KOLIKO KOŠTAJU GAŽE

Rozgina cijena nakon 'Bižuterije'skočila s tri na šest tisuća eura

Po Dalmaciji često nastupaju i najpopularnije klape poput Intrade
Zagreb, 030611.Jarun.Klub Roko i Akademija.Koncert Jelene Rozge.Na slici: Jelena Rozga.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX / KRAJAC DAMIR

Jelena Rozga doista je kraljica estrade . Krhka splitska plavuša jedina je naša pjevačica koja je u ovim teškim vremenima, kada njeni kolege spuštaju cijene svojih nastupa ili drže cijenu pa zbog toga rjeđe održavaju koncerte, uspjela udvostručiti iznos što ga u prosjeku dobiva za koncert.

Jelena je lani, kažu nam poznavatelji domaće glazbene scene, po nastupu tražila i dobivala honorar od 3000 do 4000 eura, a danas, nakon “Bižuterije” i “Razmažene”, za samostalne višesatne koncerte prima u prosjeku oko 6000 eura. Pritom joj slava, festivalske nagrade i osvojeni Porin nisu pomutili razum . Još se, naime, živo sjeća dana na početku solističke karijere prije pet godina kad je nastupala u klubovima u kojima je bilo više konobara nego gostiju.

Zvjezdani hirovi

Sve što je otada do danas stekla, postigla je vlastitim radom i bez zvjezdanih hirova koji podrazumijevaju i astronomske honorare, a takva kani i ostati.

Jelena Rozga je najveći ljetni hit, slažu se menadžeri koji procjenjuju kako je ona lanjsku cijenu svojih nastupa ovoga ljeta, da je htjela, mogla i utrostručiti.

- Ja o cijenama, baš kao ni ostali pjevači, ne volim pričati. Ali, držim se one da ne treba ni u čemu pretjerivati. Važno mi je da na mom koncertu budu zadovoljni publika, moj orkestar, gazda kluba i ja, da se svi dobro zabavimo, nešto zajedno otpjevamo i zaplešemo. Nikad mi nije bio cilj raditi po pravilu ‘uzmi novac i bježi’. Jer, kada bi moji menadžeri podigli cijenu koncerta, porasla bi i cijena ulaznica. Više ne bi stajale dvadeset, trideset ili četrdeset kuna, nego sto ili sto pedeset kuna. To ne želim. Svjesna sam u kakvoj krizi živimo, ne želim da majka neke djevojčice koja silno želi ići na moj koncert sutra zbog toga djetetu ne može kupiti kilogram breskvi. A, ruku na srce, ne bih željela niti nastupati pred polupraznom dvoranom - priča Jelena koja, za razliku od mnogih kolega, zbog velike popularnosti i razumne cijene nastupa ima doista puno posla.

Nema odmora

Samo ovaj tjedan lijepa će pjevačica nastupiti na šest koncerata: u Metkoviću, Posušju, Cavtatu, Gospiću, Splitu i Orebiću. Sljedeći tjedan neće se odmarati, nego nastavlja istim tempom, a datumi u poslovnim notesima njenih menadžera rezervirani su sve do sredine rujna.

Mnogo radi i Tony Cetinski. Popularnom pjevaču afera njegove majke Vinke nije naškodila pa u srpnju, kako piše na njegovoj službenoj stranici, ima šest velikih koncerata, a za kolovoz su najavljena četiri. Toliko je koncerata Jelena Rozga u srpnju ostvarila samo u jednom tjednu, no valja znati da je Tonyjev honorar dvostruko viši od njezina i iznosi 12.000 eura. Istu cijenu, uz njega, drže još samo Severina Vučković i Zlatan Stipišić Gibonni, koji, međutim, nastupaju rjeđe od Tonyja, a Severina mnogo koncerata održava i po okolnim zemljama. Isplati li se organizatoru dati 12.000 eura koliko stoje najskuplji pjevači?

- I Tony i Gibonni pune prostore u kojima nastupaju. Tony je početkom srpnja na nastupu u Osijeku pjevao pred čak 15.000 ljudi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Tony i Gibonni proći u pulskoj Areni u kojoj Tony nastupa 30. srpnja, a Gibonni 27. kolovoza - ističu estradni menadžeri i nastavljaju: - Unatoč činjenici da i Tonyja i Gibonnija publika obožava, njihovi koncerti nisu prečesti.

Turističke zajednice

Tony je, ilustracije radi, lani ljeto završio s trideset i pet nastupa, a ove će ih godine vjerojatno imati dvadesetak.

Nije problem u njemu, nego u tome što su zbog krize mnogi gradovi i turističke zajednice odlučili ne angažirati najpopularnije i najskuplje pjevače. Umjesto njih, publiku po klubovima zabavlja tzv. druga pjevačka liga, odnosno izvođači koji uz svoje izvode i tuđe hitove. Na cijeni su ove godine i lokalni bendovi i DJ-i. Honorar DJ-a kreće se od 200 do 500 eura, a lokalnih muzičara koji znaju svirati obrade velikih hitova od 5000 do 15.000 kuna. Uz to, zbog krize su mnogi veliki klubovi na obali zatvorili svoja vrata, a publika se okuplja na veselicama po rivama uz lokalne bendove i drugu ligu pjevača, odnosno u manjim klubovima.

Dobro radi i TBF

Nekome se naoko možda i čini da ove godine ima više koncerata nego lani, ali to je samo privid. Jer, kada bi bilo tako, ne bi se Nina Badrić, Vanna, Marko Tolja ili Massimo Savić ovoga ljeta stigli toliko odmarati. Međutim, umjesto kvalitetnog Tolje ili sjajne Natali Dizdar, gazdi lokala za istu je cijenu od oko 3000 eura isplativije angažirati nekoga tko je jamstvo dobre zabave, poput Magazina koji s novom pjevačicom Andrejom Šušnjarom radi punom parom, jer gazda računa da će ljudi uz vesele pjesme Magazina nešto i popiti pa će se i na šanku nešto više zaraditi - objašnjavaju menadžeri.

Među onim izvođačima koji ovoga ljeta mnogo rade, spominju i Dražena Zečića te Jasmina Stavrosa čiji nastup uobičajeno stoji oko 5000 eura. Uz njih, po Dalmaciji dosta rade i najpopularnije klape, poput Intrade čiji nastup stoji 3000 eura, te momci iz TBF-a koji za koncert traže oko 6000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:21