SPOR OKO PRAVA

SERIJA 'POČIVALI U MIRU' VUČE DUGOVE? 'Nismo naplatili potraživanja nastala tijekom izrade prve sezone te serije'

 Bruno Konjević/CROPIX

Ukoliko nastavite s emitiranjem serije “Počivali u miru 2”, ovlašteni smo zatražiti sudsku zabranu emitiranja i naknadu štete, što će vam stvoriti dodatne i nepotrebne troškove, stoji u dopisu koji su na Veliki petak dobili glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i ravnatelj Radne jedinice poslovanje Boris Sruk.

Posljednje dvije epizode druge sezone serije najavljene su za ponedjeljak i utorak.

Koja su prava i obveze?

Dokument potpisuje koprivnički odvjetnik Damir Đegerec, po ovlaštenju tvrtke Industrija slike i zvuka d.o.o., koja nije uspjela naplatiti potraživanja nastala tijekom izrade prve sezone te dramske serije.

Odgovorni iz Industrija slike i zvuka tvrde da su prava na seriju “Počivali u miru 1” prepustili kući Ring Multimedia, a da sada tvrtka Ring Produkcija potpisuje seriju, premda, smatraju, nema nikakvih prava na ovaj naslov.

- Ako imaju prava, onda imaju i obveze jer je Ring Multimedia tijekom produkcije prve sezone ostala dužna milijun kuna podizvođačima, poglavito Industriji slike i zvuka - kaže odvjetnik. Spor oko autorskih prava na seriju, doznajemo, traje mjesecima i vezan je uz aferu Core Media. Suđenje u tom postupku u završnoj je fazi.

- Samo Ring Multimedia može raspolagati autorskim pravima, i to isključivo za prvu sezonu, dok drugu sezonu za HRT radi formalno druga produkcijska kuća, ali koju čini ista ekipa. Prva tvrtka je u predstečajnoj nagodbi kojom možda pokušavaju izbjeći gomilu dugova suradnicima za rad na “Počivali u miru 1” - ističe odvjetnik Đegerec.

Predstečajna nagodba

Prva sezona serije “Počivali u miru” rađena je u produkciji Ring Multimedije koja se 2013. pripojila produkcijskoj kući Ujedinjene produkcije, te nakon toga Ring Multimedia prestaje biti pravni subjekt.

Nad tvrtkom Ujedinjene produkcije lani je otvoren postupak predstečajne nagodbe. Tvrtka Industrija slike i zvuka d.o.o. pokrenula je sudski spor protiv sljednika Ring Multimedije (op.a. Ujedinjenim produkcijama d.o.o.), ali postupak je obustavljen radi pokretanja predstečajne nagodbe.Davor Butorac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:38