NEUKUSNA ŠALA

ZVIJEZDA TOP GEARA JEREMY CLARKSON OPET OPTUŽEN ZA RASIZAM Nazvao je svog crnog terijera - Didier Drogba!

 Getty Images/Twitter

Slavni voditelj megapopularne britanske automobilističke emisije Top gear, Jeremy Clarkson, ovog je vikenda optužen za rasizam nakon što je svog psa nazvao Didier Drogba, prema slavnom nogometašu Obale Bjelokosti i bivšoj udarnoj špici londonskog kluba Chelsea.

Clarkson (54) se našao na udaru nakon što je na Twitteru objavio fotografiju svog crnog terijera i otkrio se da se zove prema tamnoputom nogometašu.

Kako to njemu i obično priliči, s obzirom da se često izruguje političkoj korektnosti, Clarkson je na Twitteru upitao: "Zašto je rasistički nazvati našeg izuzetnog psa prema nogometašu?".

Tviteraš Gbolade Oguntomole mu je odgovorio: - Čovječe, to je rasizam! Trebao bi se sramiti. Sviđaš mi se Jeremy, ali ovo je jednostavno pogrešno!"

Iako ih je većina voditelja prozvala rasistom, ima i onih koji smatraju da je cijela stvar prenapuhana.

Slavnom voditelju to nije prvi put da je suočen s optužbama za rasizam. Prošlog mjeseca također se našao na udaru javnosti, a BBC-ju prijeti kazna teška milijun funti jer je u epizodi snimljenoj na Tajlandu Clarkson izrekao rasističku opasku prema Azijatima.

Naime, snimljen kako komentira: - Ovo je ponosni trenutak, ali tu je jedna kosina na njemu - rekao je Jeremy gledajući most na rijeci Kwai dok je jedan Tajlanđanin prelazio preko.

Brojni Azijati su se na to uvrijedili jer je za njih riječ 'slope', koji je Jeremy upotrijebio kako bi opisao da je nešto koso, podcjenjujući.

- Kosi je na njemu? Oprostite, Top Gear, ali to je jedan korak predaleko. Nije bilo dovitljivo niti smiješno, ali je dobro da to znate za ubuduće - jedan je od brojnih ljutitih komentara koji su tada osvanuli na Facebooku.

Sad bi televizijska kuća BBC, koja producira emisiju, mogla ostati bez milijun funti ako Somi Guha, 36-godišnjakinja koja je podigla tužbu zbog Jeremyjevog ispada, dobije bitku na sudu.

Glumica Somi tvrdi kako je taj izraz koji je Jeremy upotrijebio u emisiji omalovažavajući za ljude azijskog porijekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:31