SP U KOŠARCI

Litavci uz puno muke svladali Kineze, Scola potopio Brazilce

 AFP

Košarkaši Litve plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Turskoj svladavši Kinu sa 78-67. Za ulazak u polufinale igrat će protiv boljeg iz dvoboja Argentine i Brazila.

Namučili su Kinezi Litvance više nego što je bilo očekivano. Azijati su znatno bolje otvorili utakmicu i nakon pet minuta su vodili sa 16-5.

Izabranici Kestutisa Kemzure do zraka su napokon došli tek u drugoj četvrtini. U 16. minuti su poveli s 32-31 nakon čega Kinezi do kraja više nijednom nisu došli do vodstva.

To, međutim, ne znači da je utakmica u nastavku bila lišena neizvjesnosti. Većim dijelom treće četvrtine košarkaši iz najmnogoljudnije zemlje svijeta su držali rezultatski priključak, dvaput su uspjeli i izjednačiti, ali pred kraj tog dijela igre Litva je napravila ključnu prednost i povela s plus 13 (64-51).

Uspjeli su se Kinezi u zadnoj dionici približiti na pet poena razlike, ali to je bilo sve što su napravili.

Pobjedničku je momčad predvodio sjajni Linas Kleiza s 30 poena i devet skokova, dok je u kineskom sastavu s 21 košem najefikasniji bio Wei Liu.

Briljantni Luis Scola s 37 je poena odveo reprezentaciju Argentine u četvrtfinale Svjetskog košarkaškog prvenstva u Turskoj. "Gauči" su u iznimno neizvjesnoj utakmici osmine finala svladali Brazil s 93-89.

Bila je to utakmica u kojoj nijedna momčad nije imala više od sedam poena prednosti, a najčešće su suparnici bili unutar samo dva ili tri poena razlike.

I u posljednju su četvrtinu južnoameričke reprezentacije ušle potpuno izjednačene (66-66), a u završnici je presudio Scola koji je praktički sam nadigrao Brazilce. Sjajni krilni centar Houstona dvoboj je završio s 37 poena, te devet skokova i tri asistencije. Dobro ga je pratio i Carlos Delfino s 20 koševa.

Kod Brazilaca je odličan bio Marcelo Huertas s 32 poena, dok je Leandro Barbosa dodao 20.

Argentina će plasman u polufinale loviti u utakmici protiv Litve koja je ranije pobijedila Kinu sa 78-67.

SP u košarci, osmina finala:

Litva – Kina 78-67

Argentina – Brazil (kasnije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:48