VRIJEDAN KAPITAL

Poruka Upravi Cibone: Zadržite ove igrače ili otiđite!

Igrači će u reviziji biti prikazani kao trošak, a zapravo je prva momčad na čelu s trenerom Perasovićem trenutačno najveći Cibonin kapital
 Damir Krajač / Cropix

Cibona je u srijedu demonstrirala moć u trenutku kad su bili pred zidom. Samo im je uvjerljiva pobjeda protiv Himkija ostavljala nadu za četvrtfinale. U petorci s najvećom minutažom na utakmici ( Gordon , Bogdanović, Tomas, Radošević, Andrić), u kojoj je ruska momčad potučena do nogu (82-63), najstarija su bila dvojica 25-godišnjaka, Marko Tomas i Lukša Andrić. Gordon će za 11 dana napuniti 23, Bogdanović za mjesec dana 21, a Radošević je prošlog tjedna proslavio 20. rođendan.

Dodajte im 20-godišnjaka Zubčića, nepotrošenog 25-godišnjaka Vrbanca te trenutačno ozlijeđene 27-godišnjake, kapetana Rozića i dokapetana Vukušića, i dobit ćete okosnicu momčadi koja bi mogla trajati godinama.

Svi nabrojani će u reviziji klupskog poslovanja (valjda će uskoro završiti) biti prikazani kao trošak, a zapravo je sadašnja prva momčad na čelu s trenerom Perasovićem najzdraviji dio nekad velikog kluba i njegov najveći kapital. Naravno, samo ako ga znate iskoristiti.

- Gordon je 22-godišnjak i napravio je ogroman napredak. Kod njega i Bogdanovića je taj pomak najizraženiji. Kod Bojana je sjajno što stalno želi učiti i napredovati. On je igrač koji u budućnosti, uz Marka Tomasa, može biti jedan od nositelja i u reprezentaciji - rekao je Velimir Perasović kojeg smo u pomalo euforičnom raspoloženju nakon pobjede nad Himkijem uspjeli uvući u područje od kojeg inače bježi.

- Ne volim individualno pričati o igračima. Svi su oni moji, sve ih volim i obožavam.

Ipak, u priči o napretku nismo mogli zaobići Lukšu Andrića.

- Nakon prošlogodišnjeg zastoja u igračkom razvoju Lukša je do tragedije koja mu se dogodila bio naš najkonstantniji igrač uz Tomasa i Gordona. Napadački je sazrio, a njegov je najveći problem koncentracija, ne samo na utakmici, nego i na treninzima. To trenera može dovesti do ludila, ali to je Lukša. Ili ga trpiš ili ne. I on može biti nositelj u reprezentaciji, a za njega se već sad zanima puno ekipa.

Nije jedini. Cijela Europa zna kakva je financijska situacija u Ciboni, svi znaju da klub ne može zaustaviti igrače ako budu htjeli otići. Na okupu ih još drže rezultati i dobra atmosfera u svlačionici.

Ova je momčad povijesna prilika sadašnjoj Ciboninoj upravi koja bi, kad bi bila samo upola produktivna kao prva momčad, mogla već sada napraviti velik posao i udariti temelje novoj orijentaciji “pod Tornjem”. Ako ne mogu zadržati okosnicu ove momčadi, neka odu zajedno s njima.

Stavite li na stranu brutalno “školovanje” protiv Siene i sudare s Barcelonom, ovi su se dečki ravnopravno nosili sa svim ostalim europskim suparnicima, pomalo sretno prošli u Top 16, ali im je ta ista sreća okrenula leđa kad je trebalo pobijediti Caja Laboral i Olympiacos u Zagrebu. S te dvije pobjede više danas bi već bili u četvrtfinalu.

Neosvojiva ‘tvrđava’ u Vitoriji

Velimir Perasović zna kako je momčadima koje dolaze u Vitoriju. Kao igrač i kao trener imao je priliku uživati u podršci fanatičnih navijača nekadašnjeg Taugresa i Tau Ceramice, a danas Caja Laborala. Marko Tomas i Bojan Bogdanović znaju što znači gostovati u Vitoriji. Cibona je dosad triput gostovala u Fernando Buesa Areni i nikad se nije vratila s porazom manjim od 19 razlike.

Euroliga 2000/01. Prvi dio Tau Ceramica - Cibona 92-66

Euroliga 2001/02. Prvi dio Tau Ceramica - Cibona 81-58

Euroliga 2003/04. Top 16 Tau Ceramica - Cibona 95-76

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:29