KONTROVERZNA VJERA

STIŽE DOKUMENTARAC KOJI ĆE UZDRMATI HOLLYWOOD Razotkriva najmračnije tajne scijentologije

LOS ANGELES - Dokumentarni film produkcijske kuće HBO koji se bavi kontroverznom modernom religijom - scijentologijom - za četiri dana će biti prikazan na filmskom festivalu Sundance u Salt Lake Cityju u američkoj saveznoj državi Utah.

Redatelj filma Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (Oslobođenje: Scijentologija i zatvor vjere), Alex Gibney, jučer je po prvi put javno progovorio o nekim detaljima filma, kojeg je do sada HBO držao u strogoj tajnosti kako pripadnici scijentološke crkve ne bi pokušali zaustaviti film zbog nekih njegovih dijelova.

SCIJENTOLOZI NAJAVILI RAT Moćnu crkvu u filmu se optužuje da iskorištava Hoolywood za svoje ciljeve

Kako je Gibney objasnio za Hollywood Reporter, film će se usredotočiti na zvijezde koje su članovi ove kontroverzne religije, pogotovo na Toma Cruisea i Johna Travoltu - i neće ih štedjeti. Dokumentarac naglašava kako su obojica još uvijek članovi usprkos brojnim svjedočanstvima o zlostavljanju i prisilnom radu unutar crkve.

U filmu će se prikazati i razgovori s bivšim visoko rangiranim članovima crkve i njenim dužnosnicima. Bivša članica Spanky Taylor, koja je radila u Celebrity centru u Los Angelesu s Johnom Travoltom ispričat će svoje potresno svjedočanstvo o tome kako ju je crkva kaznila kada su nadređeni postali nezadovoljni s njom - oduzeli su joj 10-mjesečnu bebu i utrpali ju, zajedno s još 30 djece, u mali stan s kolijevkama od zida do zida.

Segment dokumentarca prikazat će i stare snimke osnivača crkve, L. Ron Hubbarda, kako bi bolje prikazao priču o njegovom ulasku u izgradnju te religije u ono što je ona danas. Hubbard je prije osnivanja crkve bio pisac znanstvene fantastike, a često se spominje njegov citat da ‘treba osnovati religiju, u tome leži prava lova.’

'NEĆU GOVORITI O SCIJENTOLOGIJI ZBOG SVOJE DJECE' Nicole Kidman šuti o kultu koji joj je uzeo sina i kćer

Sadašnje vodstvo crkve, kao i njeni ‘zvjezdani’ članovi, odbili su se pojaviti u dokumentarcu. Glasnogovornica crkve izjavila je za medije da im Gibney ‘nije htio dostaviti listu navoda koje se pojavljuju u filmu.’ Gibney, s druge strane, tvrdi da su ga od njega očekivali ‘nerealne uvjete’ za pojavljivanje u filmu.

Scijentološka crkva prošlog je petka objavila oglas preko cijele stranice u Los Angeles Timesu, u kojem unaprijed osuđuje film. U međuvremenu, HBO se ‘naoružao’ malom vojskom odvjetnika. Prema nekim navodima, čak 160 odvjetnika tjednima je pregledavalo sve snimke kako bi bili spremni za reakciju scijentološke crkve, koja je poznata po čestim tužbama protiv osoba koje ju na bilo kakav način kritiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08