POVRATAK IZ SAD-a

Gordon stigao spreman za Partizan

Pobjedom protiv Partizana igrači Cibone ispisali bi najbolju pozivnicu za obračun s Asvelom u kojem će se boriti za prolaz u Top 16
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Mjesec važnih utakmica počeli su porazom, ali nakon njega nikoga u Ciboninoj ekspediciji nije boljela glava. Naprotiv, svi su bili sretni što se iz Kaunasa vraćaju sa -7 (68-61). Kako i ne bi bili, s obzirom na to da su pred kraj prvog poluvremena bili na -20, a u 33. minuti na -18. Srećom, na kraju su nešto i pogodili, odigrali par smislenih akcija i došli do poraza koji im ostavlja otvorenim put prema Top 16.

- Sve je u našim rukama i to je jedino važno. Sad se moramo dobro pripremiti za Asvel i nadati se da ćemo biti kompletni - rekao je Velimir Perasović nakon poraza od Žalgirisa.

Cibona je u Kaunasu bila bez Jamonta Gordona i Vedrana Vukušića, kojeg su ponovno stisla leđa. Gordon je zbog dva sudska ročišta morao Novu godinu dočekati u SAD-u i trebao se momčadi priključiti u Kaunasu. Loše vremenske prilike, propušteni letovi, klasična priča kad se američki košarkaši vraćaju u Europu, i Gordon je preskočio Kaunas. Postalo je upitno hoće li se pojaviti i u Zagrebu. Međutim, u petak je došao i bit će na raspolaganju Perasoviću već za utakmicu s Partizanom (nedjelja, 16.00).

O srazu s “crno-bijelima” se u Ciboninu taboru manje razmišlja nego o Asvelu. Partizan uoči dolaska u Zagreb ima nekoliko prednosti. Prvo, Vujoševićeva momčad više ne mora brinuti o plasmanu u Top 16. Održavši lekciju Lyetuvos Rytasu osigurali su prolaz. Drugo, imali su dan više za odmor, s obzirom na to da su igrali u srijedu. Treće, nisu morali putovati, dok je iza Cibone najkompliciranije i najdugotrajnije putovanje u dosadašnjem dijelu sezone, što uvijek ostavlja traga na fizičkom stanju, pogotovo nakon što su se zbog spomenutih izostanaka glavni igrači morali još više trošiti protiv Žalgirisa.

- Putovanje i utakmica su bili iscrpljujući. Strašno sam umoran - rekao je Marko Tomas prije povratka u Zagreb.

To opet ne znači da će Partizan iz Draženova doma otići s bodovima. Tradicija je na strani Cibone, a iz Beograda stižu vijesti da Partizan u Zagreb dolazi bez prvog centra Aleksa Marića koji je ozlijeđen na utakmici s Lietuvos Rytasom.

Pred Ciboninim košarkašima je veliki tjedan. Protiv Partizana će morati gristi kako bi ispisali pozivnicu za Asvel onima koji još nisu sigurni trebaju li sljedećeg četvrtka potegnuti do Draženova doma. Ciboni treba pomoć s tribina, što se najbolje vidjelo na utakmici protiv Fenerbahçea. Iako dvorana nije bila puna, kad su se gledatelji aktivno uključili u utakmicu, Cibosi su dobili krila. Ona će im trebati kako bi preletjeli Asvel.

Za Top 16 će dovoljna biti pobjeda od četiri poena razlike, bez obzira kako će završiti utakmica Fenerbahçea i Žalgirisa u Istanbulu. Cibona može dalje samo s tri pobjede, ali nemojte misliti da je to rekord. Prošle sezone, kad je Euroliga prvi put igrana u ovom formatu, poljski Prokom prošao je u Top 16 s omjerom 2-8. Zanimljivo, i oni su bili u skupini s Barcelonom i Montepaschijem. I s Panathinaikosom, koji je bio treći, a kasnije postao europski prvak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18