SJEĆANJE NA BARCELONU

Perasović: Mislili smo da igramo protiv ‘marsovaca’

Trener Efes Pilsena tvrdi da momčad s kojom su Amerikanci stigli na SP nije nedodirljiva

Velimir Perasović bio je u hrvatskoj reprezentaciji koja se dvaput sudarila s originalnim Dream Teamom na OI u Barceloni i četiri godine poslije na OI u Atlanti. U svim tim utakmicama Hrvati, unatoč sjajnoj generaciji košarkaša, nisu se uspjeli spustiti ispod 30 koševa zaostatka.

- Ogromna je razlika u poimanju Amerikanaca danas i u naše vrijeme. Za nas je to bilo kao da igramo protiv ‘marsovaca’. Praktički smo se predali prije utakmice. Odlascima naših, europskih i drugih igrača u NBA, gdje su mnogi postali i zvijezde, taj se respekt pomalo gubio i danas više nije neobično da netko te Amerikance i pobijedi. Za nas je to bilo nezamislivo. No, već četiri godine poslije u Atlanti je ta razlika bila manja, da bi se danas gotovo potpuno izgubila.

• Najupečatljivije sjećanje iz dvoboja s Dream Teamom?

- To poimanje njih kao ‘polubogova’. Bilo mi je nezamislivo da sam na terenu s jednim Michaelom Jordanom ili Magicom Johnsonom. Danas toga nema, pogotovo ako na terenu nisu igrači poput Bryanta ili Jamesa.

• Ipak, nevjerojatan je podatak da od Toronta ‘94. nisu bili svjetski prvaci.

- Ako podcijene suparnika, uđu neozbiljno u utakmicu ili nisu u najjačem sastavu, oni su pobjedivi.

Perasović je gledao ovu momčad u pripremnoj utakmici sa Španjolskom.

- Talentirani su, s enormnim fizičkim potencijalom, ali nisu nedodirljivi. Svi koji se ne prepadnu njihove agresivnosti, moći će igrati ravnopravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:41