MIRTA ŠURJAK

ŽIVOTNA ISPOVIJEST LIJEPE NOVINARKE Prvi put progovara o odnosu s bivšim hajdukovcem Rossom

Lijepa sportska novinarka i voditeljica s HTV-a te ponosna majka dvogodišnje kćeri Chiare za Studio prvi put iskreno progovara o odnosu sa svojim partnerom, bivšim hajdukovcem Giovannijem Rossom. Ispričala je i kako profesionalne i majčinske izazove uspješno usklađuje zahvaljujući pomoći svoje majke, legendarne novinarke Nade Šurjak
Split, 161214.Mirta Surjak, novinarka Hrvatske televizije, sa kcerkom Chiarom snimljena u hotelu Dioklecijan Residence.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic / CROPIX / CROPIX

Za svoj je poziv odabrala sportsko novinarstvo koje, poput prave temperamentne Dalmatinke, naprosto živi. Mirta Šurjak kći je legendarne novinarke Nade Šurjak, majka dvogodišnje kćerkice Chiare i partnerica nekadašnjeg reprezentativca, bivšeg hajdukovca Giovannija Rosse koji je naposljetku nogometnu karijeru završio u Izraelu. Poznata Splićanka blagdane je provela u obiteljskoj atmosferi. Mirta poručuje - bilo je veselo i razigrano.

- Bilo nas je dvadesetak, jedva smo se stisnuli za stol, ali to i daje draž tom blagdanu. Ja sam jedinica i uvijek sam patila za velikim društvom, tako da za blagdane dođem na svoje - ispričala je televizijska novinarka opisujući svoje male obiteljske gušte.

- Naša tradicija vezana je uz blagdan Tri kralja. Obitelj mog oca je s Hvara, tako da se na taj dan nekolicina Hvarana koji žive u Splitu, i vrhunski su pjevači, okuplja i pjeva tzv. kolendu, pučke stare napjeve. Bilo je nezaboravno prije desetak godina kad su u 11 navečer stigli ispred našeg stana i zapjevali, a susjedi u pidžamama izašli iz stanova slušati.

Spretna u kuhinji

Za sebe će reći da voli kuhati i da uživa u tome. Nerijetko priprema vrhunske specijalitete za obitelj i najbliže prijatelje. O tome kakva je kuharica kaže:

- To bi trebalo pitati druge. No, najveća nagrada mi je kad moji bližnji jelo vade po nekoliko puta - priznaje Mirta.

Široj se publici nametnula kroz Sportski program HTV-a. O dobronamjernim kritikama, savjetima i tko joj najviše pomaže u poslu Mirta je ispričala.

- Zahvalna sam svojim dragim kolegama iz sportske redakcije koji su mi dali priliku da se okušam u tom vidu novinarstva i trajno me zarazili tom ljubavlju. Drago Ćosić prvi me još prije desetak godina pozvao da radim priloge za prijateljsku utakmicu Hrvatska - Brazil. Naš urednik Bruno Kovačević pozvao me da dođem u sportsku redakciju prije šest godina i tu sam počela brusiti zanat, naučila se disciplini i brzini rada. Potom Ivica Blažičko, koji mi je dao priliku da radim Europsko vaterpolsko prvenstvo u Zagrebu kao reporter s terena. Pratim Hajduk u Euroligi. Tu su još i Mićo Dušanović, Štef Balog, Mila Horvat i cijela ekipa divnih ljudi s kojima radim i surađujem već godinama.

Vojko Basic / CROPIX / CROPIX
Split, 161214.Mirta Surjak, novinarka Hrvatske televizije, sa kcerkom Chiarom snimljena u hotelu Dioklecijan Residence.Foto: Vojko Basic / CROPIX

Navijačica Hajduka

Mirta će reći da ne bježi od kritika na vlastiti račun. Naravno, moraju biti utemeljene.

- Iskreno, ne volim se baš gledati na ekranu, uvijek mislim da je moglo još bolje ispasti. Smeta me najviše što se u posljednje vrijeme novinarska profesija jako malo cijeni, a to je vrlo stresan i zahtjevan posao - poručuje Mirta prisjećajući se i najvećeg gafa u svojoj televizijskoj karijeri.

- Jednom sam prilikom, u vrijeme dok sam radila u informativnom programu i vodila jutarnje vijesti, pročitala vijest o slovenskom premijeru BArutu Pahoru umjesto o BOrutu Pahoru - govori Mirta, otkrivajući svoje male profesionalne i privatne snove.

- U profesionalnom smislu sanjam o sportskoj emisiji RAI-jevskog tipa poput ‘Quelli che il calcio’ koji je proslavila Simona Ventura. Na privatnom planu da našu Chiaru odgojimo u pravog, velikog čovjeka - naglašava Mirta.

U razgovoru se dalje osvrćemo na priču o majčinstvu i karijeri. Priznaje da je u početku smatrala da će sve savršeno uspjeti uklopiti, no nije ispalo baš tako.

- Žrtvovala sam dobar dio svojih prioriteta, ali hvala Bogu, mojim roditeljima i Giovanniju da još imam vremena za satove joge, španjolski jezik i druge sitne ženske radosti. Divim se ženama koje se uspiju organizirati bez ičije pomoći, skidam im kapu do poda. Ne znam što bih bez pomoći baka servisa i tete Mirjane, Chiarine tete čuvalice - govori nam Mirta.

