KONTROVERZNI FILM

Reklama za Antikrista prošla britansku cenzuru

Reklama za novi kontroverzni film Antikrist poznatog redatelja Larsa Von Triera, koja prikazuje par u ljubavnom zagrljaju, u Velikoj je Britaniji prošla bez cenzure.

Britanska komisija Advertising Standards Authority (ASA) presudila je da novinski oglas za film 'teško može izazvati spolno uzbuđenje', nakon što je zaprimila sedam pritužbi da je sadržaj slike pornografski te da bi ga djeca mogla vidjeti.

Film je u britanskim kinima zabranjen za mlađe od 18 godina.

Antikrist je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu. Kritika je bila podijeljena, međutim, Charlotte Gainsbourg je na istom festivalu dobila nagradu za najbolju glumicu.

Reklama je objavljena u britanskim novinama, među kojima i u Timesu i Independentu, a ASA je izrazila uvjerenje da je djeca ondje neće vidjeti. – Čak i kada bi je djeca vidjela, ne možemo je smatrati osobito eksplicitnom. Kontekst snoviđenja koji stvaraju ruke što izranjaju iz korijenja stabla, izaziva dojam da goli par ne pripada realnosti – stoji u odluci komisije.

ASA zaključuje kako se reklama stoga ne može smatrati neodgovornom te ne vjeruje da će ozbiljno uvrijediti čitatelje. Agencija ipak priznaje da prizor ima mračan ton osobito zato što je popraćen porukom kako 'pravi užas nastupa kada priroda postane zla'. Također je upozorila da je sadržaj filma pun snažnog i realističnog seksa, krvavog nasilja i samoozljeđivanja.

Von Trierov novi film govori o bračnom paru koji se u tugovanju za izgubljenim djetetom povlači u kolibu u šumi, međutim, ondje upada u nasilje i brutalnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:26