PLANETARNO POZNATA

'VRAĆAM SE PUBLICI, A S BJÖRNOM NE PRIČAM' Zaštitno lice grupe Abba u prvom velikom intervjuu nakon 30 godina!

Planetarno poznata pjevačica nakon što se 1982. grupa Abba raspala iza sebe je ostavila dva propala braka i ljubavne afere

Čitavo desetljeće Agnetha Fältskog (63) bila je jedno od najpoznatijih lica na cijelom planetu, a onda se, nakon raspada Abbe 1982. godine, posve povukla iz javnog života. Otkad je Abba napustila svoj napola gotov album i 1982. godine zauvijek otišla sa scene, Agnetha se u medijima pojavljivala uglavnom iz krivih razloga. Njezin život obilježile su brojne katastrofe - dva propala braka, ljubavne afere, prometna nesreća 1983. godine, kada je izletjela iz autobusa tijekom solo turneje, brojne fobije i depresija, samoubojstvo njezine majke 1994. te stalna ugnjetavanja “stalkera”, od kojih je posljednji 2004. doslovce uništio objavljivanje njezina solo albuma (prvog od 1980.) jer je svojim prijetnjama prouzročio otkazivanje svih intervjua.

Plavuša rajskoga glasa

Njezin nevin izgled, rajski glas, lijepa plava kosa i divna figura izluđivali su muškarce diljem svijeta. Objektivni nisu mogli ostati ni novinari, koji su u svojim intervjuima opisivali da bi im se “temperatura tijela vrtoglavo povisila” kada bi ona ušetala u prostoriju ili kako su bili očarani “njezinom putenom kožom boje breskve i predivnim kovrčama”.

Ovo je njezin prvi veliki intervju u posljednja tri desetljeća, koji je dala u povodu objavljivanja svoga novog albuma, ali i skorašnjeg otvaranja muzeja grupe Abba u Švedskoj.

- Uvijek će me uspoređivati s Abbom, s onim što je bilo. Kad smo tek počeli snimati nove materijale, zvučala sam si kao stara žena. Nije mi se svidjelo. No, onda sam vježbala i vježbala, uzela par sati pjevanja i nakon nekog vremena ponovno sam zazvučala mlado - našalila se u vezi sa svojim novim albumom. Dodala je kako je mislila da će joj album iz 2004. godine biti i posljednji, jer nije očekivala da će snimati ploče nakon 60. godine - Promijeni se glas, a ni tijelo više nema istu energiju - kaže.

Premda nije bila glazbeno aktivna, nerijetko je u proteklih 10-ak godina sa svojim unucima kod kuće znala zapjevati. Baka je troje unuka, koji imaju 12, 6 i 3 godine, ali oni još ne znaju mnogo o njezinoj slavnoj prošlosti. - Puno vremena provodim sa svojim unucima. Obožavaju kad pjevamo zajedno i zbilja ih uživam slušati jer imaju odlične glasove. Ne pričam im puno o svojoj glazbenoj karijeri jer su premali. Tilda, najstarija, zna malo više, ali naravno da će njihovo zanimanje rasti s godinama - kaže Agnetha, koja ima kći i sina iz prvog braka s kolegom iz benda Björnom Ulvaeusom.

Agnetha izgleda zdravo, koža joj je njegovana i zrači zrelom ljepotom. Pušenje je ostavila 80-ih, rijetko pije, i vodi zdrav život na švedskom otoku daleko od stresova. Je li spremna napustiti nirvanu i opet se naći u zagrljaju publike, sa svim ludilom koje bi mogla proizvesti?

Abbin muzej

- Znam da je to nužno jer zbilja želim da ovaj CD nađe svoj put do publike. Jako se bojim letenja, pa sam otišla na terapiju. Sada mogu letjeti tri i pol sata, ne više - govori o budućim promocijama.

Inače, procjenjuje se da Agnetha vrijedi više od 20 milijuna funti. - Novac daje neku sigurnost, ali ne razmišljam puno o njemu - kaže sliježući ramenima. - Možete ići u kupovinu, i vidite li nešto specijalno, možete si to priuštiti - dodaje Agnetha koja je godinama, kako kaže, bila pravi pustinjak.

- Mislim da sam bila toliko umorna nakon Abbe, da sam samo željela mir i vrijeme ekskluzivno rezervirano za svoju djecu. Udala sam se, bila u Abbi, rodila djecu, razvela se, i sve to u 10 godina. Ponekad pomislim - kako sam to sve uspjela, ali očito je, bila sam mlada - konstatira.

Slavna pop-grupa osnovana je 1970., kada su se se Agnetha i njezin dečko Björn Ulvaeus udružili s njegovim prijateljem, tekstopiscem Bennyjem Anderssonom. Uskoro, bendu se pridružila i Bennyjeva djevojka Anni-Frid, poznata i kao Frida Lyngstad. Oba para su se vjenčala, a potom i razvela.

Abba je od 1972. prodala 378 milijuna ploča, a ta brojka raste s novim fanovima koji su grupu otkrili nakon iznimnog uspjeha predstave i mjuzikla “Mamma Mia!”. - To je bilo jako uzbudljivo razdoblje. Meryl Streep je bila prekrasna u filmu - kaže.

- Nakon toga rodila se ideja za otvaranje Abbina muzeja, interaktivne izložbe u kojoj posjetitelji mogu snimiti neke dionice naših hitova kao da su članovi Abbe, kao i prostudirati artefakte koji će biti dostupni na otoku Djurgĺrden pokraj Stockholma.

Histerični obožavatelji

- Nisam zadržala svoje kostime iz dana Abbe. Donirala sam neke stvari u muzeje, ne puno, ali neke stvari koje sam imala kod kuće, kao neke zlatne ploče - kaže.

Agnetha se svojih dana u grupi prisjeća s izmiješanim osjećajima, jer joj se očito bilo jako teško nositi s teretom globalne slave. - Obožavatelji su znali biti jako histerični, lupali bi po vratima automobila. Mi bismo stizali na koncert u autima, a oko nas su bili obožavatelji, znalo je biti i male djece. Bilo nas je strah da nekoga ne pregazimo. Znalo je biti zastrašujuće. Ali, bilo je i jako lijepih trenutaka, kada su svi o nama vodili brigu i željeli nam dati najbolje od sebe.

Priznala je da je imala velik strah od izlaska na pozornicu. Oko scenskih nastupa ona i Frida nisu imale profesionalnu pomoć. Kretale su se prema vlastitom ritmu i nikada se uoči koncerta nisu dogovarale kako će to odraditi. Premda su nju i Fridu stavljali u rivalske odnose, odlično su funkcionirale.

- Istina je da smo bile potpuno drukčiji tipovi. Bilo je napetosti kod čestih nastupa, bilo je nervoze i neslaganja oko nekih stvari, ali pomagale smo jedna drugoj.

A koja je njezina najdraža pjesma?

- ‘The Winner Takes It All’ - kaže bez razmišljanja. - Björn ju je napisao nakon što se raspao naš brak (1980.), i to me je tada jako dirnulo. Toliko je toga u toj pjesmi. Tužna je, istovremeno fantastična. Dodaje da Björna, koji se preselio u London, rijetko viđa, samo za rođendane njihove djece, ali nemaju prisan odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:50