SRCE ŠAMPIONA

11 JUNAKA IZ GRČKE Uz Šarića i Hezonju, ovi klinci će hrvatsku košarku vratiti na staze slave

Zbog većine njih sljedećih godina će u hrvatske dvorane hodočastiti NBA skauti
 Fiba.com

Nikada ne podcjenjujte ozlijeđenu ekipu, poručio je Nik Slavica nakon što je od većine otpisana juniorska reprezentacija (U-19) prkosila brojnim kladiteljima i rušila favorite na putu do prvog finala za hrvatsku košarku na svjetskim prvenstvima i srebrne medalje. I to sve bez tri važna igrača.

Lovro Mazalin je tjedan dana prije prve utakmice slomio prst šuterske ruke.

Srce i hrabrost

Dragan Bender, po mnogima najtalentiraniji košarkaš izvan SAD-u među igračima rođenim 1997., je odustao od SP-a zbog poznata afere “tenisica”, a Ante Žižić se ozbiljno ozlijedio tijekom prvenstva. Bez trojca programiranog za startnu petorku, izgubljenog prekasno da bi se ozbiljnije uigrale druge postave, mladi košarkaši su vođeni izbornikom Antom Nazorom napravili malo sportsko čudo. Pokazali da su srce i hrabrost, jednako važni kao i talent.

Znamo da već dvadesetak godina slušate slične priče, ali ovaj put smo uvjereniji nego ikad. Pred hrvatskom košarkom su godine u kojima će i seniori osvajati zlatne medalje. Dariju Šariću (1994.) i Mariju Hezonji (1995.) uskoro će se pridružiti i veći broj kretskih junaka. Odavno je generacija rođena 1997. označena kao najbogatija talentom u povijesti hrvatske košarke (isto godište su i Bender i Mazalin), a Arapović, Božić i Filipović su godinu dana stariji.

Još ih čeka EP

Zbog većine njih sljedećih godina će u hrvatske dvorane hodočastiti NBA skauti, a mi s velikim zanimanjem pratiti draftove i buditi se noćima zbog sve većeg broja Hrvata u NBA ligi. Igrače rođene 1997. ovog ljeta očekuje i Europsko prvenstvo (U-18), ali još se ne zna tko će sve od njih igrati…

TRENERI

Ante Nazor

I petu godinu zaredom trener Ante Nazora je kao izbornik doveo neku od mladih hrvatskih reprezentacija do medalje.

Jozef Dulibić

Tridesetpetogodišnjak je već godinama trener u omladinskom pogonu Cibone i pomoćnik u raznim reprezentacijama.

IGRAČI

Borna Kapusta (Zabok)

24. 7. 1996. 183 cm

Koprivničanin je na popis za SP ušao tek nakon Mazalinove ozljede. Pričuvni playmaker, uloga mu je da odmara Filipovića.

Goran Filipović (Split)

26. 11. 1996. 181 cm

Nepresušno splitsko košarkaško vrelo izbacilo je i Gorana Filipovića, zbog kojeg Hrvatska više neće morati uvoziti playmakere. Starter u A-1 ligi ove sezone.

Ivan Majcunić (Gorica)

24. 7. 1996. 193 cm

‘Combo’ bek rođen u Jaski, u kadetima bio član Cedevite, a danas je u Gorici. U sport je ušao kao stolnotenisač, bio u hrvatskih TOP 10 u uzrastu.

Roko Badžim (Šibenik)

18. 8. 1997. 196 cm

Sin šibenskog košarkaša Živka Badžima s 50 posto uspješnosti bio je najbolji tricaš u netom završenoj Ligi za prvaka. I sljedeću sezonu junior.

Luka Božić (Zagreb)

29. 4. 1996. 196 cm

Bjelovarčanina su željeli i Cibona i Cedevita, ali završio je u Trnskom. Pod Jusupom je napredovao, trpao koševe u Ligi za prvaka, a sad je vrijeme za ABA ligu.

Ivan Vraneš (Zadar)

29 .5. 1996. 205 cm

Jedini Zadranin u reprezentaciji dobivao je ove sezone poneku minutu i u seniorskoj momčadi. Izvrnuo gležanj tijekom Svjetskog prvenstva.

Nik Slavica (Cibona)

7. 2. 1997. 203 cm

Sin Nenada Slavice, Draženovog suigrača u Šibeniku, ima impresivne “fizikalije” za svoje godište. a mora raditi na šutu. Silom Ciboninih (ne)prilika sezono je proveo u seniroma.

Ante Žižić (Cibona)

4. 1. 1997. 210 cm

Sedamnaest godina mlađi brat Andrije Žižića je ove godine toliko napredovao, da mnogi ne vjeruju da je tek punoljetan. Omišanin je u skupini ozlijedio trbušni zid i napustio SP.

Ivica Zubac (Cibona)

18. 3. 1997. 214 cm

Visoki Čitlučanin uspješno se vratio nakon 10-mjesečne stanke zbog ozljede. Ima jako mekanu ruku za centra, a teško je zaobići igrača s rasponom ruku od 220 cm.

Ivan Karačić (Široki)

29. 2. 1996. 202 cm

Širokobriježanin je na prvenstvo krenuo kao peti centar, a sada daje čvrstoći u obrani na visokim pozicijama i uspješno odmara oba centra.

Marko Arapović (Cedevita)

20. 7. 1996. 206 cm

Jedini Zagrepčanin u “repki” je prvi igrač Hrvatske na SP-u. Podigao je igru na višu dimenziju. Vidi se koliko je Franjinom sinu značila sezona u seniorima Cedevite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:39