NOVI TONI KUKOČ

Novi šibenski dragulj: Dario je svijet za sebe

U komentarima o Dariju Šariću nitko nije suzdržan - svi stručnjaci tvrde da je on najbolji 16-godišnjak u Europi
Sibenik, 260209.Dvorana Jolly na Razinama.Junior skole kosarke Drazen Petrovic Dario Saric (15).Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niksa Stipanicev / CROPIX

ZAGREB - Ako dosad to nekome nije bilo jasno, nakon kadetskog EP-a u Baru više nitko ne mora pitati zašto su se čelnici Caje Laboral prije godinu dana rasipali milijunima u pokušaju dovođenja Darija Šarića u Vitoriju. Novi šibenski dragulj odveo je kadetsku reprezentaciju na vrh Europe, a njegova nadmoć u odnosu na suparnike u ovom uzrastu nije viđena od vremena kad je na sličan način Španjolsku predvodio Ricky Rubio.

- Svi su momci bili dobri, ali vidjelo se da je Dario druga dimenzija. Pogledajte njegovu statistiku iz finala, polufinala i četvrtfinala. On je svijet za sebe. Nitko mu nije bio ni blizu - prepun zanosa ispričao je Josip Milaković, u čiju je košarkašku školu “Dražen Petrović” Dario Šarić stigao sa šest godina i gdje je naučio mnogo od onoga što ga je učinilo tako dominantnim košarkašem u svojoj generaciji kakav je danas.

Oko Šarića se velika medijska prašina podigla prošlog ljeta. Pred obitelji je bila velika odluka, prihvatiti milijunsku ponudu Caja Laborala ili izabrati neku od domaćih ponuda od kojih je ona iz Trnskog bila najkonkretnija. Možda poučeni i nekim ranijim primjerima hrvatskih košarkaša koji su mladi otišli u inozemstvo (poput Bojana Bogdanovića koji je u toj dobi otišao u Real), Šarići su odlučili Darija poslati u Zagreb, gdje je svakodnevno imao dva treninga, igrao u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji te tako skupio više od 80 utakmica u sezoni.

Koliko je u godinu dana rada s trenerima u Zagrebu i Zrinjevcu napredovao vidjelo se već na juniorskom EP-u, gdje je u konkurenciji dvije godine starijih igrača, Šarić bio najbolji strijelac i igrač reprezentacije koja je na kraju osvojila 5. mjesto. Priključenjem kadetskoj reprezentaciji, momčadi koja je izgubila sve pripremne utakmice, koju je 13 dana prije početka EP-a preuzeo Dražen Brajković, odjednom se promijenila “krvna slika”. Najvećim dijelom zahvaljujući Dariju Šariću. Dokaz je “triple-double” učinak u finalu (30 poena, 11 skokova, 11 asistencija) i nagrada za najboljeg igrača prvenstva.

- Znate kakav vam je on? Kad je primio tu nagradu pokazao je prema suigračima, pokazao je da su svi za nju zaslužni. On nije prepotentan i zna da još mora puno toga naučiti. Njemu nije problem trenirati i osam sati dnevno - kaže Milaković koji je Šarićev talent prepoznao davno prije svih.

- Već sa 10, 11 godina pokazivao je nešto strašno. U Baru mi je prišao čovjek iz Antibesa i rekao da takvog igrača sa 16 godina nikada nije vidio.

Šibenik je hrvatskoj košarci dao Dražena Petrovića pa je sasvim prikladno da je nova velika zvijezda iz Krešimirova grada rođena u školi koja nosi ime nikad prežaljenog kapetana.

- Ako mu Bog da zdravlja, on je sigurno nova velika zvijezda hrvatske košarke. S ovom je medaljom napravio puno i za one koji će jednog dana željeti biti poput Darija Šarića, za ovih 300, 400 djece kojima je sad postao glavni motiv - kaže Milaković koji tvrdi da je Dario spreman za seniorsku košarku.

- Može igrati 15-ak minuta u NLB ligi, a u hrvatskom prvenstvu i 40 minuta.

U Zagrebu su ponosno istaknuli Šarićevu ulogu u prvom hrvatskom kadetskom zlatu nakon 1995., dodali da je u toj reprezentaciji trebao važnu ulogu imati i ozlijeđeni Mario Hezonja, a trener Denis Bajramović pričao je o Darijevoj ulozi u nadolazećoj sezoni.

- On je najbolji europski igrač u svojoj kategoriji i tek je počeo skupljati zlata. On je dio prve momčadi, bit će u istom statusu kao i svi oni igrači koji nisu u početnoj petorci. Koliko će igrati, ovisit će isključivo o njemu.

Dario Šarić krenuo je stopama najvećih hrvatskih košarkaša. Danas se čini da mu je samo nebo granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:15