KRIVAC BROJ 1

Novosel: Miličević je odveo Cibonu u propast!

Oba Novoselova sportska čeda, košarkaški klub Cibona i nogometni stadion u Maksimiru, sada su u devastiranom stanju
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Mirko Novosel bio je inicijator razgovora s gazdom Atlantic Grupe Emilom Tedeschijem o suradnji koji su prije dva tjedna okončani Ciboninim porazom.

- Jelušić (donedavni predsjednik Cibone, nap. a.) nije me pozvao na glavni sastanak, pa ne znam zašto je to propalo, a priča o dokumentaciji mi se čini tankom. Ono što sigurno znam jest da su i Knego i Nakić bili za suradnju. Možda su se i u Atlanticu preplašili onoga što im donosi suradnja s Cibonom - upitao se Novosel.

U vrijeme u kojem se očekivalo finiširanje oblika suradnje s Atlanticom, u javnost su isplivale teorije o suradnji s KK Zagrebom, kao i ulasku Agrokora u Cibonu.

- Ni s kim iz Trnskog nisam razgovarao, a Agrokor bi mogao biti dobar partner Ciboni. I dalje tvrdim da je zbog ugleda u svijetu Cibona dobra udavača i da bi netko drugi mogao iskoristiti šansu koja je izgubljena s Atlanticom. I Cedevita i Zagreb trebaju znati da nikada neće biti Cibona, a trebaju paziti da ne završe kao Ledićev Zrinjevac - smatra Novosel.

Razgovarajući o rješenjima i sudbini Cibone, na sve smo načine pokušavali izbjeći prisjećanje na vremena iz bivše države jer je takav način vođenja klubova iza nas. Iako zabrinut, Novosel za sebe tvrdi da je optimist kada je u pitanju budućnost dvostrukog europskog prvaka, koji ovih dana slavi 25. obljetnicu prvog pokoravanja Europe, baš pod njegovom palicom. Uvjeren je da će oni koji mogu pružiti ruku spasa pomoći Ciboni.

- Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik Bandić, trebao bi, bez fige u džepu, preuzeti glavnu ulogu i pomoći Ciboni. Osim toga, nije mi jasno zašto neka velika tvrtka ne bi iskoristila Cibonu za promociju svoje djelatnosti. Više im vrijedi dati 15-ak milijuna kuna godišnje kao dodatak imenu uspješnom klubu nego za sve televizijske reklame u godinu dana - objašnjava Novosel.

Novoselova spasonosna formula izgovorena ili napisana čini se jednostavnom, no vrijeme curi i treba biti spreman na sve rasplete.

- Cibona će morati prodati barem dio imovine kako bi sanirala dugove, vjerojatno bismo došli do nule, ali je pitanje kakav bismo onda sportski program imali. Slažem se da je vremena jako malo, ne smijemo ni prodavati nabrzinu da ne bismo izgubili na vrijednosti, ali nešto se mora hitno napraviti kako bismo zadržali izvanrednog trenera Perasovića i veći dio igrača koji ostvaruju iznimne rezultata. Dugovanja treba rješavati paralelno, a ne na uštrb sporta. Imovinu smo godinama stvarali kako bismo jednog dana, ako ikada upadnemo u veliku krizu, izbjegli gašenje kluba - kaže Novosel.

Dodaje da je zabrinutiji za neke druge klubove nego za Cibonu.

- Jedan od generatora problema je država, koja zakonima nije odredila način financiranja sportskih klubova i saveza. Treba dozvoliti tvrtkama da dio poreza mogu uložiti u sport. Razumijem priču o masovnom sportu, ali bez vrhunskog klinci neće imati uzora. Ne može omjer ulaganja u kulturu i sport biti 11:1. I sport je važan za razvoj nacije, te i on pokazuje snagu jedne države. Kulturnjaci i pjevači imaju povlastice, oslobođeni su doprinosa, a i među njima ima onih koji se ‘fiksaju’ dok devedeset pet posto sportaša nije ništa zaradilo. To se mora promijeniti, osim ako država ne želi naciju debila i narkomana - oštar je Novosel, koji je ljutit i na Hrvatski olimpijski odbor.

- Pročitao sam njihove mjere, ali danas deklaracije ništa ne donose. Morate raditi. Isto bih poručio i Gopcu, koji si je sam kriv što zbog njegovih megalomanskih zahtjeva nije sagrađen rukometni dom u doba u kojem je politika podržavala Svjetsko prvenstvo i sagradila pet velikih arena - kaže.

