UGLEDNA GOŠĆA

TAJNOVITA PRINCEZA NA JADRANU Za najam jahte dala je milijun i pol kn, po nju došao avion optočen zlatom

U skladu s tradicijom svoje zemlje, princeza Meryem inzistira na privatnosti
 Getty

Princeza Lalla Meryem od Maroka, sestra marokanskog monarha Mohammeda VI., kratko je s članovima kraljevske obitelji i poslugom boravila u Splitu. Među njezinom poslugom nalazili su se, kako doznajemo, liječnici i prateće medicinsko osoblje, doznaje Slobodna Dalmacija .

U skladu s tradicijom svoje zemlje, princeza Meryem inzistira na privatnosti, pa se ne pojavljuje mnogo u javnosti. Kako se može čuti, odbila je tako i ponude za susrete s nekoliko lokalnih, ali i vrlo visokih hrvatskih političara.

Nakon višednevnog krstarenja Jadranom i boravka na Hvaru, princeza Meryem je na 55 metara dugoj jahti ‘Insignia’ uplovila u splitsku Gradsku luku, a raskošna megajahta privezana je na zapadnoj obali. Sa svojom brojnom pratnjom u dugoj automobilskoj koloni odvezla se u zračnu luku u Resniku.

Tamo ju je na pisti čekao veliki zrakoplov Boeing 767, registracijske oznake N767KS, koji se nalazi u registru zrakoplova SAD-a. U vlasništvu je kompanije ‘Wells Fargo Bank Northwest Na Trustee’ iz Salt Lake Citiyja koja najčešće pruža usluge luksuznog zračnog prijevoza klijenteli s Bliskog istoka.

Sama jahta ‘Insignia’, koja je mamila poglede prolaznika na zapadnoj obali, građena je u poznatom njemačkom brodogradilištu ‘Elsflether Werft’ 1979. godine, a 2004. je temeljito preuređena. Rasna luksuzna jahta princezi je pružila sve što je potrebno za kraljevski boravak na plavoj pučini: od kućnoga kina, bazena, saune, opuštanja u salonu i golemim kabinama presvučenima svilom i ebanovinom, do jurcanja na jednom od 6 jet-skija ili na gliseru koji se nalazi u trupu jahte.

‘Insignia’ vije maltešku zastavu i nalazi se u čarteru. Tjedni najam ove ploveće palače koštao je princezu 200 tisuća eura!

Kako se prema ‘Forbesovoj’ listi najbogatijih svjetskih monarha njezin brat Mohammed VI. nalazi na petome mjestu s 2,5 milijarda eura osobnoga bogatstva, 200 tisuća eura prava je sitnica za jadranske ljetne gušte.

52-godišnja princeza, inače najstarije dijete pokojnog kralja Hassana II., nositeljica je brojnih odlikovanja i priznanja. UNESCO-ova je ambasadorica dobre volje. U Maroku je predsjednica za socijalnu skrb u oružanim snagama. Kao pripadnica kraljevske obitelji godinama se zauzima za zaštitu i prava žena i djece na međunarodnoj razini, piše Slobodna Dalmacija .

Često se navodi kako je princeza Meryem jedna od najljepših članica marokanske kraljevske obitelji. Uz to i jako šarmantna. Zadnjih godina česta je gošća jadranske obale od Dubrovnika do Hvara, a prije pet godina kratko je boravila i u splitskom hotelu ‘Le Meridien Lav’.

Rastavljena je od Fouada Fillalija, sina marokanskog bivšeg ministra vanjskih poslova, i majka je dvoje djece.

Zlato u Boeingu

Boeing 767 koji je sletio na Resnik po princezu Meryem, VIP je verziji zrakoplova čiji interijer, kako kazuju upućeniji, ‘nadmašuje svaki zamislivi luksuz’. Da je tome tako potvrđuje i detalj kako se u kabinama i glavnom salonu nalazi čak 14 kilograma zlata u obliku raznih ukrasa.

Avion ima i konferencijsku dvoranu. Ovaj leteći dragulj za VIP klijente vrijedan je oko 130 milijuna eura. Američki Boeing jedan je od omiljenih među bogatašima iz arapskoga svijeta okrunjenih glava. Idealan za razmetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:40