ŠTOKAVCI NA EKAVICI

VIDEO: TKO BOLJE GLUMI, SRBI HRVATE ILI HRVATI SRBE? Usporedite talent glumaca u filmovima i serijama regije

 Screenshot

U novijim 'domaćim' filmovima i serijama nerijetko su hrvatski glumci dobili takvu ulogu da moraju govoriti na srpskom jeziku, i obrnuto. Srpski Blic sakupio je nekoliko reprezentativnih scena kako bi čitateljima lakše bilo zaključiti tko je bolji u tom poslu, srpski ili hrvatski glumci.

Mila Elegović glumila je primjerice u humorističnoj seriji 'Bitange i princeze' Irenu Gorbnik, ali i Ireninu dvojnicu - folk pjevačicu Miladojku Potleušu iz Beograda. Mila je rođena 1970. godine u Zagrebu i stalni je član kazališta 'Komedija'. Nedavno je izjavila kako priželjkuje ulogu u nekom srpskom filmu.

Hrvatska glumica Tamara Garbajs u filmu Milorada Milinkovića 'Čitulja za Eskobara' glumi na ekavici. Igra zagonetnu djevojku Lelu, koja je nekada bila muško, a u koju se zaljubljuje glavni lik, loš dečko Gandi, kojeg glumi Vojin Ćetković. Tamara Garbajs rođena je 1976. godine u Zagrebu, a publici je dobro poznata iz serija 'Ljubav u zaleđu', 'Obični ljudi', a imala je i manju ulogu u srpskoj seriji 'M(j)ešoviti brak'.

Rene Bitorajac također se pojavio u filmu 'Čitulja za Eskobara', u ulozi policajca. Rene je rođen je 1972. godine u Zagrebu, a domaćoj publici poznat je iz serija 'Naša mala klinika' gdje glumi jednog od doktora, kao i po ulozi Robija u 'Bitangama i princezama'.

Glumica Vanesa Radman pojavila se u pilot epizodi serije 'Sinđelići' - srpskom pandanu popularne španjolske serije 'Serranos', i to u jednoj od glavnih uloga. Vanesa je, uz Voju Brajovića u jednoj epizodi glumila njegovu suprugu Dobrilu. Nažalost, zbog neslaganja sa redateljem, Vanesu je u narednim epizodama zamijenila srpska glumica Snežana Bogdanović. Vanesa je rođena u Križevcima 1974. godine. Našoj publici poznata je po ulogama u serijama 'Ponos Ratkajevih' i 'Obični ljudi'. Zanimljivu ulogu imala je i u jednoj epizodi srpske kriminalističke serije 'Šesto čulo'.

Nakon što je postigao uspjeh u seriji M(j)ešoviti brak, srpski glumac Nenad Stojmenović u Hrvatskoj je glumio u seriji 'Ljubav u zaleđu'. Nenad je u ovoj seriji igrao mladog nogometaša Ognjena s problematičnim ljubavnim životom, a partnerice u seriji su mu bile hrvatske glumice Tamara Garbajs i Jelena Veljača. Nenad je rođen u Beogradu 1979. godine.

Srpski glumac Miodrag Krivokapić se proslavio mnogim ulogama kako u filmovima i serijama, tako i u kazalištu. Najnovije ostvarenje mu je uloga u našoj seriji 'Kud puklo da puklo' u kojoj glumi Stipu Žulja. Iako se već publici predstavio sa različitim dijalektima glumeći i Crnogorca i Bosanca i Hrvata, ni ovoga puta nije izostao njegov talent. Miodrag Krivokapić rođen je u Peću 1949.

U seriji 'Ljubav u zaleđu' glumila je još jedna srpska glumica. Maja Noveljić glumila je Gogu, suprugu propalog nogometaša Vlade, koja ga vara s glavnim gradskim sumnjivcem, Frenkijem Fisherom. Maja Noveljić Romčević rođena je 1966. u Podgorici, diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a srpska publika zna je i iz serije 'Žene sa Dedinja'.

Srpska glumica Jana Milić dobila je jednu od većih uloga u hrvatskoj seriji 'Larin izbor'. Glumila je Lejlu, ljubavnicu jednog od najvećih kriminalaca u gradu, a pokušavala je glavnom junaku uništiti brak s Larom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:32