PONUDIO POMOĆ

'OTKAŽE LI JASMIN REPEŠA, SPREMAN SAM BITI IZBORNIK HRVATSKE' Neven Spahija poručio

Neven Spahija u petak odlazi u SAD, kao i lani, bit će uz Spurse u NBA doigravanju. Tada im nije pomogao...

- Sada ću prvo pratiti Spurse iz New Yorka, pa ću onda vidjeti idem li dalje, ha-ha...

Kad se vrati iz SAD-a, iz sadašnje perspektive, postoji mogućnost da Hrvatska još uvijek neće znati tko joj je izbornik. Dok se ne potvrdi Jasmin Repeša. Što će učiniti ili neće Unicaja. Vrijeđa li Nevena Spahiju činjenica da je cijelo ovo vrijeme bez posla, a nitko mu nije ponudio izborničku funkciju?

- Stalno imam neformalne kontakte sa Savezom. Član sam Stručnog savjeta, srećem te ljude, a i prilično mi jasna pozicija Saveza. Oni su u pat-poziciji koju im uvjetuje Repešin ugovor u Malagi, odnosno, dogovor između Repeše i Saveza. Repeša može dati definitivan odgovor tek nakon posljednje službene utakmice Unicaje. Međutim, bilo bi vrlo opasno i za Savez, a u krajnjoj liniji i za Repešu da se ta odluka ne zna do mjesec i pol dana uoči početka priprema, a to je prvi tjedan u lipnju. Tada bi to bio veliki problem.

Ako to ne bude Repeše, jeste li zainteresirani za uskočiti na praznu stolicu?

- Ne postoji ni jedan hrvatski trener koji nije zainteresiran za hrvatsku reprezentaciju i to sam više puta ponovio. Hrvatska nije bilo što i bilo tko da si možete dopustiti reći da to ne želite. Ako se slučajno dogodi da Repeša ne bude izbornik i da mi Savez ponudi tu funkciju, sasvim sigurno ću je prihvatiti. Isto tako, međutim, siguran sam da neću biti jedini kandidat u tom slučaju.

Ipak, realnost govori drukčije...

- To je na vama, na javnosti da zaključi, nije na meni. Postoji tu još jedan problem ako sam ja u pitanju. Kad bi se to dogodilo, to ne smije biti iza prvog tjedna u lipnju. Ne samo zbog mojih klupskih pregovora, nego i zbog činjenice da postoji donji minimum vremena kad bi netko trebao znati vodi li ili ne reprezentaciju. Zbog milijun stvari.

Već sada se kasni...

- Da, kasni se. To je sigurno. No, kažem, reprezentacija je u rukama Repeše, mislim da se on za to priprema, ali kad bi se slučajno dogodilo da on to ne bude, taj datum odluke nikako ne smije biti iza prvog tjedna u lipnju.

Kakav je potencijal Hrvatske?

- Pratio sam je dosta. Hrvatska nakon dugo vremena ima obećavajuću generaciju, jasno, pod uvjetom da se svi odazovu. Ali ne treba se zanositi da to nemaju i drugi koji su kandidati za najveće stvari. Ovo će biti najbolje prvenstvo do sada, veći je broj reprezentacija. Uz to, igrate i protiv reprezentacija koje vas mogu samo iskompromitirati, dok bi se pobjede protiv njih tretirale “pod normalno”. Tu govorim o jednoj Gruziji, Crnoj Gori ili BiH. Centarski tandem Crne Gore Peković i Vučević svaku je večer u NBA ligi na više od 30 kombiniranih poena.

Kolika je objektivna opasnost, o kojoj se spekulira među igračima, da će biti otkaza ako Repeša ne bude izbornik? Hoće li se svi odazvati, osim Planinića i Lončara koji su već otkazali?

- Apsolutno hoće. Ma, bit ću jasan. Hrvatska nema više od 10-12 reprezentativaca i svako izostajanje bilo bi kobno.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:35