NAJVEĆI PROJEKTI

REALITY SHOW GLAVNI ADUT NACIONALNIH TV KUĆA Za cijenu se ne pita, takva zabava jamči odličnu gledanost

Na sve tri televizijske kuće velik dio budžeta šefovi su odlučili uložiti u komercijalno, što privlači publiku
 Cropix

The Voice te “X-Factor Adria” i “Masterchef”, koji će uskoro krenuti, trenutno su najveći projekti nacionalnih televizija. A time i bez ikakve sumnje najskuplji.

HTV je već sredinom siječnja startao s prvom sezonom licencnog showa “The Voice - Najljepši glas Hrvatske”. Show je postavljen besprijekorno, u produkcijskom smislu izgleda sjajno, na njemu radi tim od čak 300-tinjak ljudi, a studijski prostor pokriven sa 20 kamera od 5000 četvornih metara je naprosto senzacionalan.

Koliko košta, premda je riječ o javnoj televiziji, poslovna je tajna. Neovisni stručnjaci, iskusni televizijski znalci, procjenjuju da proizvodnja jedne epizode “Voicea”, uključujući tu i plaćanje licence i vanjsku suradnju, košta oko 110.000 eura.

Drugi pak tvrde da je taj iznos daleko veći jer da u prvu kalkulaciju navodno nije uračunat trošak rada zaposlenika HRT-a i da se on penje na čak 210.000 eura po jednom izdanju.

To znači da bi prva sezona showa HTV-a trebala koštati nevjerojatnih 35 milijuna kuna. Ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić demantira te tvrdnje.

- ‘The Voice’ ni izbliza ne košta 35 milijuna kuna. Koliko izdvajamo novca za projekt, to vam ne mogu otkriti jer je riječ o poslovnoj tajni - odgovara Runjić.

Sličan odgovor može se čuti i na pitanje o isplativosti projekta, jer bez obzira na to što je riječ o javnoj televiziji, netko račune mora podmiriti.

Inače, u televizijskom poslu, kada su u pitanju veliki showovi, prve sezone kad se projekt tek postavlja i gradi novi studio u pravilu su neisplative. Producenti su sretni ako show na kraju završi na “pozitivnoj nuli”, no to se često ne događa.

- Novac se počne vraćati tek nakon nekoliko odrađenih sezona, naravno pod uvjetom da imate dobru glednost, inače cijela priča završi u debelom minusu - govori jedan televizijski djelatnik.

Gledanost “Voicea” u ovoj prvoj sezoni, koja ima 15 epizoda, odlična je, show svake subote prati oko 700.000 ljudi, no s druge strane HTV kao javna televizija ima pravo na četiri minute oglašavanja po satu programa, dok komercijalne postaje imaju čak 12 minuta, ali one naravno nemaju pristojbu.

Naravno, reklamni prekidi nisu jedini način na koji možete zaraditi od marketinga, jer u tako velikim projektima postoje sponzori, medijski pokrovitelji i tzv. product placement, točnije kada se ciljani proizvodi provlače kroz sadržaj emisije. Neka je sadašnja procjena, naravno neslužbena, da će HTV na “Voiceu” zaraditi od oglašivača tri, četiri milijuna kuna.

Na malim ekranima uskoro će krenuti još jedan pjevački talent show - “X Factor Adria”. Bit će to prva sezona za Hrvatsku, no s obzirom na to da su se na RTL-u odlučili na koprodukcijski projekt, njihovi troškovi ne mogu se ni usporediti s onima HTV-a iako su ta dva showa u produkcijskom smislu gotovo jednako zahtjevna , a time i skupa.

“X Factor” krenut će krajem ožujka, a kako se show snima u Beogradu, gdje je najam tehnike jeftiniji nego u Hrvatskoj, a vjerojatno je i cijena rada manja, ta priča nešto je manje skupa već u startu.Show se radi s više kamera nego na “Voiceu”, njih 22, no s manje ljudi; tim “X Factora” broji oko 160 članova. Procjenjuje se da jedna epizoda košta oko 100 tisuća eura, a koliki će epizoda imati “X Factor”, na RTL-u zbog konkurencije još taje, a pretpostavlja se da će ih biti nešto više nego “Voicea”.

Ni Nova TV nije otkrila karte kad je u pitanju nova sezona “Masterchefa”. Ako se broji i ono izdanje s hrvatskim zvijezdama, u pitanju je 4. sezona gastro showa.

čekuje se da će show krenuti u idućim tjednima, no za sada osim članova žirija i da će kandidati biti “obični ljudi”, drugi detalji poput broja epizoda nisu poznati.

Kako je ipak riječ o potpuno drkgačijem TV formatu koji ne zahtijeva ni približno toliko kamera za snimanje poput glazbenih showova, cijena epizode gotovo zvuči smiješno naprema onoj “Voicea” ili “X Factora”.

No to ne znači da je “Masterchef” jeftin. Jedna epizoda navodno košta oko 40.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:24