VUKOVIMA ULTIMATUM

Ili dioničko društvo ili stečaj

Cibona nije jedini sportski gubitaš u Hrvatskoj, ali čini se da će biti prva nakon Hajduka koja će u prisilno preoblikovanje ili u stečaj
 Dragan Matić / Cropix

Problemi s nefunkcionalnom dvoranom, koji trenutačno muče Cibonine (i Zagrebove) košarkaše, u Ciboninu bi slučaju mogli vrlo brzo pasti u drugi plan. Uostalom, adaptacija svlačionica uskoro će biti završena, a štrajku unatoč, bit će pronađeno rješenje kako postaviti koševe i temeljito očistiti dvoranu, sa štrajkašima ili bez njih. Nad Cibonu se nadvio mnogo veći problem: opstanak!

Dug od 57 milijuna kuna

Višemjesečna revizija konačno je završena. Pročešljani su svi dostupni dokumenti iz kojih je utvrđen višemilijunski dug. O iznosu se još nagađa, a čini se da je često spominjanih 57 milijuna kuna vrlo blizu stvarnom iznosu. Najveći dio tog minusa, oko 23 milijuna kuna, otpada na potraživanja Zagrebačke banke u kojoj je Cibona u studenome 2008. podigla kredit (u iznosu od 20 milijuna kuna), stavljajući pod hipoteku sve svoje nekretnine u kompleksu Savska cesta - Trg D. Petrovića. Ostatak do spominjanih 57 milijuna kuna odnosi se na dugove bivšim igračima, trenerima, djelatnicima radne zajednice te dobavljačima različitih roba i usluga.

Na rubu uništenja

- Ako su izneseni podaci točni, onda za Cibonu postoje samo dvije mogućnosti. Prva je obvezno preoblikovanje iz udruge u sportsko dioničko društvo ako za to ima zainteresiranih. Ako interes za to ne postoji, jedina preostala mogućnost je stečaj, što znači i likvidaciju kluba - ustvrdio je odvjetnik Ivan Brleković koji smatra da je postojeći Zakon o športu donesen jedino kako bi se izvršilo preoblikovanje Hajduka, a danas predstavlja prijetnju jer u državi nema svježeg kapitala, ljudi i tvrtki koji su spremni ulagati u klubove koji su se našli u financijskim teškoćama.

- Cibona je jedan od zaštitnih znakova ovoga grada i strahovito mi je žao gledati u kakvo je stanje dovedena, uglavnom zbog političkih sukoba. Strašno je što je jedan bivši europski prvak, košarkaški div, doveden na rub uništenja - rekao je Brleković i dodao da je to njegov komentar kao navijača koji je 1986., još kao student, išao na finale Kupa prvaka u Budimpeštu.

Cibona nije jedini dužnik

Ugledni odvjetnik Marijan Hanžeković, koji je ujedno i dopredsjednik u KK Zagreb, smatra da je stečaj jedino rješenje.

- To ne znači gašenje kluba, gubitak statusa ili mogućnosti natjecanja u ligi, jer je taj članak brisan iz Statuta HKS-a. Cibona treba svima, treba ovom gradu. Stečajem će se rasčistiti sadašnja situacija, ali njegovim otvaranjem mnogi gube ovlasti. To sam rekao i sadašnjem vodstvu Cibone, izravno, u dobroj namjeri, a ne zaplotnjački ili kao predstavnik konkurentskog kluba.

Za Hanžekovića je postojeći Zakon o športu sporan i u koliziji s ostalim zakonima, poput trgovačkog.

- Primjer Hajduka je pokazao da se pretvaranjem dugova u dionice ne rješavaju problemi.

Stečaj se obično povezuje s vrijednim nekretninama koje Cibona posjeduje.

- Kakve koristi od njih sada ima Cibona? Svi se njima koriste, a nitko ništa ne plaća. Stečajem bi se svi ti odnosi rasčistili. Vjerovnici bi odlučili što dalje, kreće li se od nule, ali na zdrav način. Uvjeren sam da bi Grad sačuvao Cibonu, rekao je Hanžeković.

SCENARIJ 1

preoblikovanje iz udruge u športsko dioničko društvo

vjerovnici postaju dioničari

u Hajdukovu slučaju ovakav model nije donio pozitivne pomake

SCENARIJ 2

stečaj KK Cibone

dolazi stečajni upravitelj

sadašnja uprava gubi ovlasti

vjerovnici odlučuju o budućnosti kluba, kreće li se od nule ili ne

Lozica: Ne želimo Ciboni oduzeti upravljanje dvoranom

Cibonini radnici jučer su ipak prihvatili ponuđene uvjete i od danas bi trebali nastaviti s radom

Boško Lozica je i u četvrtak imao dvije runde pregovora sa štrajkaškim odborom Cibonine radne zajednice. Nakon prvotnih vijesti o neuspjehu, kasno poslijepodne ipak je postignut dogovor. Štrajk se prekida i dvorana Cibone od danas ponovno nastavlja s radom.

- Radnici nisu željeli biti nesolidarni s ostalim štrajkašima, više ne vjeruju obećanjima i tvrde da nemaju povjerenja u sadašnju Ciboninu upravu. Nije mi jasno da se za njih nije moglo naći neko rješenje. U slučaju tih sedmero radnika u pitanju je iznos od 300-tinjak tisuća kuna za neisplaćene plaće. Ta je sredstva Grad uredno proslijedio na Cibonin račun - ističe Boško Lozica, glavni gradski pregovarač u ovom slučaju.

- Da je bilo volje, u Draženovu se domu već barem dva dana moglo trenirati. Radovi na svlačionicama bit će završeni do ponedjeljka i dvorana će biti spremna. Naći ćemo nekoga tko će postaviti koševe i temeljito očistiti dvoranu - tvrdi Lozica.

Za njega je nastala situacija rezultat nedostatka volje svih uključenih strana za rješenje problema. No, Lozica tvrdi da bi se u skoroj budućnosti moglo izbjeći ovakve situacije.

- Za gradske objekte, njih 85, bit će raspisani natječaji za upravljanje. Bilo koja pravna osoba mogla bi preuzeti upravljanje dvoranom. Mi ne želimo Ciboni oduzeti pravo na upravljanje, ali to očito posljednjih mjeseci ne funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:17