrvata u nižim uzsrastima bila nešto što se smatralo logičnim, Hrvati su ostali zarobljeni u četvrtfinalu, poraženi od Srba sa 66:73. U igri bez igre naših, ludilu bez sustava, Dario Šarić je ubacio 30 poena, uhvatio devet skokova i podijelio četiri asista. Nije bilo dovoljno, Dražen Brajković vodio je dragulje kojih nije bio dostojan.

Tko zna što je bilo u glavi našeg izbornika kad je na moćni srpski centarski par Milutinov - Janković poslao na prvo podbacivanje hrvatsku postavu s pet vanjskih igrača. Dario Šarić je igrao na poziciji petice, kao što je to radio, recimo, dok su ovi klinci bili još kadeti, prije tri godine u Baru. U međuvremenu su se stvari promijenile, pa je ovdašnja kombinacija s Tomislavom Gabrićem na četvorci jedino nudila totalni gubitak skoka. I ne samo to. Mislav Brzoja je morao pomagati u reketu, a kad je to radio, potpuno je sam ostajao Mihajlo Andrić koji je zatrpavao naš koš. U 13. minuti Srbija je imala 31:17, a tek tada je Brajković odlučio posegnuti za - centrom. Uveo je Marića, uhvatio se priključak na skoku, nešto je odradila i naša zonska obrana, kao i trice Tomislava Gabrića, pomogao je i odlazak Mičića na klupu, pa je Hrvatska s pristojnih 35:38 otišla na odmor. Vasilije Mičić je sve kontrolirao kod Srba, podijelio je pet asista, a Srbi su izgledali, na žalost, kao momčad. Mi kao Dario Šarić i njegov bend. Bez nota.

Početkom nastavka Srbija je opet umakla, Mičić je fino dozirao igru, a Janković je držao snagu u reketu, pa su Srbi imali 47:35 u 22. minuti. Dario Šarić je vratio Hrvatsku na 48:52, no stigli su problemi s penalima Gabrića i, kasnije, Brzoje.

Kad je stao naš šut za tri poena, bilo je teško očekivati bilo što drugo, osim čuda u režiji Darija Šarića. I štogod poklona od strane Srba. Šarić je napravio nešto na razini čuda, ubacio je dvadeset poena u nastavku, a poklon je stigao u liku Vasilija Mičića koji promašio u završnici četiri slobodna bacanja. No, na 29 sekundi do sirene, kod 64:68, skočio je Janković, napravljen je faul, a Janković je stavio dva bacanja za 64:70. Šarić je promašio tricu na suprotnoj strani i tu je bio kraj.

Hrvatska je dominirala u svim kategorijama u ovom godištu, nitko joj nije bio blizu u Europi. Sad smo izgubili četvrtfinale od Srba, prilično glatko, kao i u uvodnoj skupini od Španjolaca. Litvu smo pak dobili tricom Junakovića kod minus dva na koncu. Negdje se putem pogriješilo. Ne, nije Dražen Brajković kriv. On to nije mogao voditi, krivci su oni koji su ga postavili. Ne prvi puta.

Rezultati četvrtfinala: Hrvatska - Srbija 66:73, Litva - Kina 89:58, Australija - Španjolska 87:76.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:59