POPULARNI GLUMAC

Tarik Filipović: 'Stao sam na obje noge i vratio se na scenu. Iskreno, imam tremu od povratka, neopisiv je to osjećaj'

Nakon bolovanja poznati se glumac vratio na kazališne daske, a priprema se i za vođenje Porina u Rijeci
 Boris Kovačev/CROPIX

Samo mi, molim vas, nemojte reći da slomim nogu - u šali, ali i s dobrim razlogom izjavio je Tarik Filipović prije predstave “Ne igraj na Engleze”. S dobrim razlogom, jer bio je to Tarikov povratak u matično Satiričko kazalište Kerempuh nakon tri mjeseca bolovanja. U prometnoj nesreći koju je doživio 17. siječnja, kada je na njega naletio terenac Range Rover dok je prelazio pješački prijelaz na zagrebačkoj Kustošiji, Filipoviću je slomljena lijeva potkoljenica i ozlijeđeno koljeno. Zato ni ne čudi ta Tarikova reakcija na uvriježeni glumački izraz (Slomi nogu!) kojim glumci jedni drugima požele sreću pred premijeru. Doduše, “Ne igraj na Engleze” za Tarika nije bila premijera, ali nakon što je više od tri mjeseca bio odsutan s kazališnih dasaka, i sam je priznao da ga “pere” trema od povratka.

- Ljeti, kada su godišnji odmori, ako nema ljetnih gaža također mi glumci ne igramo dva, tri mjeseca. Međutim, i tada promišljate o predstavama, projektima i svemu što vas očekuje, pripremate se za to. No sada sam prvi put bio u jednom sasvim drugom filmu - objašnjava Tarik kojem je, sasvim logično, već muka od pitanja i priča o nesreći. Nakon operacije morao je boraviti 23 dana u bolnici, a onda je uslijedila rehabilitacija, koja mu je oduzimala svu koncentraciju i energiju. Kada nije vježbao, bio je osuđen na ležanje, od čega su ga na kraju počela boljeti leđa, taman kada je prestala noga. Nije smrtno opasno, ali je bez sumnje beskrajno frustrirajuće, moment kada čovjek nauči cijeniti i svoje zdravlje i mobilnost.

Uzbuđen kao da je 1. put

Prvi povratak imao je u HTV-ov kviz “Sve u 7”. Igrom slučaja dovoljno je emisija bilo snimljeno unaprijed, pa oko toga nije nastala prevelika panika. Kako scenografija kviza ionako podrazumijeva da voditelj u studiju sjedi, osim uspona uz stepenice drugih problema nije bilo, pa HTV-ovi gledatelji nisu ni zamijetili da Tarika nije bilo. Međutim, u kazalište, koje ipak zahtijeva kretanje po sceni, nije se mogao tako brzo vratiti.

- Sada već sasvim dobro mogu hodati, a i isprobao sam razne poze kako bi mi bilo lakše - kaže Filipović. No uzbuđenje koje je osjetio, kao da je na samom početku karijere, i samog ga je iznenadilo. Nakon gotovo tri i pol mjeseca vratio se prošli vikend u “Ne igraj na Engleze”, predstavu koja je i dalje bila na repertoaru jer ga je zamijenio njegov kolega i dobar prijatelj Rene Bitorajac.

Vodi obljetnički Porin

- Super je osjećaj ponovno biti na sceni. Vrlo neobično, možda čak najneobičnije dosad - bili su Tarikovi dojmovi nakon prve izvedbe u prošlu subotu. U ponedjeljak je uslijedilo gostovanje, u srijedu još jedan nastup, a od sljedećeg tjedna na repertoaru Kerempuha vraća se napokon i “Spektakluk”, hit-predstava koju je od njezine praizvedbe 26. veljače 2011. godine vidjelo više od 75 tisuća gledatelja. U ovom autorskom djelu Zorana Lazića, Renea Bitorajca i Tarika Filipovića glumcu se nije, naravno, mogla naći zamjena, no sada je vraćena na program i bliži se svojoj 150. izvedbi. Ovaj vikend provest će pak u Rijeci, ali ne na odmoru, kojega mu je zasigurno dosta, već kao voditelj 20. dodjele diskografske nagrade Porin. Za obljetničko izdanje Porina angažiran je iako dosad nije vodio glazbena događanja, no HTV-ovi urednici željeli su promjenu, osvježenje i u tom segmentu. No ima sličnog iskustva jer je s Reneom Bitorajcem dosad već nekoliko puta radio Dodjelu nagrada hrvatskoga glumišta. No da će mu biti ugodno stajati dva i pol sata, koliko ovogodišnji prijenos Porina traje, sigurno neće, no o tome sada ni ne razmišlja.

Zanimljivo iskustvo

- Porin je za mene jedna jako lijepa priča. Čast mi je da su mi na HRT-u ukazali povjerenje i dodijelili mi taj angažman. Vjerujem da će to biti jako zanimljivo iskustvo, posebno jer je plan da cijela priredba izgleda decentnije i glamuroznije nego ranije - zaključio je Tarik Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:09