PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

UGLEDNI KRITIČAR JUTARNJEG Arsena Dedića nisu htjeli pustiti u dvoranu jer je nosio jaknu, ali koncert Nives Celzijus bio je zabavan

Nives Celzijus prije svega je pokazala hrabrost. Prvo, ušla je u hram glazbe, a potom zapjevala Mišinu ‘Ako me ostaviš’
 Neja Markicevic / CROPIX

Nives Celzijus toliko je hrabra da se usudila otpjevati čak i “Ako me ostaviš”, hit Miše Kovača koji može otpjevati jedino Mišo Kovač. Dvosatni koncert u rasprodanoj Maloj dvorani Lisinskog donio je više takvih muzičkih dosjetki, primjerice, zapjevala je i pjesmice Tatjane Matejaš Tajči iz osamdesetih.

Neadekvatan prostor

Prostor međutim nije projektiran za električne gitare i, općenito, instrumente na struju, jer njegova nježna akustična školjka ne podnosi višak decibela. Stoga je pjevačici bilo iznimno teško jer zapravo nije čula sebe. No, svakako, bilo je zabavno. Pjevati tako komplicirano je i za dugogodišnje profesionalce.

Stoga je bilo kritičnih momenata, kad se gotovo nije čulo što pjeva, ili je postupno gubila ritam pa su se neke pjesme opasno oduljile. Recimo, “Program tvog kompjutera”, također arhivski hit skupine Denis&Denis, potrajao je nekih dvadeset sekundi dulje no što inače traje. Ipak, svaki put reagirala je zapravo inteligentno. Bolje je biti tiši i usporiti nego falšati. Bilo je i takvih nota, no ne previše. Lijepo su je pokrivali prateći vokali, dva ženska i jedan muški.

Prateći bend, dvojica klavijaturista, solo gitarist, basist i bubnjar, isto su pazili da joj idu na ruku. No, eto, bili su preglasni.

FOTOGALERIJA: Nives Celzijus u Lisinskom

Djeluje iskreno

Ali, tko mari, Nives krasi dar za scenu. Premda se jasno vidi da je tremašica, prirodno se ponaša i djeluje iskreno i lako komunicira s publikom, iskazujući mjericu nenamještene autoironije.

Koncert je produciran zapravo raskošno s obzirom na to da je samo za 400 gledatelja. Tri plesača, dvije plesačice, koji se triput presvlače nisu toliki trošak, ali cijeli autobus gostiju jest. Dok se pjevačica presvlačila (triput) pjevali su prvo Alka Vuica, svoja dva hita, obuvena u goleme, masivne štikle s leopardovim uzorkom, potom Zlatko Pejaković, zatim Mejaši i na koncu Le Zbor, tucet djevojaka koje su a capela izvele feminističku inačicu Thompsonove himne “Lijepa li si”. Umjesto da pjevaju o Slavoniji i Herceg Bosni, pjevale su o Slavonkama i Hercegovkama.

Zlatko Pejakovć svojim reskim tenorom prvi je dobro odvagnuo akustičke gabarite dvorane pa je razgalio čak i Nedu Ukraden, najprominentniju gošću u prvom redu, koja je dotad pratila nastup tek s pokojim mlakim pokušajem aplauza.

Mejaše je domaćica najavila kao momke koji su odbili s njom napraviti duet, a oni su zapjevali svoj najveći hit ‘Zorica’, čiji zarazan refren sadrži možda najgluplje stihove zadnjih godina: ‘A u zoru Zorica me budi/ hopa-cupa cijelu noć je bilo”… Naime, ako ga budi u zoru, znači da je dakle spavao, a nije hopa-cupao. Možda je, zapravo, Zorica hopala i cupala gdje drugdje pa je potom njega došla zbuditi? Koncert je pohodila sila estradnjaka i skladatelja. Došli su markantni Džemaludin Jusić, Zrinko Tutić, Denis Dumančić i, prvi među nejednakima, Arsen Dedić. Pjevača isto nije nedostajalo: Giuliano, Ivana Banfić, Neda Ukraden. Političara srećom nije bilo, ali je stigla, utegnuta u crveni kostim, Vesna Balenović, poznata zviždačica, a ovdje posebna izaslanica predsjednice.

Život u kadru

Popričao sam kratko s Arsenom. Kaže da je zapravo veći dio života proveo u kadru. Rekao sam da smo mi kultura usmena i zaboravna i da nitko nikome ništa ne znači. Potom ga mladić na ulazu nije pustio u dvoranu jer je bio u jakni (onoj crnoj, kožnatoj, u kojoj stalno hoda). Vraga on zna tko je Arsen Dedić! Čovjek se okrenuo da pođe kući, ali onda se saletjelo nešto svijeta pa ga ipak nagovorilo da ostane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:58