POČINJE NBA SEZONA

Još jedan klasični finale Lakers - Celtics?

Idućeg ljeta veliki broj zvijezda postaju slobodni igrači, i slika NBA lige će se drastično promijeniti
Boston Celtics forward Kevin Garnett (L) passes the ball against Toronto Raptors forward Chris Bosh during the first half of their pre-season NBA basketball game in Toronto October 18, 2009. REUTERS/ Mike Cassese (CANADA SPORT BASKETBALL)
 Reuters

ZAGREB - Prvom NBA utakmicom ikada smatra se susret Toronto Huskiesa i New York Knickerboxersa, igran 1. studenoga 1946., u Torontu, tada je ogranizacija zadužena za profi košarku u Americi bila BAA. Tri godine kasnije BAA se s NBL udružila u NBA, i novoformirana je liga imala 17 klubova. Najmanji broj klubova u povijesti NBA je imala 1954., kad se liga svela na samo 8 klubova.

No, 63 godine nakon povijesnog susreta u Torontu NBA broji 30 klubova, uglavnom vezanih uz velike urbane cjeline, a među njima je na ulazu u sezonu samo jedan veliki favorit: aktualni prvaci Lakersi. Čast otvoriti sezonu pripala je Clevelandu i Bostonu, u utorak će se igrati još tri utakmice, Dallas - Washington, Portland - Houston i LA Lakers - LA Clippers, kad će prvaci testirati prvi izbor drafta, Blakea Griffina, momka koja je jedna od najnestrpljivije očekivanih figura u ligi ikada.

Promjene u sastavima vrijedne izdvajanja su dolazak Shaqa u Cleveland, Jeffersona u San Antonio, Cartera u Orlando, Turkoglua u Toronto, Iversona u Mephis, Wallacea u Boston, ali to neće naročito promijeniti sliku lige. Lakersi su, istina, ostali bez Arize, ali su doveli Artesta, i jurišat će prema svojoj 16. tituli prvaka. Ispred njih su samo Celticsi sa 17 titula ukupno.

Globalna recesija za sada se u NBA očitovala tek smanjenjem 'salary capa' s 58,7 milijuna na 57,7 milijuna, što je tek drugi put u povijesti lige da se 'salary cap' smanjuje u odnosu na prethodnu sezonu. No, to je puno manji utjecaj krize no što su mnogi analitičari očekivali. Isto je tako izbjegnut potencijalni skandal jer se do posljednjeg trena čekalo na dogovor lige i sudaca; predsezonske utakmice sudile su, naime, zamjene. Ipak, 57 sudaca ostalo je bez uobičajenog petogodišnjeg ugovora, i dogovorili su (samo) se za dvije iduće sezone.

Još je jedan detalj vrijedan spomena: ova će sezona proteći u iščekivanju idućeg ljeta, kad će niz zvijezda postati slobodni igrači, ili mogu postati slobodni igrači. To su LeBron James, Dwayne Wade, Chris Bosh, Yao Ming, Manu Ginobili, Tracy McGrady i još desetak više nego intrigantnih imena.





FAVORITI ZAPAD

LA Lakers:

Kobe Bryant ulazi u novu sezonu s titulom MVP-a prošlosezonskog finala, prvom u karijeri, i sa saznanjem da i bez Shaqa može uzeti prsten. Jedna od najboljih, ili najbolja, napadačka momčad lige priključivanjem Artesta postaje i kvalitetna obrambena momčad. Ako će se baviti košarkom, a ne glamurom, nitko im na Zapadu nije ni blizu.

San Antonio Spurs:

Duncan, Parker i Ginobili su konačno zdravi, akvizicije McDyess i Jefferson imat će značajne role. Klupa im je i dalje 'tanka', biološki sat kuca, Ginobili je previše puta ozlijedio gležanj da se to opet ne bi dogodilo, ali definitvno su jedini na Zapadu koji mogu ugroziti Lakerse.

Portland Trail Blazers:

Spremni su za sljedeći korak... Mlada momčad koja igra rutinerski, gladni su pobjeda i uspjeha, Greg Oden će i dalje napredovati, a Andre Miller bi mogao imati učinak na momčad kakav je Billups imao u Denveru prošle sezone. Roy i Aldridge su All Star potencijali, i Portland je prava - Pepeljuga.

FAVORITI ISTOK

Boston Celtics:

Zbog ozljede Garnetta nisu imali pravu šansu braniti titulu; sad je zdrav, a ima i Rasheeda Wallacea uz sebe. Imaju sve osim mladosti ključnih igrača, ali su ljuti zbog prošle sezone, čime će nadoknaditi taj hendikep. Vjerojatno posljednja šansa za prsten, tko ne bi želio vidjeti još jedan klasični finale Lakers - Celtics?

Cleveland Cavaliers:

Gdje god LeBron igrao iduće sezone, vjerojatno neće imati bolju momčad od ove. Shaq će ga unutarnjom igrom rasteretiti, i stvorit će preduvjete da uzme svoj peti prsten, a LeBron prvi. Ako uspiju prevladati medijski pritisak i lošu karmu iz prethodne sezone, kad su kolabirali u finalu Istoka, to je - to.

Orlando Magic:

S Carterom umjesto Turkoglua neće imati toliko kreativnosti, ali vratio im se ozlijeđeni Nelson. Najširi roster Istoka, no ako razmišljamo o detaljima - više nemaju komparativnih prednosti u odnosu na Cavse. Dwight Howard protiv Shaqa, to je 'matchup' koji treba vidjeti, borba stripovskih superheroja.

Ukić ponovno treći play

Hrvatska je košarka i dalje na jednom predstavniku u najjačoj svjetskoj ligi. Roko Ukić je u Milwaukee Bucksima, kuda je stigao razmjenom iz Toronta. Momčad je kvalitetom donja polovica Istoka, Bogut je jedina 'faca', a Michael Redd je u posljednjoj godini ugovora. Kako sad izgleda, Roko će biti treća organizatorska opcija, iza Luke Ridnoura i 'rookiea' Brandona Jenningsa. Uglavnom loše vijesti... Možda je vrijeme za ozbiljno razmišljanje o povratku u Europu?

Netsi postaju “ruska igračka”?

New Jersey Netsi su na meti ruskog oligarha Mihaila Prohorova. Želi u njih uložiti 200 milijuna dolara, i premjestiti ih u Brooklyn, gdje bi već tijekom 2010. trebao niknuti novi sportski centar. To je prvi put da strani kapital 'na velika vrata' ulazi u NBA, a kako je Prohorovljevo bogatstvo procijenjeno na 9 milijardi dolara - kupovina Netsa za njega je puka zabava i dokazivanje financijske moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:33