NA PRIPREMAMA S EFESOM

Perasović: I da želim, sad ne bih mogao biti izbornik

Hrvatski košarkaši imaju potencijal i kvalitetu, što su pokazali protiv Srbije, ističe Perasović
 Ronald Goršić / Cropix

Velimir Perasović vratio se u srijedu iz Bormija kamo je bio odveo polovičnu momčad Efes Pilsena na bazične pripreme i maknuo ekipu od istanbulske gužve i euforije Svjetskog prvenstva. Naravno, i u talijanskim planinama pratilo se što radi hrvatska reprezentacija.

No, Perasović se nerado upustio u komentiranje onoga što je vidio. Prvi je razlog to što je gledao samo utakmice sa Slovenijom i Srbijom. Drugi je kolegijalne prirode. Jednostavno, nije želio da se bilo koja njegova riječ krivo protumači.

Podrška Vrankoviću

- Meni je bilo strašno krivo što su dečki izgubili od Srbije jer su igrali jako dobro. Zato mi nije jasno kad igrači kažu da ‘ne mogu’. Ako si bio na korak do pobjede protiv Srbije, to znači da potencijal postoji. Nisu igrači poput Rašića, Kešelja, Bjelice, oni koje znamo iz NLB lige, bili ništa dominantniji od Tomasa ili Bogdanovića. Jedina kvalitativna razlika na toj utakmici bio je Krstić. No, razlika između tih reprezentacija je toliko mala da mi to jednoga dana moramo prelomiti.

U trenutku izbora Repešina nasljednika Perasović je često spominjan kao jedan od legitimnih kandidata. Je li vam žao što niste dobili priliku voditi tu reprezentaciju?

- Izabran je Vranković i ja mu želim sreću. Želim mu dati svu moguću podršku ili bilo kome drugome tko je izabran. Mislim da je to jedini ispravan put. Volio bih da Vranković još pet godina ostane izbornik jer bi to značilo da Hrvatska ima dobre rezultate. To bi bilo najbolje za sve koji rade u hrvatskoj košarci.

No, reprezentaciju niste prekrižili, ako vam se jednoga dana pruži prilika?

- Reprezentaciju ću odbiti samo ako je ne mogu voditi. Recimo, sad je ne bih mogao voditi jer mi klub to ne bi dopustio. Za godinu, dvije ili pet tko zna što će biti. Većina zemalja sve teže pušta trenere da vode i klub i reprezentaciju.

Tu smo napustili reprezentativne teme i okrenuli se velikom suparništvu u turskoj košarci što će ga u idućoj sezoni obilježiti Hrvati: Perasović i Mijatović s Efesove strane, Spahija, Ukić i Tomas s Fenerove.

Velika očekivanja Efesa

Kako procjenjujete snagu Fenerbahçea?

- Napravili su sjajnu momčad. Za trenera su doveli Spahiju, veliko košarkaško ime, te nekoliko igrača koji su sad u najboljim godinama, poput naših Tomasa i Ukića. Vjerujem da ćemo i mi biti dovoljno jaki da im odgovorimo.

Iako je otišao iz Cibone, ne znači da ga je bivši klub prestao zanimati. Uostalom, jedan je od brojnih koji ima neraščišćene račune.

- S obzirom na situaciju, složili su odličnu momčad. Ako dovedu još jednog Amerikanca, u startu to nije lošija momčad od prošlogodišnje. Za to je zaslužan Danko Drakulić koji je nagovorio svoje igrače na dolazak, vidjevši na prošlogodišnjem primjeru da su svi Cibonini igrači ovog ljeta dobro kotirali na tržištu. No, ne promijeni li se financijska situacija, bit će to teško održati.

O takvim stvarima više ne morate razbijati glavu?

- Postoji drugačija vrsta stresa jer je Efes Pilsen klub s velikim ambicijama i očekivanjima. Pritisak je velik, no barem sam plaćen za ono što radim.

Štimac i Subotić su podcijenjeni

Zato što mu je pola momčadi u turskoj reprezentaciji, Perasović je bio prisiljen “unajmiti” igrače za trening. Imao je trojicu, među kojima naše Andreja Štimca i Srđana Subotića.

- Bili su bez kluba i pozvao sam ih da se pripremaju s nama za sezonu. Odradili su dobar posao za nas, ali i za sebe. Mogu igrati u bilo kojem našem klubu i malo su podcijenjeni. Bez problema bi imali mjesta u prošlogodišnjoj Ciboninoj momčadi.

Peta Perasovićeva destinacija

Istanbul je peta Perasovićeva trenerska destinacija. Karijeru je počeo u španjolskoj Sevilli u koju je stigao s pozicije sportskog direktora KK Split. Nakon Seville dvije je godine vodio Tau Ceramicu, s kojom je osvojio Kup kralja i stigao na Final Four Eurolige. Iz tog je kluba morao otići zbog zdravstvenih problema, a trenerskom se poslu vratio u madridskom Estudiantesu na pola sezone 2007./2008. Prije dolaska u Istanbul proveo je dvije godine u Ciboni gdje je dvaput bio prvak, osvojio jedan Kup Krešimira Ćosića i dvaput izgubio od Partizana u finalu NLB lige.

Više prostora za brze igrače

Perasović se na trening-utakmicama u Bormiju prvi put sudario s novim pravilima.

- Vraćanje sata na 14 sekundi dosta će ubrzati igru. Bit će više napada i koševa. Pomicanje trice za pola metra ne čini veliku razliku za šutere, ali utječe na koncepciju igre. Bit će više mjesta, pa će brzi igrači imati više prostora za prodore i kreaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:42