HITNI ZAHVAT

TARIK FILIPOVIĆ OPERIRAN Doktor: 'To je teška povreda. Ugradili smo tri pločice i vijke'

Zagreb, 060510.Suncano vrijeme opet je izmamilo poznate na spicu. Na slici: Tarik Filipovic i Lejla Sehovic popili su kavu na Cvjetnom trgu.Foto: Miso Lisanin / CROPIX
 Mišo Lišanin / CROPIX

Liječnici Klinike za ortopediju Akromion iz Krapinskih Toplica u četvrtak su hitno i uspješno operirali lom lijeve potkoljenice i tešku ozljedu koljena glumca Tarika Filipovića nakon prometne nesreće koja mu se dogodila u srijedu u Zagrebu. Tragedija se dogodila kada je na poznatoga glumca na pješačkom prijelazu naletio terenac, čiji vozač zbog skliskog kolnika nije mogao kontrolirati upravljač.

TARIK DOŽIVIO PROMETNU Udario ga auto na zebri: 'Trpi velike bolove! Koljeno mu je smrskano'

No, nakon hitne pomoći koja je Tariku pružena u KB-u Sveti Duh, istog dana, u srijedu u poslijepodnevnim satima, prebačen je u specijaliziranu bolnicu, gdje je zaključeno da je nužna operacija dijela potkoljenične kosti i koljena.

Spajanje

- U nesreći je došlo do intraartikularnog prijeloma potkoljenice, što znači da je lomna pukotina ušla i u koljeno, pa smo zato za četvrtak ujutro odredili operaciju. Kod Tarika se radilo o očito vrlo teškoj povredi i sve je trebalo vrlo precizno vratiti na svoje mjesto. Zbog toga je morala biti učinjena tzv. artroskopska asistirana osteosinteza - rekao nam je ortoped prof. dr. Miroslav Hašpl.

Drugim riječima, to znači da je kod Tarika primijenjena tzv. poštedna operacija u kojoj su mu pod okom kamere i rendgena ugrađene tri pločice i tzv. kanulirani vijci kako bi kost koljena i potkoljenice pravilno zarasla. Naime, operacijom je učinjeno repozicioniranje slomljene kosti (namještanje) i potom njihovo spajanje, a sve bez potpunog otvaranja potkoljenice. Inače, lomovi kosti koji dijelom zahvaćaju i zglobove uvijek su teški i zahtijevaju operaciju.

- O složenosti zahvata govori i činjenica da je zahvat trajao oko sat i pol - kaže prof. dr. Hašpl.

Prvi koraci već u petak

Ističe da će prve korake uz pomoć štaka Tarik učiniti već u petak. U bolnici će ostati idućih nekoliko dana, a prvo potpuno oslanjanje na slomljenu nogu moglo bi uslijediti za dva ili tri mjeseca, procjenjuju liječnici. U ovakvim slučajevima opterećenje noge se određuje postupno, odnosno ono ovisi o tome koliko je brz oporavak koji je gotovo uvijek individualan.Prema svemu sudeći, Tarik će idućih nekoliko mjeseci izbivati s dasaka koje život znače jer će mu mogućnosti kretanja biti prilično ograničene.

Ravnatelj Filipovićeva matičnog kazališta Kerempuh Duško Ljuština već prvog dana bio je u posjetu kod Tarika, a s glumcem se čuo odmah nakon što je završio operativni zahvat.

- Imao je sreću u nesreći, kako je mogao proći. Tarikova supruga Lejla naravno da se prestrašila zbog svega, tko se ne bi prepao u toj situaciji? No, ona će mu, kao i dosad, biti najveći oslonac. Tarik se već sada osjeća bolje, a liječnici su mi rekli da je operacija prošla dobro - rekao je Ljuština.

Na rehabilitaciju

I nakon što je popularni voditelj za Silvestrovo sjao od sreće zbog proslave pete godišnjice braka, sredina siječnja nije mu donijela ništa dobroga. Jer, iako je već drugi dan nakon nesreće operiran, slijede mjeseci oporavka: život na štakama, odlazak na rehabilitaciju i izbivanje sa snimanja i iz kazališta.

A do komentara Tarika Filipovića nakon svega što je proživio u četvrtak nismo uspjeli doći.

‘Spektakluk’ otkazan, a Rene uskače u lik Piksija

Već dan nakon nesreće kazalište Kerempuh unijelo je promjene u svoj mjesečni repertoar. Tarik Filipović tamo ima tri tekuće predstave.

Prva na rasporedu je u petak - “Ne igraj na Engleze” - umjesto koje će biti izvedena “Krletka”. Od 27. siječnja Tarika će u ulozi Piksija mijenjati Rene Bitorajac. Izvedba “Spektakluka” zakazana za 23. siječnja otkazuje se, dok će kazalište za Gogoljeve “Mrtve duše”, koje su na rasporedu dan kasnije, vjerojatno uspjeti naći zamjenu za Tarika koji u toj predstavi igra vlastelina Sobakeviča.

Što se tiče HTV-ova kviza “Sve u 7” čiji je Filipović voditelj, ekipa može biti mirna jer je prvo sljedeće redovno snimanje ionako bilo zakazano za 1. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:19