Poput mnogih, i Mirti je u poslu presudila ljubav. U sretnoj je vezi s Giovannijem Rossom, bivšim nogometašem, pa su im kod kuće nezaobilazna čavrljanja o sportu, posebice nogometu.

- Nije mi žao zbog toga, srce je reklo svoje. Pričamo o nogometu, nitko mi ne može dati tako dobar savjet i dobronamjernu kritiku kao moj životni partner, koji je vrlo skroman momak, ali ja ću zato reći, bio je odličan nogometaš i vrlo dobro poznaje teoriju tog sporta.

Uz sve to, vatrena je navijačica Hajduka pa rado govori o svim nogometnim temama.

- Splićanku je nepotrebno pitati za koga navija. Hajduk je više od nogometa, splitska svetinja. No, u izvještavanju pred malim ekranima moram i pazim na objektivnost i nepristranost. Bilo bi to neprofesionalno. Ne stignem otići privatno, jer sam gotovo na svakoj utakmici prisutna po službenoj dužnosti.

Zato redovito pred malim ekranima prati europsku ligu.

- Barcelona je oduvijek moj favorit, još od vremena Ronalda Koemana, Romarija, Stoichkova, posebno sada, s tim malim ‘svemircem’ Messijem. Često se zezam kako nam je sigurno Messi neki rod, s obzirom na to da je pokojni brat moje none s Hvara emigrirao u Argentinu, u Rosario, gdje je i Messi rođen. Više ga nikad nismo vidjeli, znamo da je imao petero djece, a budući da Messi i tatin bratić dosta sliče, ja sam zaključila da nam je sigurno rođak - smije se Mirta.

Vojko Basic / CROPIX / CROPIX
Split, 161214.Mirta Surjak je novinarka Hrvatske televizije.Snimljeno u hotelu Dioklecijan Residence.Foto: Vojko Basic / CROPIX

Modni eksperimenti

Mirtina majka, Nada Šurjak, jednom je prilikom izjavila da je za razliku od nje, koja zna biti pomirljiva, Mirta bučna i impulzivna. Pitamo je ima li u tome istine.

- Ako je moja mama voda, onda sam ja Etna, Vezuv, Stromboli - iskrena je Mirta koja već petnaest godina pomno pazi na prehranu i ne jede meso.

- Vjerujte mi da mi nimalo ne fali. Pronašla sam alternativu u dalmatinskoj inačici makrobiotičke prehrane. Jedem puno povrća, žitarica, seitana, tofua, mahunarki, a dva puta tjedno i ribu i morske plodove. Uz to svako jutro popijem zelenu magmu i beta karoten i fantastično se osjećam. Temperaturu nisam dobila već dvanaest godina - ponosno će Mirta.

O ocu svog djeteta voditeljica je rijetko pričala u javnosti. Stoga je pitamo kakav je Giovanni otac.

- Divan, pažljiv, strpljiv, osjećajan, pun razumijevanja i ljubavi za našu Chiaru.

Kaže da su na prvi pogled Giovanni i ona potpuno različiti.

- No, u suštini dosta smo slični. Odlično se nadopunjujemo i razumijemo bez puno riječi. Ovo je prvi put da pričam o nama, ne zato što, kako su neke žute tiskovine zločesto i lažno interpretirale što nismo zajedno, već zato što jednostavno ne volimo o svojoj intimi govoriti u javnosti. To kako živimo unutar svoja četiri zida nama je nešto najsvetije i najljepše - priznala je Mirta.

Godinama je voljela promjene te u mladosti dosta eksperimentirala s modom. Taj je period bio faza njezina odrastanja, traženja sebe.

- Vanjski izgled odraz je unutarnjeg bića. Svakako da je bolje to proći s devetnaest ili dvadeset nego, primjerice, sa 60 godina. Sad se tome samo slatko nasmijem. Danas se držim one - manje je više. Nisam rob trendova, nosim ono što volim i u čemu se ugodno osjećam, uz pokoji modni novitet - govori TV voditeljica.

Šopingholičarka

Svoj je dobar izgled naslijedila od majke. Formu održava jogom, dugim šetnjama, a ljeti i plivanjem. Kritičari će reći da ju je majčinstvo dodatno proljepšalo.

- Hvala na komplimentu. S Chiarom se osjećam potpunom i sretnom. Od mene je naslijedila brbljavost, tvrdoglavost i smisao za humor, od tate nesebičnost, sportski talent i definitivno fizički izgled - objašnjava Mirta.

I za kraj, otkriva nam da svakodnevno, barem na trenutak, pokušava dio vremena posvetiti sebi samoj.

- Barem pet minuta u danu osluškujem sebe, unutarnju Mirtu, napravim vježbe disanja koje mi je pokazala dr. Tamara Živković sa zagrebačkog Rebra s kojom već neko vrijeme provodim glasovnu terapiju zbog problema s glasnicama i disanjem.

Otkriva da je i šopingholičarka u smislu da je svaki dan u trgovini.

Ne trpi, kaže, da išta nedostaje u hladnjaku, a i svi deterdženti i higijenske potrepštine moraju joj biti na broju. - Što se tiče modnih krpica, sad kupujem mnogo pametnije i promišljenije, ulažem u dobre i kvalitetne stvari umjesto u milijun malih nepotrebnih sitnica koje su nekoć prijetile urušavanju ormara - smije se Mirta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:38