GRIJESI IZ PROŠLOSTI

ČESTITKA FIBE ŠOKIRALA TORANJ Cibona mora Tomasu i Markoti platiti 5,2 milijuna kuna!

Sezona nije ugrožena niti nam je upitan nastup u bilo kojem natjecanju. Nove igrače smo registrirali na vrijeme pa ćemo od prvog kola biti kompletni - kaže direktor Vukova
Zagreb, 161209.Euroliga kosarkaska utakmica: Cibona - Fenerbahce Ulker u dvorani Drazena Petrovica.Na slici: Marko Tomas.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Hrvatska košarka nije imala niti dva dana mira, gušta uživanja u svemu lijepome što se dogodilo na Europskom prvenstvu. Fiba je poslala “čestitku” Ciboni u vidu presuda po kojima bivšim igračima Marku Tomasu i Damiru Markoti mora platiti oko 5,2 milijuna kuna na ime zaostalih plaća i sudskih troškova te joj zabranila registraciju novih košarkaša koji dolaze iz inozemnih klubova.

Odluka Fibinog Arbitražnog suda nije iznenađenje. Igrači su odavno tužili Cibonu, samo se čekao trenutak u kojem će se objaviti presuda. Tomasu se na ima zaostalih plaća i premija mora platiti 2,761.196,58 kuna te još pet posto godišnjih kamata koje teku od 10. svibnja 2012. godine, a Markoti 288.440,20 eura i pet posto godišnjih kamata s datumom 11. lipnja 2012.

- Vodstvo kluba uskoro će se sastati kako bi pronašli način na koji ćemo riješiti dugovanje prema Marku Tomasu. Presudu u Markotinom slučaju još nismo dobili pa to ne želimo komentirati - izvijestio je novi direktor Cibone Domagoj Čavlović.

- Sezona nije ugrožena niti nam je upitan nastup u bilo kojem natjecanju. Nove igrače smo registrirali na vrijeme pa ćemo od prvog kola biti kompletni.

No, sve dok se ne riješi Tomasove “blokade” Cibona neće moći dovoditi nove igrače što je posljednjih sezona redovito radila. Očigledno je i da će se taj slučaj morati riješiti novčanom isplatom jer se zbog zategnutih odnosa između Tomasa i bivšeg direktora kluba Zdenka Antunovića izglednijim čini da u Sahari padne snijeg nego da se otvore pregovori o smanjenju dugovanja. Naime, poznato je da je Cibona veliki dio svog duga smanjila dogovarajući se s dužnicima za odgodu plaćanja i smanjenje iznosa.

Klub još uvijek plaća danak vremenima neodgovornog ponašanja, kada se, barem na papiru, trošilo više novca nego što ga je bilo u proračunu te se aktualna uprava bori s kosturima koji ispadaju iz ormara koje oni nisu kupili. Ovi ugovori potpisani su dok je predsjednik bio Ivo Jelušić.

Cibona je 23. srpnja 2009. godine s Tomasom potpisala ugovor na 2,775.000 kuna (oko 380.000 eura) plus iznos PDV-a, a isplatila mu je 903.169.30 kuna. Za tu sezonu zaradio je i premije ukupne vrijednosti 506.415,88 kuna.

Markotin slučaj odnosi se na sezonu 2008./2009. u kojoj je imao ugovor na 610.000 eura (uključujući PDV). Klub je napustio u listopadu, nakon svađe s trenerom Perasovićem, ali mu Cibona mora isplatiti dvije pune mjesečne plaće, a za preostalih osam mjeseci razliku između onoga što je potpisao s “vukovima” i ugovora kojeg je do kraja sezone imao u Menorci (210.000 eura). *

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:00