TOTALNO RASULO U HKS-u

Najslabija karika hrvatske košarke nisu igrači, nego čelnici

Za godinu dana u Litvi Vranković će trebati momčad u kojoj će imati 12 pobjednika, ono što iz inih razloga nije imao u Istanbulu
 AP

Na Fibinom renkingu Hrvatska je 15. reprezentacija svijeta. Hrvatska je u Turskoj bila među 16, dva poena daleko od ulaska među osam. Ukić i Tomas su provodili po 30 minuta na parketu, Bogdanović je bio drugi strijelac momčadi (iza Popovića), a Tomić, na kojem je napravljeno najviše prekršaja, najbolji skakač. To je ono što pokazuje gola statistika. Sve ostalo je dojam.

Četiri poraza u Turskoj

Hrvatska je, kao i tolika puta dosad, u Istanbulu ostavila dojam nerealizirane reprezentacije. Lakoćom su pobjeđivali slabije od sebe (Iran, Tunis), lakoćom gubili utakmice s atletski nadmoćnijiim suparnicima (SAD, Brazil), protiv susjeda gubili tijesne završnice.

Izbornik Joke Vranković će za to naći više opravdanja. Jedno od njih su ozljede: zbog ozljeda nije mogao računati na Rozića, Baraća i Radoševića; zbog ozljede je Planinić propustio veći dio priprema, Tomić nedostajao prva dva tjedna, a Ukića nije bilo u posljednje tri pripremne utakmice. Sigurno je da bi s Rozićem i Radoševićem Hrvatska dobila na atleticizmu, posebno u obrambenom dijelu. S Baraćem bi Vranković imao još jednu kvalitetnu centarsku opciju.

Zaslužuje novu priliku

Ovaj je SP označen kao natjecanje za igračku rekonstrukciju i u tome je Vranković uspio. Zabrinjavajuće bi bilo da reprezentacija nije došla u nokaut fazu. To što je jedan cilj ostvaren, ne znači da treba zatvoriti oči pred problemima koji su još uvijek postojali. Hrvatska u gustim utakmicama i dalje ima problem s presporom distribucijom lopte, premalo je čistih situacija za realizaciju i previše oslanjanja na vanjski šut, što nas je u konačnici koštalo poraza od Srbije. Ako Vranković uspije riješiti te probleme, Hrvatska će biti mnogo opasnija nego što je bila u Turskoj.

Izbornikovo samopouzdanje nije poljuljano. Misli da je napravio dobar temelj za “kreševo” u Litvi. Vjeruje da je u davanju prostora mladim igračima ključ izlaska iz začaranog kruga prosječnosti, u kojem se Hrvatska vrti već 15 godina.

Najlošiji dio hrvatske košarke i dalje su ljudi na vodećim pozicijama. U Istanbulu su bili svi, pa nije bilo mjesta za nekoga tko će brinuti o odnosima s javnošću. Hrvatska je bila jedina reprezentacija koja nije imala čovjeka zaduženog samo za medije, što bitno pridonosi lošem imidžu.

No, za to ljude u HKS-u nije briga. Nije ih briga ni što je u Istanbulu bilo 4000 slovenskih navijača, uz snažnu potporu njihova Saveza. Hrvatski su navijači brojčano nadmašili samo Tunižane. Ni u Litvi neće biti ništa bolje, jer će sve ostati kao što je bilo dosad.

Ostaje jedino nada da će za godinu dana Tomić izrasti u velikog centra za velike utakmice, Bogdanović iskoristiti prostor koji će imati kao glavni igrač Cibone, da će Neven Spahija pomoći Vrankoviću pretvaranjem Ukića i Tomasa u udarni duo Fenerbahçea...

Koliko god da je Hrvatska izgledala nemoćno protiv Brazila, Vrankovićeva vizija zaslužuje još jednu priliku.

Radić: Na SP-u nismo imali nijedan kiks

Radić tvrdi da se reprezentacija može plasirati među prve tri na EP-u u Litvi ako svi igrači budu zdravi

Danka Radića, predsjednika HKS-a, susretali smo u različitim raspoloženjima. Kako je prvenstvo odmicalo, činilo se da je Radić sve lošije volje. Bio je smrknut nakon poraza od Slovenije, a još lošijeg raspoloženja činio se nakon potopa u utakmici s Brazilom. No, njegova konačna ocjena onoga što je reprezentacija napravila u Istanbulu je pozitivna.

- Ovoj je momčadi cilj bio ulazak u osminu finala i to je ostvareno. Nismo imali nijedan kiks protiv slabijih reprezentacija. Imali smo jedan loš dan protiv Brazila, što je samo jedna od 15 utakmica koje su odigrali na pripremama i na SP-u. S obzirom na pomlađen sastav, s obzirom na novog izbornika, napravljen je očekivan rezultat.

Dobro smo igrali sa Srbima

Kao što su se naši reprezentativci nagubili tijesnih utakmica, tako ih se Radić nagledao.

- Svaki me taj poraz peče jednako kao sve one koji vole hrvatsku reprezentaciju. Normalno je da boli i da ostavlja tragove, još i više kad se izgubi tako tijesno. Ostaje satisfakcija da smo dobro igrali, parirali odličnom suparniku i da se ekipa u samo 40 sati nakon loše igre protiv Brazila uspjela vratiti i odigrati na toj visokoj razini.

Priprema za EP u Litvi

Nastup na Svjetskom prvenstvu označen je kao svojevrsna priprema za europsku smotru dogodine u Litvi. To je natjecanje kvalifikacijsko za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

- Možemo biti konkurentni budu li svi potencijalni reprezentativci okupljanje dočekali zdravi i budemo li u Litvi imali najbolju moguću reprezentaciju. Samo u tom slučaju mogli bismo biti među tri reprezentacije koje će izravno, bez dodatnih kvalifikacija, izboriti mjesto na Igrama. To nije jednostavan zadatak. Iza toga treba stajati mukotrpan rad i puno se stvari mora poklopiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:55