SP KOŠARKAŠA U-19

Oni su talenti u rangu Dražena, Tonija i Rađe!

Katić i Barać su 19-godišnjaci s iskustvom, a Šarić i Hezonja su se, unatoč mladosti, prometnuli u glavne protagoniste naše juniorske reprezentacije
 www.fiba.com

Hrvatski juniori koji igraju na Svjetskom prvenstvu košarkaša do 19 godina došli su do faze natjecanja kad obično počinju zebnje hrvatskih ljubitelja košarke. Došli su do četvrtfinala. U petak u 20.15 u Rigi protiv Argentine igraju utakmicu koja ih vodi u borbu za medalje.

Nastup u Latviji otvorili su sjajnom igrom i pobjedom protiv Litve, pa je kompromitirali porazom od Koreje u kojemu je izbornik Dražen Brajković odmarao Tonija Katića i Darija Šarića. Zbog tog su poraza do posljednjeg kola drugog kruga morali strahovati za plasman u četvrtfinale, da bi ga zaključili trijumfalno, pobjedom nad Amerikancima.

Hrvati su postali priča turnira, i to ne samo zbog te dvije velike pobjede. Svi se dive talentu Šarića, Baraća i Hezonje, hvale hladnokrvnost Katića u odlučujućim trenucima. Hrvatska je uvjerljivo najmlađa momčad turnira, s prosjekom ispod 18 godina starosti, a ima trojicu istaknutih kandidata za najbolju petorku SP-a.

- To je reprezentacija sa strašno puno talenta. Ne želim ih poimence isticati, ali nekolicina njih je talentom u rangu najvećih igrača koje smo imali - rekao je Jasmin Repeša koji je Brajkovićevu reprezentaciju na djelu imao prilike vidjeti na “Adidas Eurocampu” u Trevisu.

- Teško je bilo prognozirati kakve su mogućnosti tih momaka, s obzirom na to da su neki mlađi dvije, čak i tri godine od većine igrača, što je golema razlika u toj dobi. No, bilo je vidljivo da imaju talent koji u bilo kojem trenutku može eksplodirati. Porazi koji su im se dogodili, nisu nikakvo iznenađenje jer su za mlade igrače oscilacije normalne. S obzirom na sve to, već je četvrtfinale sjajan rezultat - istaknuo je Repeša.

U Trevisu je bio i Andrej Tesla, trener koji je Šarića, Hezonju i ostale suigrače u juniorskoj momčadi Zagreba vodio do trijumfa na euroligaškom turniru u Barceloni.

- U Trevisu su se tek okupili, igrali su bez Šarića, tako da tamo nije bila realna slika njihovih mogućnosti. No, ne mogu reći da nisam očekivao ovakav rezultat. Dario igra kako sam i očekivao, nosi momčad i rezultat. Katić je dobio ulogu kakvu zaslužuje, a nije bilo dvojbe ni da će Barać biti prva napadačka opcija. Sjajno je što Hezonja ima svoju ulogu i što se u njoj, bez obzira na to što je najmlađi, dobro snalazi. Bilo bi krasno kada bi ova reprezentacija osvojila medalju, ali već i za ovo što su napravili, igrači i stručni stožer zaslužuju samo pohvale.

Hrvatska u Baraću (18,3) ima trećeg strijelca prvenstva, Šarić je treći skakač (11,2) i sedmi strijelac (16,6), a Katić je peti asistent (4,8). U usporedbi s Argentinom, naši su juniori u velikoj prednosti u svim statističkim kategorijama, osim u postotku slobodnih bacanja. Odigraju li utakmicu na razini partija koje su pružili protiv Litve i SAD-a, slobodna bacanja neće biti presudna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:10