SP U KOŠARCI

Francuzi svladali Kanadu i osigurali osminu finala

 AP

Pobjedom protiv Kanade 68-63 (28-28) u 3. kolu D skupine u Izmiru na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, francuska košarkaška reprezentacije osigurala je nokaut-fazu.

Francuzi su igrali bez Florenta Pietrusa, te su se neočekivano puno mučili s Kanađanima, a pobjedu su osigurali tek u neizvjesnoj završnici. Kanada je čak u posljednjoj četvrtini nakon dvije minute igre imala i 6 koševa prednosti (52-46), ali su Francuzi brzo uspostavili ravnotežu.

Imali su Kanađani 21 sekundu prije kraja dvoboja, pri zaostatku od 3 koša razlike, napad u kojem su eventualnom tricom mogli izboriti produžetak. No, Brown je neshvatljivo krenuo u prodor na polaganje, spektakularno ga je blokirao Koffi i tu je priči bio kraj.

Nicolas Batum, inače s 24 koša i 7 skokova daleko najbolji igrač Francuske u ovome dvoboju, s dva pogođena slobodna bacanja je postavio konačnih 68-63. U Kanadi, koja je pretrpjela i treći uzastopni poraz, te u ovome dvoboju nije uhvatila zadnju slamku spasa za nokaut-fazu, najefikasniji je bio Levon Kendall s 15 koševa.

U C skupini u Ankari, Portoriko je pobijedio Kinu s 84-76 i stigao do prve pobjede na prvenstvu, dok su Kinezi doživjeli drugi poraz.

Ruska košarkaška reprezentacija došla je do druge pobjede u utakmici 3. kola svoje skupine C na Svjetskom prvenstvo u Turskoj. Uz dramu na kraju svladana je reprezentacija Obale Bjelokosti 72-66.

Imali su ruski igrači ugodnih trinaest razlike minutu i četrdesetak sekundi prije isteka vremena (68-55), a potom si dopustili neizvjesnu završnicu. Bjelokošćani su se dvadesetak sekundi prije kraja utakmice približili na 68-66, da bi favorizirana momčad susreta do kraja mirno stavljala svoja slobodna bacanja za konačnu pobjedu. Predvodili su rusku reprezentaciju do nje Timofej Mozgov s 19 poena i pet skokova (za 21 minutu) i Aleksander Kaun s 13 ubačenih koševa i šest uhvaćenih lopti (za 19 minuta). U poraženom sastavu bolji od ostalih bio je Mamadou Lamizana, strijelac 14 poena. Imao je i osam skokova u trećem porazu svoje reprezentacije.

Uspješna je u skupini D bila Novozelandska reprezentacija. Do prve su pobjede u Turskoj stigli protiv Libanona nakon dominacije kroz četrdeset minuta koja se očituje u konačnih 108-76. Sve je bilo rješeno već nakon uvodne četvrtine (32-16). Kirk Penney s 26 poena i Thomas Abercrombije s 23, uz sedam skokova, bili su najzaslužniji za slavlje Novog Zelanda. Osamnaest koševa i sedam uhvaćenih lopti bio je najbolji učinak u redovima Libanona. Ostvario ga je Fadi El Khatib.

Kako bi imali ikakve šanse za proboj među posljednjih osam Libanonci će morati slaviti u barem jednoj od preostale dvije utakmice. Igraju protiv Španjolske i Litve.

Svjetsko prvenstvo u košarci, 3. kolo:

Skupina C

Rusija - Obala Bjelokosti 72-66

Portoriko - Kina84-76

Grčka - Turska(kasnije)

Redoslijed: 1. Rusija 5, 2. Turska 4 (-1), 3. Grčka 4 (-1), 4. Portoriko 4, 5. Kina 4, 6. Obala Bjelokosti 3

Skupina D:

Novi Zeland - Libanon 108-76

Francuska - Kanada 68-63

Španjolska - Litva(kasnije)

Redoslijed: 1. Francuska 6, 2. Litva 4 (-1), 3. Novi Zeland 4, 4. Libanon 4, 5. Španjolska 3 (-1), 6. Kanada 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 03:18