DRASTIČNA PROMJENA

Seks više ne prodaje filmove. Danas su ‘in’ specijalni efekti...

Sve može, samo, molim vas, bez seksa... Nitko ne bi očekivao da će rečenicu tog tipa ikada izgovoriti neki od hollywoodskih glavonja, no ona im je, tvrde stručnjaci, u posljednjih 18 mjeseci postala mantra. Toliko se već dugo, naime, scene seksa ne pojavljuju u scenarijima.

Hollywood je, dakle, zaključio da seks više nije ono što prodaje... Za razliku od eksplicitnih, golišavih scena vođenja ljubavi, danas su “in” specijalni efekti i žestoke akcijske scene. Ukratko, u današnje doba Sharon Stone u “Sirovim strastima” ne prolazi...

Začin traileru

Za to postoji nekoliko razloga.

- Prije su se scene seksa, bez obzira na radnju, pisale kako bi se začinio trailer. No, danas se time dobiju priče da je dotični film samo za odrasle i gubi se mlađa publika - objašnjava Vincent Bruzzese, šef Odjela za film u marketinško-istraživačkoj tvrtki Ipsos.

A upravo je ta mlađa publika zaslužna za veliku gledanost i zaradu određenog filmskog uratka.

Seksualna revolucija

Nekada omiljene i poželjne, danas ih producenti izbacuju iz scenarija i prije nego što su uopće snimljene.

- Pitaju se ‘treba li nam doista seks’. Možemo li ipak ispuniti taj prostor zasljepljujućim specijalnim efektima i zadržati rejting koji pokazuje da film može gledati cijela obitelj? - objašnjava Bruzzese i dodaje kako je, primjerice, uloga koju je Jennifer Lawrence odigrala u “Silver Linings Playbook” (ili, u hrvatskom prijevodu, “U dobru i u zlu”) tipična za moderno doba. Mlada glumica nagrađena je Oscarom, a u spomenutom filmu, koji ne sadrži ni jednu scenu seksa, utjelovila je upravo lik ovisnice o seksu.

Mišljenja stručnjaka dodatno potvrđuje i to da filmovi koji su pretendirali na Oscara - i to u kategoriji najboljeg filma - vrve nasiljem, ali ne i eksplicitnim scenama seksa. S druge strane, neki od novijih filmova koji su ipak odlučili odigrati na kartu seksa, poput “The Sessions” s Helen Hunt ili “The Paperboy” s Nicole Kidman, nisu doživjeli baš neki uspjeh.

Seks je u današnje vrijeme, tvrde stručnjaci, prisutniji na televiziji i na internetu nego u kinima. Scene seksa postaju suvišne zbog pornografije na internetu, ali i trenda, pokazuju istraživanja, da upravo žene, i to one starije od 25 godina, sve češće biraju filmove koje će pogledati sa svojim partnerom u kinu.

- Nije to više kao 1970-ih, kada su mladi režiseri reflektirali seksualnu revoluciju i kada su filmovi poput ‘Posljednjeg tanga u Parizu’ mogli postati veliki mainstream hitovi - tvrdi. U prilog gore spomenutom ide i istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da je broj filmova koji nose oznaku za odrasle pao na osam posto prošle godine, dok je njihov udio 2001. iznosio 12 posto.

Isto tako, mnogo govore i podaci iz Sjedinjenih Država, gdje se prije deset godina na ljestvicu top deset najgledanijih filmova probilo čak 120 onih koji su nosili oznaku “R” (“restricted” - rejting koji ukazuje na to da djeca do 17 godina film mogu pogledati samo uz pratnju roditelja ili neke druge starije osobe te da se u filmu obrađuju “teme za odrasle”, među ostalim intenzivno nasilje, eksplicitne scene seksa, prostačenje, zloupotreba droge i slično). Prošle godine među top deset probilo ih se puno manje - 80 - s tim da ih je većina dobila oznaku “R” zbog nasilja, a ne seksa.

50 nijansi sive

Na najnoviji trend osvrnuo se i Adrian Lyne, koji je režirao legendarne “Devet i pol tjedana” i “Kobna privlačnost”. I on se slaže da takav tip filmova danas ne bi prošao. - Ne mogu se sjetiti koji je posljednji film o odnosu bio uspjeh... što je, očito, razlog zašto ja nisam napravio neki već jedno vrijeme - objašnjava Lyne. Imaju li mozgovi iz hollywodske filmske tvornice pravo oko toga što je “in”, a što ne, moglo bi se pokazati već iduće godine. Tada bi na velike ekrane trebala stići ekranizacija ultrapopularne knjige “50 nijansi sive”, koja pršti seksom... Dakle, koliko seks, u smislu filmova i kina, i dalje prodaje ili pak ne, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:43