DAVOR LOVREN

TALENTIRANI HRVATSKI NOGOMETAŠ 'Brat Dejan me uvijek pazio i čuvao. Fali mi, volio bih da jednog dana igramo zajedno u istom klubu'

Vodeći golgeter kadetske lige potpisao je prvi profesionalni ugovor s Dinamom. Želja mu je upisati Ekonomski fakultet
 Darko Tomaš/CROPIX

Davor Lovren (16), mlađi brat hrvatskog reprezentativca i igrača Liverpoola Dejana Lovrena, nedavno je potpisao s Dinamom svoj prvi profesionalni ugovor u karijeri. Mladom napadaču i golgeteru, najtalentiranijem hrvatskom igraču ispod osamnaest godina, bio je to najsretniji trenutak u dosadašnjoj karijeri koji je proslavio i sa starijim bratom prigodnim tortama, ukrašenima simbolima Dinama i Liverpoola.

Selidbe obitelji

Davor Lovren mlađi rođen je 1998. To je ujedno bila zadnja godina koju je obitelj Lovren provela u Münchenu, gdje je za rata pobjegla iz Kraljeve Sutjeske, u kojoj i danas živi Dejanova i Davorova baka. Iz Münchena su otišli u Karlovac, gdje je Davor proveo najranije djetinjstvo. Mama mu je u to vrijeme radila u Kauflandu, tata je bio soboslikar.

- Odrastao sam u prosječnoj obitelji, nismo bili bogati, no ne mogu reći da mi je išta falilo. Iz tih najranijih godina života najviše se sjećam kako sam cijele dana provodio na ulici i uživao naganjajući loptu... Zajedno s bratom, koji mi je, naravno, bio uzor u svakom pogledu - priča Davor Lovren, neizmjerno vezan uz svog starijeg bracu koji se oduvijek zaštitnički ponašao prema njemu.

- Uvijek me pazio, čuvao i učio kako se moram u životu pametno i odgovorno ponašati. I kad sam bio dijete, uvijek me upozoravao da pazim s kim se družim i kakvo društvo biram - sjeća se Lovren mlađi.

Dejanove prognoze

Sa 14 godina Dejan Lovren preselio se u Zagreb, otišao trenirati u Dinamo. Za to vrijeme Davor je, sa sedam godina, počeo trenirati nogomet u Karlovcu, da bi prije pet godina, kada se obitelj preselila u Zagreb, nastavio s treninzima u najmlađim uzrastima Dinama.

- Dejan je prvi, dok sam još bio mali i napucavao lopte na igralištu, primijetio da imam talent i prognozirao da ću jednog dana, kao i on, budem li uporan, moći i živjeti od nogometa - govori simpatični skromni 16-godišnjak koji je osim u kadetskim kategorijama Dinama - s kojima je lani osvojio Nike Premier Cup u Manchesteru tako što je upravo njegov zgoditak osigurao pobjedu modrih - vrijedan i i discipliniran i u učenju. Ide u srednju ekonomsku školu i prolazi s vrlo dobrim.

Studij u planu

Škola mi je uvijek ujutro, poslije imam trening, odmorim se malo i onda svaku večer učim. Volio bih sebi ostaviti mogućnost da jednog dana upišem ekonomski fakultet. Slobodnog vremena, na žalost, nemam puno, eventualno za odlazak s prijateljima u kino tijekom vikenda. Zaljubljen sam bio donedavno i imao curu, a trenutno je nemam - kaže nabolji strijelac kadetske domaće lige kojem se nedavno pružila mogućnost da igra i za Dinamove prvotimce. Sudjelovao je u prijateljskoj utakmici s Vukovarom, na Memorijalnom turniru “Blago Zadro”. Kad se nada službenom ulasku u prvi tim?

Razdvajanje od brata

- Ući ću kad zaslužim - kaže skromno napadač kojemu je najveći igrački uzor Leo Messi. U Liverpoolu kod Dejana posljednji put bio je u rujnu, jedva čeka da ponovno ode kod brata za Božić i da vidi strikinu mezimicu, Elenu.

- Užasno mi nedostaje nećakinja, svaki put kad je vidim ne prestajem je ‘gnjaviti’, igrati se s njom - kaže Davor koji s Dejanom u bratskim kućnim druženjima najčešće gleda filmove. Obojica vole drame, tužne i sentimentalne, posljednji put zajedno su gledali, među ostalim, film “Hachiko”. Dejan mu neizmjerno nedostaje, priznaje danas kako je, kad je Dejan otišao iz Dinama u Lyon, u prvi mah doživio manji šok.

Životna želja

Tako i na pitanje u kojem bi klubu sutra htio igrati ne spominje nikakva glamurozna imena Lige prvaka, već bracu koji mu je pomogao da pronađe svoje profesionalno životno opredjeljenje.

- Želja mi je da jednog dana zaigram s bratom u istom klubu, u Dinamu - kaže Davor Lovren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:37