TUGA ZA KEMALOM

RADE ŠERBEDŽIJA PLAKAO IZ SVEG GLASA 'Ne, ne mogu...' GORAN BREGOVIĆ 'Kao da je palo veliko drvo'

Split, 300610.Prvi dan Splitskog festivala pod nazivom "Poznati pjevaju".Na fotografiji: Kemal Monteno i Rade SerbedzijaFoto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Vijest o iznenadnoj smrti sarajevskog kantautora Kemala Montena zatekla je mnogobrojne njegove kolege.

Glumac Rade Šerbedžija dao je izjavu za Dnevni avaz neposredno nakon što je saznao ovu tužnu vijest.

Javio se potresen, ali suze i jecaji nisu mu dali da progovori. Kako piše Avaz, znao je zašto ga zovu.

Plakao je i iz sveg glasa rekao: „Ne, ne mogu...“.

Nešto kasnije ipak je skupio snage te je za Fenu dao izjavu o smrti prijatelja, prenosi Klix.ba.

- To je takva ljudina bio, takav jedan bosanski čovjek, takav jedan veliki umjetnik koji je napisao najljepše pjesme koje postoje na prostoru bivše Jugoslavije. Svi smo ga obožavali i voljeli, bio mi je brat, rekao je Feni istaknuti hrvatski glumac, vidno potresen smrću Kemala Montena.

Naglasio je da mu je Monteno bio veliki prijatelj te da su zadnjih godina bili veoma bliski.

- Viđali smo se stalno i čuli, i sad posljednjih dana dok je bio u bolnici. Ne mogu uopće vjerovati da je umro", rekao je Šerbedžija.

- Smrt Kemala Montena zaista je veliki gubitak za sve nas. Imam osjećaj kao da je palo neko veliko drvo... Tužno - rekao je Goran Bregović za "Avaz".

Tea Cimas / CROPIX
Rijeka, 090312.U Sveucilisnom kampusu na Trsatu odrzana je Druga akademska donatorska vecer u organizaciji Nacionalne zaklade za potporu ucenickom i studentskom standardu. Uz brojne gospodarstvenike, umjetnike i predstavnike vlade, veceri je prisustvovao i predsjednik RH Ivo Josipovic. Na slici: Kemal Monteno i Rade Serbadzija.Foto: Tea Cimas / Cropix

(FOTO: Tea Cimaš / CROPIX)

- Otišao je naš dragi kolega i prijatelj čije su nas pjesme pratile kroz naša odrastanja, naš život u lijepim i tužnim trenucima. Njegove vječne melodije i neponovljive interpretacije bile su dio sentimentalnog vaspitanja mnogih generacija. Donosio je u naše domove radost, vedrinu Mediterana, ljepotu Sarajeva... Kao veliki autor i interpretator bio je uzor mnogim kompozitorima i vokalnim solistima sa ovih prostora, pa tako i meni. Bio je uvijek optimista i spreman na šalu. Demistifikovao je ceremonijalno ponašanje zvijezda i unosio vedrinu u ozbiljne situacije. Bio je skroman i ničim nije isticao svoju javnu ličnost, niti širio miris važnosti oko sebe, rekao je poznati glazbenik Saša Lošić Loša u razgovoru za Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:38