NEMA PREDAJE

Perasović: Nikad neću izvjesiti bijelu zastavu

'Barcelona ima najkompletniju momčad u posljednjih deset godina', tvrdi Perasović
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Sve okolnosti idu u prilog teoriji da su u srijedu poslijepodne košarkaši Cibone krenuli na put bez nade. Blaugrana je za njih već 15 godina neosvojiva tvrđava, a u četvrtak (20.45, TV prijenos na Sportklubu) bi mlada Perasovićeva momčad trebala prekinuti neugodnu tradiciju protiv jednog od glavnih favorita ovogodišnjeg izdanja Eurolige.





- Barcelona ima najkompletniju momčad u posljednjih deset godina. Dovođenjem Lorbeka, Morrisa i Ndonga zakrpali su rupe iz prošle sezone, ako su ih uopće imali, a s Rubiom su dobili još jednu dimenziju. Igraju na isti način, brzo i na puno koševa. Još uvijek se puno toga vrti oko Navarra, najviše se akcija igra za njega. Doveli su igrače iz europskog vrha na momčad koja je bila prvak Španjolske i bila na Final Fouru Eurolige. Način na koji sada igraju je vrh europske košarke. No, apsurd bi bio predati se unaprijed. Nikada od mene nećete čuti da negdje idem izgubiti. I najbolje momčadi imaju svoje slabosti, svakog se može pobijediti. Nama je jedini imperativ dati sve što možemo - istaknuo je trener Perasović.





U jedinom Barçinom porazu, prvenstvenom od Gran Canarije, Perasović nije mogao naći recept za uspjeh.





- Gran Canaria ima jako dobru momčad, a kod kuće su 30% jači, tamo je specifična klima i tamo svakog mogu pobijediti.





Od tog dvoboja prošlo je deset dana u kojima je Barcelona pokazala punu snagu. Prvo su u Euroligi lako svladali Fenerbahçe (82-59) na gostovanju u Istanbulu, a potom i u ACB ligi ostavili Joventut na -33 (92-59).





Uz ekstremno snažnog suparnika, Perasović mora brinuti i o problemima unutar momčadi. Marko Tomas je otputovao, ali je njegov nastup upitan zbog ozljede skočnog zgloba, dok će Dalibor Bagarić, kojeg muče bolovi u Ahilovoj tetivi, vjerojatno igrati pod blokadom.





- Volio bih da Tomas odigra barem 10 minuta, ali nećemo ništa riskirati. Poslušat ću mišljenje liječnika. Zasad je vjerojatnije da Tomas neće igrati nego da hoće.





Otvaranje Eurolige je bolno iskustvo kojeg se Perasović i igrači nerado sjećaju. Nakon Siene je apostrofiran problem organizacije igre, pod upitnik dovedena kvaliteta američkih pojačanja Gordona i Gravesa.





- Ta utakmica nije realno ogledalo stanja, a problemi su potencirani zbog grča s kojim smo ušli u drugo poluvrijeme. Analiza je pokazala da smo napravili puno neforsiranih pogrešaka, bez pritiska, a sve su one kažnjene lakim poenima. Organizacija napada je puno manji problem nego što je to izgledalo na toj utakmici.





Slika bespomoćnosti koju je momčad ostavila protiv Siene kod navijača je izazvala revolt. Momčad je s terena ispraćena uz festival zvižduka.





- Navijači uvijek imaju pravo, bez obzira na to što radili. Zbog njih igramo, nemamo ih pravo kritizirati. Meni su naši navijači najbolji, zato jer su naši. Najavio sam uoči sezone da će takvih crnih rupa biti, ali siguran sam da se takve stvari za par mjeseci više neće događati. Momčad je mlada i zaslužuje kredit. Mladim igračima puno znači podrška i kad im ne ide sve od ruke. Navijače i njihov odnos prema momčadi možemo samo pokušati promijeniti našim pristupom, borbenošću.





Nešto vedrijem raspoloženju uoči puta pridonijele su vijesti o podmirenju dijela dugovanja. No, Perasović o toj temi ne želi govoriti.





- Fokusiran sam na svoj posao. Nitko me ne tjera da ga radim i dok god mislim da možemo gurati, radit ću maksimalno. To isto kažem i igračima - zaključio je Perasović.

Cibona u Barceloni: 2-5





Cibona je u Barceloni pobijedila samo dvaput na sedam gostovanja: u sezoni 1991./92. (85-73) i 1994./95. (74-70). Otkako se Euroliga igra pod okriljem Uleba Cibona protiv Barcelone ima ukupno 2-4, a 0-3 u Blaugrani, gdje je najmanji minus bio 17 poena (77-60 u sezoni 2003./04.), a najveći čak 44 (97-53 u sezoni 2005./06.), što je bio negativni rekord sve do prošlotjednih -45 protiv Siene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:30