Za propast Cibone ne okrivljuje samo lokalnu ili nacionalnu vlast, nego i klupsku.

- Kriv je onaj koji je bio glavni kada je većina duga napravljena, a to je Bože Miličević. Dok smo zajedno surađivali, a ja sam otišao u ljeto 1997. godine, situacija nije bila dramatična. Od najamnina poslovnih prostora pokrivali smo plaće suhog pogona, dok smo natjecateljski dio pokrivali iz ostalih izvora. Nevjerojatno mi je da u posljednje četiri godine rukovodstvo kluba nije pronašlo glavnog sponzora. To pokazuje njihovu nesposobnost. Jelušić je morao biti čvrste ruke i raščistiti situaciju s Miličevićem, a ne dozvoliti njegov odlazak bez predočenih papira i dokumentacije. Odavno sam ustvrdio da Miličević vodi klub u propast - ističe Novosel.

Nije se želio izjasniti može li direktor Andro Knego sam pronaći spasonosno rješenje. Samo je odgovorio da ni on, kao ni većina ostalih, nije zatražio nikakav savjet.

- Perasović i Vujošević (trener Partizana, nap. a.) jedini su koji me još znaju upitati što bih napravio u određenim situacijama. Nitko više, pa ni Knego. Ovako, jedino bih mu poručio da bude čvrste ruke - dodao je.

Zvučao je prilično sjetno. Osjeća da još može puno pomoći, ali ga sve manje pitaju.

Gradili smo za narod, a ne za Tuđmana

Priča o sudbini Maksimira poprilično je uzrujala Mirka Novosela

ZAGREB - Novosel je ponovio staru tezu da problema s maksimirskim stadionom ne bi bilo da je bivši predsjednik Franjo Tuđman samo malo duže poživio. Ujedno se zgrozio na Bandićevu poruku o konzerviranju stadiona...

- Želudac mi se od toga okreće, kao i od priče da bi ga se trebalo srušiti. Najjednostavnije i najjefitnije rješenje je da vratimo stvari kakve su bile u prosincu 1999. godine, kada je nakon Tuđmanove smrti sve stalo. Nedostajalo nam je 30 dana da prostorije unutar sjeverne tribine počnemo iznajmljivati. Imali smo potpisane predugovore koji bi mjesečno donosili oko 400 tisuća tadašnjih njemačkih maraka. Da je Tuđman poživio tih mjesec dana stadion ne bi bio devastirano ruglo na koje deset godina nisam zakoračio jer mi je mučno od toga.

Zaprepašten je novčanim iznosima s kojima se danas barata...

- Nisam mogao doći k sebi kada sam pročitao da su nakon nas potrošili 260 milijuna kuna, a stadion je devastiran. Mi smo potrošili oko 100 milijuna maraka i trebalo nam je još dvadeset za natkrivanje zapadne i sjeverne tribine te za uređenje prstena oko igrališta. Imali smo i završen pozivni natječaj za izvedbu krova nad zapadom za 19 milijuna kuna, ali se i kroz stadion vodila borba protiv Tuđmana, sve se ispolitiziralo i naš projekt je zaustavljen iako se stadion gradio za narod, za ljubitelje sporta, a ne za jednog čovjeka. Danas je najbolje rješenje nastaviti tamo gdje smo mi stali. Dokumentacija postoji, ljudi iz tog vremena su još živi i u odnosu na druge mogućnosti potrošili bi se minimalni novci - zaključio je poprilično uzrujani Novosel kojeg progoni još noćnih mora iz doba direktorovanja Dinamom (tada Croatijom), poput optužbi za utaju poreza od oko 120 milijuna kuna.

- Optužba je bez osnove i neće se održati. Čini mi se da tužilaštvo namjerno čeka zastaru jer je svjesno da će optužba propasti .

Glavni sportovi u jedan klub - treći pokušaj

Aktualna kriza evocirala je sjećanja na dva neuspjela Novoselova pokušaja objedinjavanja četiri sporta u jedan zajednički klub.

- Danas je vrijeme da se ponovno razmisli o tome. Dinamo, Cibona, rukometaši Zagreba i vaterpolisti Mladosti pod jednim gazdom, jednim rukovodstvom, ali četiri stručna stožera. Ista skupina navijača bi 52 tjedna u godini imala koga gledati. Takav klub bio bi gradska institucija, a time bi se ispravili pogrešni kriteriji financiranja koji su danas u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:13