'PUSTITE GA MENI'

Magic: Jordan je htio prizemljiti Kukoča

'Taj rezultat nije bio rezultat dobre kemije samo na parketu. Bili smo uistinu ekipa, družili smo se i izvan parketa'
 usabasketball.com

- Bili su to moji najbolji trenuci u životu – kazao je Magic, punim imenom Earvin Magic Johnson, prisjetivši se nastupa za reprezentaciju SAD-a, jedini pravi Dream Team, s kojom je na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine osvojio zlatnu medalju, piše Slobodna Dalmacija .

‘Dream Team’ iz 1992. je jedan od 19 kandidata za ulazak u Kuću slavnih, a nakon nominacija objavljenih u petak, prvog dana NBA All Star vikenda u Dallasu, Magic je ‘vrtio’ film iz olimpijske Barcelone.

Kartanje s Jordanom

- Danima bih mogao pričati o tome. Prepričavati doživljaje s treninga, iz hotela, s putovanja. Dobio sam tada priliku upoznati Jordana, Malonea... To nisam imao priliku igrajući protiv njih u dresu Lakersa. Sjećam se, svaku večer sam kartao s Jordanom. Neću reći tko je pobijedio, ali gledate ga – nasmijao se Magic, peterostruki NBA prvak te 12 puta All Star.

Osam utakmica je Dream Team odigrao u Barceloni i, naravno, zabilježio osam pobjeda. U prosjeku su suparnike ‘gazili’ s 44 koša razlike, postizali 117,3 koša po utakmici.

- Taj rezultat nije bio rezultat dobre kemije samo na parketu. Bili smo uistinu ekipa, družili smo se i izvan parketa.

Ponosan je, kazao je Magic, što je imao priliku 1992. zaigrati za reprezentaciju.

- Bila je čast igrati za reprezentaciju. Svaku utakmicu smo igrali punom snagom. Nije bilo važno tko će postići 30 koševa, bilo je važno samo vratiti zlato u Ameriku. Jordan i ja smo uoči utakmice govorili u svlačionici: ‘Moramo na poluvremenu voditi 30 razlike, tek tad smo napravili veliki posao’. I bilo je 30 razlike. Pippen je sve dobro radio, Jordan je igrao punom snagom, kao i svi. Barkley je igrao najbolju košarku. Događalo se da utakmica još nije ni završila, a protivnici su tražili da se slikaju s nama.

Prisjetila se danas 51-godišnja legenda LA Lakersa s koliko se žara u Barceloni ulazilo u utakmice, kako se svakog suparnika poštivalo, ali isto tako i željelo dokazati koliko su bolji. Pogriješio je kada je spomenuo suparnika u utakmici za zlato. Kazao je ‘Igrali smo protiv Jugoslavije’, ali suparnik je u dva navrata u Barceloni, ne samo u finalu, već i u skupini, bila Hrvatska.

- Tada je Jordan uoči utakmice rekao: ‘Pustite meni Kukoča, ja ću ga prizemljiti. Idemo ih razvaliti. Pokazati im tko je tko’ – dodao je. (Tonči Vlašić)

All Star će gledati 100 tisuća ljudi



Dom NFL momčadi Dallas Cowboysa, najveći stadion na svijetu koji se može pretvoriti u dvoranu jer ima pomični krov, otvara danas svoja vrata za košarkaške poklonike.

Ogled selekcija Istoka i Zapada na 59. NBA All Star vikendu, koji se igra u noći s nedjelje na ponedjeljak (početak je u ponedjeljak u 2 sata ujutro po hrvatskom vremenu), ulazi u košarkašku povijest.

Naime, prema posljednjim informacijama prodano je više od 85 tisuća ulaznica, a super moderno zdanje, koje je otvoreno prije devet mjeseci, može primiti oko 100 tisuća gledatelja.

S obzirom na broj već prodanih ulaznica, te činjenicu kako ih je preostalo još nekoliko tisuća, rekord iz Detroita iz 2003., kada je ogled Kentuckyja i Michigan Statea, college momčadi, gledalo 78.129 gledatelja, odlazi u povijest.

Inače, Istok protiv Zapada vodi s 35:23. Istok će u Dallasu predvoditi Dwyane Wade (Miami Heat) i LeBron James (Cleveland Cavs), a Zapad, lišen pomoći ozlijeđenog Kobea Bryanta (LA Lakers), Carmelo Anthony (Denver Nuggets).

Ne razmišljaju o SP-u u Turskoj



Hrvatska je prvi suparnik SAD-a na Svjetskom prvenstvu, kojem je Turska domaćin krajem kolovoza i početkom rujna. Amerikanci su već objavili širi popis igrača za SP, ali i za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Svi najbolji su na popisu, ali njima je u ovom trenutku Svjetsko prvenstvo, a samim time i Hrvatska kao prvi suparnik 28. kolovoza, miljama daleko. Oni najbolji, LeBron James, Dwyane Wade, potom Chris Paul i Kobe Bryant, koji su se unatoč ozljedama i otkazu nastupa na All Star utakmici, pojavili na druženju s novinarima, ‘imaju puno važnijeg posla’. Razmišljaju o novim ugovorima.

- Ne propušta se nastup za reprezentaciju. Ljeto je rezervirano za Svjetsko prvenstvo. Nakon Pekinga, idemo po još jedno zlato – ne razmišlja zbog ozljeda uzeti odmor nakon završetka klupske sezone Paul, jedini koji je rekao riječ više o SP-u i Hrvatskoj.

- Znam samo onog dečka koji je igrao za Netse. Planinić, tako je – kazao je Paul, vlasnik olimpijskog zlata iz Pekinga.

Rađa je trebao biti All Star!



- Dino Rađa je, kako je igrao te sezone, zaslužio biti All Star igrač – kazao je 50-godišnji Dominique Wilkins, devet puta NBA All Star, koji je u sezoni 1994./95. bio suigrač Splićanina u Boston Celticsima.

Te sezone, jedine u dresu Bostona, Wilkins je bio prvi strijelac sa 17,8 koševa po utakmici, dok je Rađa bio drugi strijelac sa 17,2, te prvi skakač s 8,7 skokova po utakmici.

Sezonu poslije Wilkins je u dresu Panathinaikosa bio suigrač Stojku Vrankoviću, s kojim je osvojio naslov prvaka Europe te bio MVP Final foura Eurolige. Wilkins je u Dallasu nazočio svečanosti predstavljanja kandidata za mjesto u Kući slavnih za 2010. godinu.

Sjećanje na Chucka Dailyja



Magic Johnson se sjetio i trenera Chucka Dalyja, pod čijim su vodstvom stigli do zlata u Barceloni. Daly, koji je bio trener Dražena Petrovića u New Jersey Netsima u sezoni 1992./93., preminuo je 9. svibnja prošle godine u 78. godini života.

- Podijelio bi nas na treningu u dvije ekipe, na istok i zapad. Zapad smo bili ja, Malone, Stockton, Drexler, David Robinson i Chris Mullin, a njima (Jordan, Bird, Barkley, Ewing i Pippen) smo dali studenta Laettnera. Uf, kakvi su to okršaji bili na trenizima. Išlo se punom snagom, ne samo na utakmicama – kazao je Magic, jedini novak u povijesti NBA-a izabran za MVP finala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50