VRIJEME LETI

PROŠLO JE 25 GODINA OD EUROVIZIJE U ZAGREBU Tajči iz Amerike organizira virtualno druženje: 'Tog dana svi smo bili povezani'

Izbor u dvorani Vatroslava Lisinskog vodili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar, a pobijedio je Talijan Toto Cotugno s pjesmom 'Insieme:1992'
 Youtube

ZAGREB - Nakon što je grupa Riva s pjesmom 'Rock Me' pobijedila na Eurosongu 1989. u Švicarskoj Hrvatska je postala domaćin 35. izbora za pjesmu Europe, koji je bio 5. svibnja 1990. u Zagrebu.

Izbor prije točno 25 godina vodili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar, koje su tijekom probe neki novinari uvrijedili zbog njihovih godina pa su oboje nakratko dali otkaz, no nesporazum je bio brzo riješen.

Spektakl u dvorani Vatroslava Lisinskog počeo je s pogreškom. Za španjolske predstavnice je puštena kriva matrica, no kasnije je sve išlo glatko.

Tekstovi mnogih pjesma slavili su demokratizaciju zemalja Istočnog bloka koja se u to vrijeme vrlo brzo događala, a pogotovo ikonski događaj rušenja Berlinskog zida u studenom 1989. Pobjednik je bio Talijan Toto Cutugno s pjesmom 'Insieme:1992' (Zajedno:1992).

U publici su bili tadašnji predsjednik Vlade i države SFRJ, Ante Marković i Janez Drnovšek. Jugoslaviju je, po posljednji put u povijesti, predstavljala Tajči s pjesmom 'Hajde da ludujemo', a završila je na sedmom mjestu.

- Tog 5. svibnja 1990. bili smo povezani u tih tri minute - pjesmom i samo srcem opipljivom snagom. 25 godina kasnije povezani internetom, opet smo zajedno, napisala je Tatjana Matejaš na svom Facebook profilu. Ona je ubrzo nakon natjecanja odselila u Ameriku, a danas sa suprugom i tri sina živi u Nashvilleu.

Povodom godišnjice, danas u 21 sat po hrvatskom vremenu Tajči organizira virtualno druženje s obožavateljima.

Zanimljivo je da je baš danas Hrvatska radiotelevizija priopćila za Eurosong.hr kako ne namjerava prenositi 60. jubilarni Eurosong jer 'Hrvatska nema svoje predstavnike na toj manifestaciji'. Natjecanje se ove godine održava 23. svibnja u Beču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:54