ZAGREBAČKO FINALE KUPA

Cedevita lako preko Splita, Zagreb nakon dramatične završnice izbacio Zadar

 Damir Krajač/ CROPIX

Baš kao što se i očekivalo Cedevita je bila preveliki zalogaj za splitske košarkaše.U prvoj utakmici polufinala Kupa Krešimira Ćosića zagrebačka momčad je upisala uvjerljivu pobjedu nad mladim splitskim snagama, a taj završni rezultat stigao je kao posljedica raspada igre 'žutih' u drugom dijelu treće četvrtine.

Jedino vodstvo Splita na utakmici bilo je na kraju prve četvrtine kada su 'žuti' nošeni kapetanom Josipom Sobinom dostigli zaostatak od minus šest i poveli 23:22. Međutim, u zadnjoj sekundi Baždarić je tricom vratio prednost Cedeviti.

Nastavilo se u tom tonu i u drugoj četvrtini, momčad iz Sutinskih vrela vrlo brzo je došla do prednosti od osam koševa razlike koju Splićani više nisu mogli stići.

Iako smo dojma kako su 'žuti' na početku nastavka stalno bili blizu, sredinom treće četvtine imali priliku odvesti utakmicu u drugom smjeru, taj scenarij se ipak nije dogodio, pa će u finalu do svoga prvoga trofeja pokušati doći košarkaši Cedevite.

Izmaklo je Zadranima finale, u drugom su poluvremena dvoboja prosuli sve što su stpljivo gradili, a u napetu završnici zahvaljujući Damiru Rančiću i smirenom Damiru Mulaomeroviću „mravi“ su uspjeli izboriti svoje sedmo uzastopno finale Kupa Krešimira Ćosića.

Zadrani su bolje otvorili dvoboj, probleme im je radio u reketu Mario Kasun koji je zabio 10 poena u prvoj četvrtini, ali mu je s druge strane izvrsno parirao kapetan Ive Ivanov. Zanimljivo je da je u prvoj četvrtini osim pogodaka centarske linije Kasun – Markota jedino Mulaomerović upisao 2 poena i to oba iz slobodnih bacanja.

U drugoj četvrtini Zadrani na krilima braniča Ante Delaša i Karla Vragovića rade seriju 10:0 i stvaraju opipljivu prednost od 30:17 u 14. minuti. Uzvraćali su tek Sean May i Ante Mašić i to iz slobodnih bacanja, a May je u 16. minuti postigao prvi koš iz igre u drugoj dionici.

Sve što su „mravi“ napravili bilo je nekako „na mišiće“, u reketu gdje se May odlično gurao sa zadarskim tornjevima. A onda početak preokreta, odmah na početku treće četvrtine Mašić sa dvije trice i Petar Babić vraćaju Zagreb u igru. Veliki posao je napravio Damir Rančić u obrani potpuno isključivši Delaša i nestalo je protoka lopte u zadarskom napadu, zaredali su pogreškama i „mravi“ su serijom 18:3 u 27. minuti stigli do prvog vodstva 50:49 (zakucavanje Mašića).

Propadanje Zadrana zaustavio je srčani kapetan Ivanov koji nije dopustio Zagrepčanima odvajanje. Posljednja dionica protekla je u nadmudrivanju s obje strane, Zagrepčani su bili izuzetno precizni sa linije slobodnih bacanja, šest ih je pogodio Mulaomerović u nizu za vodstvo 69:64 u 37. minuti.

Vratili su se Zadrani pogocima Ivanova i Delaša koji su zaradili i dodatno bacanje, te u zadnje dvije minute ušli s vodstvom 70:69. No tada je Rančić pogodio tricu, Mulaomerović položi i Rančić pogodio dva bacanja za konačan rasplet polufinalnog dvoboja.

Split – Cedevita 74:102 (23:25, 15:22, 20:27, 16:28)

ZAGREB Športska dvorana Trnsko. Gledatelja 700.

Suci: Srđan Dožai, Tonči Anzulović i Alfred Jovović (svi iz Zagreba).

Split: Subotić (8), Matić, Marinelli (2), Dijan, Babić (10), Markulin, Filipović (8), Najev (9), Reinholt, Sobin (23), Mimica (11), Vuković (3).

Cedevita: Draper (15), Opačak (12), Smodiš (14), Petrović (3), Vukušić (8), Bagarić (6), Bilan (16), Princ, Owens (7), Warren (3), Car (2), Baždarić (15).

ZADAR – ZAGREB 72:76 (20:17, 26:15, 12:26, 14:18)

Sportska dvorana Trnsko. Gledatelja 1200.

Suci: Siniša Herceg (Zabok), Tomislav Vovk (Slavonski brod), Josip Radojković (Split).

ZADAR: Zadnik (2), Smolić, Ivanov (23), Brnas, Radić, Šango, Kaštropil (9), Delaš (16), Ramljak, Krapić (5), Vragović (14), Vrkić (3).

ZAGREB: Mulaomerović (11), Mašić (13), Halilović, Babić (2), Kasun (17), May (19), Markota (5), Rančić (7), Prostran, Ožbolt, Šarić, Heytvelt (2).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:20