Zvijezde HTV-a bit će najviše pogođene sveopćom krizom

ZAGREB - Sveopću krizu na svojim bi plaćama najjače mogle osjetiti najveće zvijezde HTV-a. Goran Milić, Aleksandar Stanković, Zoran Šprajc, Daniela Trbović, Joško Martinović i Branimir Bilić, prije godinu dana s čelništvom svoje kuće potpisali su nastavak svojih menadžerskih ugovora koji im jamče plaće od 16.000 do 27.000 kuna.



Latinu tri puta manja plaća



Jedan od potpisnika bio je i Denis Latin, ali je njemu prije pola godine zbog istupa u medijima plaća gotovo trostruko smanjena pa sad prima 10.000 kuna.



Sličnu svotu uskoro bi mogli dobivati i njegovi ostali 'zvjezdani' kolege, koji su u listopadu 2008. godine s HTV-om potpisali ugovore u kojima stoji kako će visoke plaće primati do nove sistematizacije, a najduže u razdoblju od godinu dana, koje upravo ističe.



Ako nam se ne isplate plaće, u programu bi se mogle pojaviti ‘crne rupe’



Sindikati

Nova sistematizacija radnih mjesta napravljena je tijekom ljeta, a premda nije i primijenjena, najveće TV zvijezde njihovi ugovori više ne štite od eventualnog rezanja plaća. Predstavnici Sindikata HRT-a u utorak su pokrenuli proces pregovora za smanjivanje plaće od 10 posto svim zaposlenicima.



Sindikalisti su, neslužbeno doznajemo, odbili linearno smanjenje plaće koje im uprava želi nametnuti u skladu s preporukom Vlade.



Crne rupe u programu



Nisu se pokolebali ni kad im je suprotna strana zaprijetila da će odugovlačiti s isplatom plaće za kolovoz, a vjeruju da će ona biti isplaćena najkasnije do ponedjeljka, 7. rujna.



U protivnom, kažu predstavnici Sindikata, mogle bi se pojaviti 'crne rupe' u programu.  



Podsjetimo, proteklih je tjedana Vanja Sutlić, glavni ravnatelj HRT-a, umanjio vlastitu plaću za 6000 kuna, pa sad prima 16.000, a uz to, smanjene su i plaće članovima uprave.



Sada su na red došli i ostali zaposlenici, njih gotovo četiri tisuće, čija je plaća u prosjeku 6000 kuna. U taj prosjek, naravno, spadaju i čistačice, tajnice, asistenti… ali ne i vlasnici menadžerskih ugovora, kojima se plaće temelje na visokoj gledanosti i društvenoj relevantnosti emisija.



- Revidirat ćemo sva primanja naših zaposlenika, pa i ona koja proizlaze iz posebnih ugovora - najavljuje Janos Römer, glasnogovornik HTV-a.



Klara Rožman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40