GRADONAČELNIKOV PLAN

Bandić preuzima Cibonu, a na čelo kluba dovodi Antunovića

Antunović bi za sobom povukao nove ljude u Upravu, a spominje se i ulazak moćnoga glavnog sponzora
 Dragan Matić / Cropix

Cibona je u mraku bila samo 24 sata. U petak, oko 10 sati ujutro, Košarkaški centar Dražena Petrovića ponovno je priključen na sustav napajanja električnom energijom. Nije bila u pitanju brza intervencija iz kluba ili grada. Struja je vraćena zahvaljujući spletu sretnih okolnosti i utjecaju T-Coma, čija se centrala nalazi u sklopu Draženova doma.

No, nije svima u Ciboni petak bio blještav. Direktor Andro Knego završio je svoj desetomjesečni boravak u klubu. Ostavku je objasnio opširnim pismom iz kojeg se može iščitati da su svi njegovi napori i potezi nailazili na blokade koje nije bilo moguće probiti. Knego je prozvao gradonačelnika Milana Bandića glavnim krivcem za svoj odlazak i pozvao ga da ostvari obećanja i sanira klub koji je doveden na rub propasti.

Kako saznajemo, glavni inženjer i operativac u projektu “nove Cibone” trebao bi biti Zdenko Antunović. Iza njega stoji uspješan projekt oživljavanja legendarnog malonogometnog turnira “Kutija šibica”, kao i dvogodišnje upravljanje Arenom Zagreb. Za njegova je mandata u vrlo kratkom vremenskom roku, za manje od mjesec dana, u “ljepotici” na Laništu uspješno organiziran Final Four NLB lige, koji je uživo vidjelo više od 26.000 gledatelja, a na kojem je Cibonu od osvajanja trofeja dijelilo samo šest desetinki.

Kao što je tada, u posljednji tren ostala bez željenog trijumfa, Cibona bi u ovakvom raspletu bila spašena “tricom sa 20 metara uz zvuk sirene”. Dolazak Antunovića povukao bi za sobom dolazak potpuno novih ljudi u Upravu kluba, a spominje se i ulazak moćnoga glavnog sponzora, kakvog klub nije imao posljednjih šest godina.

Ovakav vam se rasplet možda čini nelogičnim, s obzirom na to da se upravo zagrebačkom gradonačelniku mogu pripisati velike “zasluge” za stanje u koje je klub doveden. No, etiketa “grobara Cibone” baš i nije nešto s čim bi čovjek volio živjeti, a uloga spasitelja, nekoga tko je uzdigao Cibonu na nekadašnje visine, može donijeti dosta političkih bodova. Naime, iako se to iz dosadašnjih poteza nije dalo naslutiti, gradonačelnikova je namjera ponovno izgraditi snažnu Cibonu.

Zaposlenicima koji već osam mjeseci nisu primili plaću potpuno je svejedno tko će klub spasiti i donijeti novac, samo neka to učini što prije. S igračima je isti slučaj. U konačnici, bit će svejedno i navijačima. Ako će Cibona od vreće za napucavanje opet postati nekakav faktor u europskoj košarci, Draženov dom će postati pretijesan. “Heja, heja Cibosi” orit će se u Areni, a vremena kad je klub bio na koljenima, činit će se kao ružan san.

Reorganizacija

Odlaskom dosadašnjih čelnika klub će trebati na izvanrednoj skupštini izglasati nove ljude za popunjavanje upravnih i izvršnih tijela kluba te provesti natječaj za direktora

Financijski oporavak

Osim podmirivanja tekućih dugovanja prema zaposlenicima i ovosezonskoj momčadi, nova će uprava morati pronaći model za podmirenje nagomilanih dugova iz prošlosti

Jačanje igračkog kadra

Da bi bila konkurentna u borbi sa Zagrebom, Cedevitom i Zadrom, Ciboni su hitno potrebna pojačanja igračkog kadra, s jednim do dva igrača na poziciji playmakera i centra

Tko je Zdenko Antunović, uskoro novi predsjednik Cibone?

Ja sam svjestan svojih mogućnosti. Znam da ne mogu biti ministar niti dobar političar. Ali ću zato Arenu puniti kao nitko drugi. Znaš zašto? Jer ne kompliciram, ne postavljam suvišna pitanja. Imam neposredan i ljudski, a ne udžbenički pristup. To je tajna mojih uspjeha - kaže bivši direktor Arene Zagreb Zdenko Antunović, kada ga upitate o njegovim menadžerskim sposobnostima.

Teško je reći je li to pravi recept za uspjeh, ali iza Antunovića stoje dobri poslovni rezultati.

Potkraj 2008. godine netko je izračunao da će ljepotica s Laništa biti posve promašena investicija ne bude li zakupljena 200 dana na godinu. Javnost i mediji tada su se pozvali na iskustva drugih arena u susjednim zemljama i ocijenili da je takav pothvat nemoguć, da je riječ o znanstvenoj fantastici.

No, zagrebačka arena u 2009. godini bila je zakupljena 160 dana, a u ovoj godini već je dosegla 200 dana zakupa. U tom kratkom razdoblju postala je jedan od najvećih zagrebačkih simbola, a u njoj su nastupali planetarno popularni bednovi - od Depeche modea do Lady Gage. Za razliku od ostalih arena u državi i regiji koje poslovne godine završavaju u minusu, Arena Zagreb poslovično završava u plusu. U 2009. godini kroz dvoranu je prošlo pola milijuna posjetitelja, u ovoj godini još više.

Pa ipak, Antunović je smijenjen. Imao je jednu manu - našao se u krivo vrijeme na krivom mjestu. SDP je nedavno očistio sve ljude bliske gradonačelniku Milanu Bandiću u Zagrebačkom holdingu, a Antunović nikada nije skrivao da je ‘Bandićev čovjek’. Usporedbe radi, njegov nasljednik u mjesec i pol dana otkako je preuzeo Arenu, nije dogovorio niti jedno događanje.

Antunovićeve menadžerske sposobnosti hvale i iz malonogometnog miljea. Briljantan je organizator najpopularnijeg malonogometnog turnira ‘Kutija šibica’ na kojem je nekad i sam nastupao kao golman izvrsnog širokobriješkog sastava Tange Lange.

- Antunovićeva je kvaliteta da zna sakupljati ljude, ali za to mora imati i podršku. On možda nije tip koji će izravno donijeti novac, ali u ekipu će odabrati ljude koji će znati kako se donosi novac - kazao je jedan od Antunovićevih malonogometnih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:04