KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Ciboni nakon produžetka triler protiv Zadra, Zagreb u finalu

Treću godinu zaredom za Krešin trofej borit će se Cibona i Zagreb CO. Ciboni bi to bio sedmi, a Zagrebu drugi trijumf u ovom natjecanju
Zagreb, 180210.Dvorana Trnsko, kosarka, polufinale kosarkaskog Kupa Kresimir Cosic, susret ekipa KK Zadar i KK Cibona.Na slici: Marko Tomas 33, Damir Rancic 4.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Vrijeme kao da je stalo. Prije dvije godine Zagreb je u Trnskom preko Cibone dohvatio prvi domaći trofej. “Mravi” će to imati priliku u petak ponoviti, nakon što su u gradskom derbiju svladali Cedevitu (80-73), a Cibona drugi put u deset dana u produžetku svladala Zadar (81-71).

Cibona i Zadar odigrali su još jednu šokantnu utakmicu, utakmicu u kojoj je odlučivala jedna lopta. I opet je Cibona izašla kao pobjednik (81-71 u produžetku), pa će u petak braniti naslov pobjednika Kupa Krešimir Ćosić osvojen prošle godine baš u Zadru.

Drugi put u deset dana Zadar je imao dobivenu utakmicu i izgubio je u nevjerojatnom raspletu, u kojem je Gordon ispao Ciboninim junakom na kraju "regularnog" dijela. Sve je uzeo u svoje ruke nakon što je Tome Ružić pogodio tricu za vodstvo Zadrana 57-52, a na semaforu ostalo 47 sekundi do kraja. Gordon je uzvratio tricom (55-57), pa u samo 20 sekundi uspio dvaput izboriti napad za Cibonu i promašiti još jednu tricu, da bi na 18 sekundi do kraja pogodio koš uz dodatno bacanje za vodstvo (58-57).

Kad je Ružić pogodio novu tricu (58-60), činilo se da će Zadrani ipak uspjeti doći do finala. I opet je Gordon otišao na ulaz, Perić ga blokirao, a sudac Muhvić dosudio silaznu putanju. Boisa je s istekom vremena promašio otvorenu tricu za pobjedu.

U produžetku je postojala samo jedna momčad, nakon što je Tomas pogodio tešku tricu na isteku prvog napada. Priključio mu se do tada šuterski neprimjetni Bogdanović i Zadrani se više nisu mogli oporaviti.

Sa samo sedam igrača u rotaciji Cibona je izdržala izrazito fizičku utakmicu sa samo tri centra. Dalibor Bagarić se naigrao kao nikad dosad u sezoni, ponio i ove sezone u Ciboni prokletu kapetansku vrpcu, i u prvom poluvremenu odradio veliki posao u oba reketa: skakao je u obrani i napadu, zakucavao, blokirao. Cibona je u prvih 20 minuta ostavila Zadar na 23 poena.

Zadrani su se razigrali tek u trećoj četvrtini, Stipčević i Ružić zatrpali su Cibonin koš tricama. Od 26. do 40. minute Zadrani su konstantno bili u vodstvu, ali nisu uspjeli slomiti slomiti Cibonu.

Ostat će dvojbene i neke sudačke odluke u završnici, prije svih Perićeva blokada (je li bila silazna putanja ili nije), koje su pomogle Ciboni na putu do pobjede.

Isrpljenim Perasovićevim igračima ( Marko Tomas je na početku treće četvrtine tražio vode i šećera, jer je imao vrtoglavicu) ostaje manje od 24 sata za oporavak. Jedina im je utjeha što će njihovi suparnici imati tri sata manje.





Zagreb bolji od Cedevite

Prvo ime Zagrebova prolaska u finale bio je Luka Žorić, autor nestandardnog “triple-doublea”. Uz 23 koša i deset skokova, izborio je i deset osobnih pogreški. U drugom poluvremenu obje su se momčadi oslonile na zonu. Cedevita nije imala napadačka rješenja, a u obrani je dozvolila previše napadačkih skokova Zagrebu, koji je tako kompenzirao dio promašenih napada. A dobar dio ih je riješio šutevima izvana (tri trice Mulaomerovića).

U 31. minuti vidjeli smo paradoks europske košarke. Žižiću je u napadu dosuđena peta osobna nakon što je tijelom odgurnuo suparnika unutar polukruga ispod koša. Da se radilo o natjecanju pod ingerencijom Uleba (NLB i Euroliga), koš bi se priznao i Cedevita bi došla na 60-55. No, Kup je pod HKS-om koji poštuje Fibu te je Žižić ispao iz igre, a Zagreb je u sljedećem napadu pobjegao na 62-53. Baždarić i Žižić podigli su razinu tolerancije bola i zaigrali za Cedevitu iako više od tjedan dana nisu trenirali.

IZJAVE TRENERA

Velimir Perasović:

- Bila je to još jedna teška i neizvjesna utakmica. Obje momčadi kao da su se natjecale koja će manje ubaciti. Zadar je u trećoj četvrtini zaigrao puno bolje, a mi smo imali izuzetno loš postotak za tricu. Imali smo i problema u organizaciji igre, izgubili dosta lopti, ali smo pritiskom natjerali i Zadar na puno izgubljenih lopti. U završnici smo odigrali koncentriranije, Bogdanović i Udrih su počeli pogađati ono što su dotad promašivali, a Gordon je igrao slobodnije. Mogao je i Zadar pobijediti. Treba naglasiti da smo mi bez petorice igrača i treba se naviknuti na drugačiji sustav. Maksimalno smo se potrošili i nismo odigrali dobru utakmicu.

Danijel Jusup:

- Drugi put u desetak dana na ovakav način gubimo od Cibone, ali mislim da smo ovdje bili bliže pobjedi nego u Zadru. Mislim da smo je i zaslužili. Teško je igrati napadački kad nemaš ni unutarnju, ni "pick" igru. Danas sam prvi put vidio da nešto dobivamo iz "picka". Mislim da nam za pobjedu u ovakvim utakmicama fali malo karaktera, jedna osvojena lopta, jedan skok. O ostalim stvarima ne bih govorio. Presudila je kvaliteta vanjskih igrača Cibone, Gordona i Tomasa. Ova bi mi pobjeda znatno olakšala rad. No, treba izdržati, ustrajati, jer vidim neko svjetlo.

Proleta vrijedi 2000 kuna

Marko Proleta je bio potpuna nepoznanica za sve izvjestitelje s utakmice Cibona - Zadar. Cibonin kadet našao se u prvoj momčadi zato što je trebalo popuniti sastav do 10 igrača. Da je Cibona istrčala s devetoricom, morala bi platiti 2000 kuna kazne.

- Morali smo dovesti nekoga. Tih 2000 kuna je u ovom trenutku puno za nas - rekao je Velimir Perasović

I nije se šalio.

Polufinale Kupa Krešimira Ćosića

Cibona - Zadar 81-71 (14-13, 27-23, 40-44, 60-60)

Zagreb CO - Cedevita 80-73 (19-15, 36-36, 60-53)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:29