EKSKLUZIVNO

SENZACIONALNA PONUDA ZA NAŠEG NAJVEĆEG DISKOGRAFA Universal kupuje Croatia Records

Zaključi li se ovaj posao, profitirat će cijela domaća glazbena industrija. Arhiv posjeduje 70 tisuća snimki
 CROPIX

Zbog bogate glazbene arhive i pojedinih darovitih autora i izvođača koji bi i u inozemstvu mogli ostvariti uspješnu karijeru, Universal Music Group, najveća glazbena korporacija na svijetu, želi kupiti Croatia Records, odnosno s našom najvećom diskografskom tvrtkom u čijem je vlasništvu i televizijski kanal CMC, ostvariti svojevrsni partnerski odnos.

Kako neslužbeno doznajemo, Universal je za Croatia Records spreman platiti iznos od oko sedam milijuna eura, a bude li sve po planu, za nekoliko bi mjeseci firma iz zagrebačke Dubrave trebala svoje djelovanje nastaviti u okrilju svjetski moćnog Universala.

Pregovori još u tijeku

- Doista ništa ne mogu još neko vrijeme kazati na ovu temu. Smijem potvrditi tek da su pregovori u tijeku - kaže Želimir Babogredac, koji je uz odvjetnika Igora Svilara vlasnik Croatia Recordsa.

Podsjetimo, Croatia Records prije petnaestak godina od Zagrebačke je banke za pet milijuna eura otkupila firma Autor d.o.o. u kojoj je bilo petnaestak vlasnika. Uz Babogredca, vlasnici su bili još i Tonči Huljić, Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Nenad Ninčević, Drago Vidaković, Miroslav Lilić, Ivica Propadalo, Siniša Škarica ...

Universal je prestiž

Vremenom su se jedni umorili, drugi umrli, pa su naposljetku u tvrtki koja ima prava vlasništva nad osamdeset posto Croatia Recordsa ostali samo Babogredac (koji je kao jedini poduzetnik među vlasnicima od prvog dana bio direktor Autora), i Svilar. Preostalih dvadeset posto vlasništva drži Hrvatsko društvo skladatelja (deset posto) te mali dioničari i fondovi.

- Svi oni bi, zajedno s hrvatskim glazbenicima, mogli imati itekako velike koristi ako se ostvari ova priča s Universalom - govori jedan od bivših suvlasnika firme Autor, koji je poželio ostati anoniman i nastavlja:

- Universal bi mogao napraviti ogroman posao po pitanju afirmacije naše glazbe u svijetu. Ne zaboravite, Croatia Records ima vrlo vrijedan arhiv s gotovo 70.000 snimaka kako zabavne i pop, tako i klasične, etno, narodne glazbe... U svijetu je jagma za dobrim autorima, a ovo je prilika da se, primjerice, ponovi priča poput one s pjesmom “Stari Pjer” koju je pokojni Đorđe Novković skladao za Ivicu Percla, a naknadno je tu numeru obradila Nana Mouskouri - kaže naš sugovornik, povjeravajući nam da pregovori između Universala (koji je nedavno ušao i u HTV-ov projekt ‘The Voice’, jer će pobjednik tog natjecanja s Universal Music Grupom sklopiti ugovor), i Croatia Records traju već godinu dana.

- U ovoj priči izvrsno bi mogli proći daroviti autori i bendovi s mnogo potencijala poput, primjerice, Vatre, čiji lider Ivan Dečak kao mentor sudjeluje u natjecanju ‘The Voicea’. Jer, bendovi poput Vatre, koji uz svježinu i hitove imaju neospornu originalnost, mogli bi uz pomoć Universala ostvariti i iskorak na svjetsko tržište.

Ne mogu više zadiviti

S druge strane, naravno, ima i ljudi koji se protive samoj ideji da Croatia Records i Universal postanu partneri. Neću sad nikoga imenovati, no uglavnom se radi o nekim našim uglednim muzičarima, koji su, međutim, svjesni da slavu imaju samo zahvaljujući svom minulom radu, te da posljednjih desetak godina nisu napravili ništa posebno čime bi mogli zadiviti nekog novog nepristranog partnera Croatia Recordsa, pa bi im se moglo dogoditi da im diskograf u budućnosti kaže kako nije zainteresiran za njihove albume ili pjesme. No, i tome ima lijeka, jer ti glazbenici mogu svoje uratke nuditi ostalim diskografskim kućama u Hrvatskoj - objašnjava naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:34