KRALJ BEZ KRUNE

Hoće li ‘Kralj James’ ponuditi kraljevstvo za naslov?

Iako nije u borbi za prsten, o Jamesu i njegovu novom ugovoru pisat će se više nego o momčadima koje se bore za NBA naslov
Cleveland Cavaliers LeBron James (R) is fouled by the Miami Heat's Jermaine O'Neal during second quarter NBA basketball action in Miami, Florida January 25, 2010. REUTERS/Hans Deryk (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)
 Reuters

NBA doigravanje ulazi u završnu fazu. Na redu su konferencijska finala, a onda i veliki završni okršaj u kojem će se najbolja momčad Istoka i Zapada boriti za pobjednički prsten. Finale koji su mnogi predviđali, veliki obračun LeBrona Jamesa i Kobeja Bryanta, neće se dogoditi. Ove sezone sigurno neće. Kobe je još u igri, ali “Kralj James” više nije.

Cleveland je drugu godinu zaredom u regularnom dijelu lige imao najbolji omjer, sezonu s više od 60 pobjeda, i drugu godinu zaredom ispao u konferencijskom polufinalu. Prošle godine James je bio ljut kad su ga iz utrke za prsten izbacili “Superman” Howard i dečki iz Orlanda. Odbio im je čestitati, nije se pojavio pred novinarima, izgubio se u mraku.

Godinu dana poslije Cleveland je u sezonu ušao pojačan Shaquilleom O’Nealom, uoči doigravanja dodali su još jednog All-Star igrača u liku Antwana Jamisona. Sve kako bi konačno s Clevelanda skinuli etiketu “Gubigrada” koju nose od 1964. i posljednjeg naslova u bilo kojem profesionalnom sportu (Cleveland Browns su postali NLF prvaci). LeBron James, domaći dečko iz Akrona, obećao je gradu pobjedničku paradu, kad su ga Cavaliersi izabrali na draftu prije sedam godina. Pripreme još traju, a James je ispunjenju svog obećanja najbliže bio 2007., kad su Cavaliersi stigli do prvog NBA finala, ali su ga glatko izgubili u sudaru sa San Antoniom.

I to je sudbina koja neprestano prati Jamesa, o čijim su neslućenim košarkaškim mogućnostima ispisani cijeli tomovi, ali u poglavlju trofeji još stoji natpis - “u izradi”. Lekcija koju je mogao naučiti kroz sve ove godine stalno se ponavlja: u NBA doigravanju momčad je uvijek ispred pojedinca. Pojedinac može odlučiti utakmicu, ali momčad će ga dovesti u tu poziciju. LeBron je to mogao naučiti od San Antonija, Orlanda, a sada i Bostona.

Polufinalna serija završila je s tri uzastopne pobjede “staraca” iz Gardena. Nakon svakog poraza LeBron je imao priču. “Ja ću čuvati Ronda ako ne mogu drugi”. “Ja ću nas izvući i spasiti od ispadanja”. Ništa od toga nije napravio. Rondo je briljirao, držao sve niti Bostonove igre. Držao ih je i LeBron. U petoj utakmici, kad su ostali zamrznuti na -32 kod kuće, ništa nije mogao pogoditi. Popravio se u šestoj, bio na “triple-doubleu” i jednu izgubljenu loptu od “quadriple-doublea”. Da, devet ih je bacio u bunar, 27 u cijeloj seriji.

Za razliku od prošle godine, kad je bio ljut nakon ispadanja od Orlanda, poraz od Bostona ostavio ga je prilično ravnodušnim. Otkuda takva promjena? Pitanje koje muči navijače Clevelanda je što će se dogoditi 1. srpnja, kad će LeBron James izaći na tržište? Hoće li se sjetiti obećanja o šampionskoj paradi? Mnogi su u Jamesovu ekspresnom skidanju dresa nakon ispadanja od Bostona pročitali skrivenu poruku - dosta mi je Clevelanda.

Kad već nije u igri za veliki finale, LeBronov ego bit će zadovoljen time što će spekulacije o njegovu novom ugovoru i mogućem novom odredištu dobiti jednak, ako ne i bolji tretman od momčadi koje su ostale u borbi za prsten. Dobar dio spekulacija proizvest će ljudi kojima je James neprestano okružen. To je cijela masa prijatelja, raznih menadžera, savjetnika, dobronamjernika kojima je zajedničko da uvijek misle ono što LeBron misli. On je ipak “Kralj”, a kraljevi su uvijek u pravu. Čak i onda kad nisu.

U Clevelandu će se u sljedećih tjedan dana dogoditi niz važnih sastanaka, a jedina će tema biti kako zadovoljiti LeBrona i privoljeti ga na ostanak. Vlasnik Cavaliersa Dan Gilbert zna da LeBronovim odlaskom Cleveland postaje košarkaška periferija. I zato će uložiti još više nego dosad, ispuniti sve LeBronove želje. Platit će trenera Johna Caliparija šest, sedam milijuna, koliko već bude trebalo, ako ga LeBron bude želio vidjeti na klupi. Clevelandov adut je mogućnost da Jamesu ponudi najveći ugovor, što sigurno neće biti zanemareno kad se u LeBronovim dvorima bude razgovaralo na temu “što je najbolje za mene”.

No, u ostalim gradovima koji bi mogli udomiti “Kralja” već se naveliko radi. Priča je dobila takve dimenzije da Jamesa u New York vabi gradonačelnik Michael Bloomberg, a sam američki predsjednik Barack Obama poručuje: “LeBron, baš bi ti dobro stajao dres Bullsa”.

“LeBronovo ljeto” počelo je već u proljeće, daleko prije nego što se to itko mogao nadati. James će biti najtraženija roba na NBA tržnici, iako će se na njoj naći još velikih imena. Bit će i onih koji su već osvajali naslove. I LeBron će. Valjda.

Kralj u brojkama

osam klubova

- toliko ih ima dovoljno prostora u “salary capu” za novi Jamesov ugovor: Cleveland, Chicago, New York, New Jersey, Miami, LA Clippers, Minnesota i Sacramento

oko 90 milijuna dolara

- toliko bi Jamesu maksimalno mogao ponuditi neki drugi klub

oko 120 milijuna dolara

- toliko bi Jamesu mogao ponuditi Cleveland za šestogodišnji ugovor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:26