PRVO IME REPREZENTACIJE

BOGDANOVIĆ SANJA USPJEH NA EP-u 'Španjolska izgleda nedodirljivo, ali i oni griješe...'

 Tonci Vlasic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX

Bojan Bogdanović je svjestan da se već godinama sintagma “uspješan hrvatski košarkaš” može odnositi samo na ono što su napravili u svojim europskim klubovima.

- Želim da me se pamti po uspjesima koje sam ostvario s hrvatskom reprezentacijom i smeta me što su svi moji dobri rezultati vezani za klub. Mi košarkaši smo sami krivi za status koji imamo. Nitko nam ne brani da nas 12 u Sloveniji ne napravimo pravi rezultat pa da se i oko nas zavrti pozitivna priča - realno procjenjuje prva šuterska opcija reprezentacije koja će, kao i ostali vanjski igrači, morati dodatno potegnuti kako bi se nadoknadio izostanak najboljeg obrambenog igrača Marka Tomasa.

Nedvojbeno je da bi medalja pokrenula dobre vibracije u hrvatskoj košarci, ali stvarnost sugerira i da bi plasman na SP, šesto ili sedmo mjesto (ako Španjolska bude među šest) bio uspjeh.

- Danas bi većina nas i dio javnosti bio zadovoljan plasmanom na SP, ali... Ako bismo već došli do četvrtfinala, i u njemu izgubili, bilo bi mi krivo zbog tog kiksa - naglašava Bogdanović.

Hrvatska prvenstvo otvara protiv Španjolske. Poraz od osvajača dva podsljednja naslova sigurno ne bi bio kiks.

- I oni i mi ćemo ući ‘gladni’. Španjolci će htjeti pokazati da mogu biti uspješni bez Paua Gasola i Navarra, a mi da visoki porazi tijekom priprema nisu ništa značili. U Crikvenici sam nadoknadio šuterske treninge pa neću imati problema kao u Istanbulu u kojem sam igrao malo lošije. Spreman sam za ulogu nositelja. Igraju brzu košarku s puno tranzicije i forsiraju ‘dva na dva’. Ponekad izgledaju nedodirljivo, ali i oni griješe. Mi smo, pak, mladi, brzi te agresivni i u obrani i u napadu. Protunapadima postizati većinu koševa. Barem bismo trebali biti takvi, ne i autodestruktivni.

Slijedi Gruzija te poslije dana odmora utakmica protiv Poljske.

- Ljudi koji su malo više upućeni u košarku znaju da su to prave momčadi s pet ili šest euroligaških igrača. Ako želimo u krug, a svi znamo da želimo, trebali bismo ih pobijediti, kao što će nam u borbi za četvrtfinale trebati bodovi osvojeni protiv Španjolske ili Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:33